Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

        Ολόκληρη η  απόφαση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα Ygeianet


            Αναδημοσιεύουμε το τελικό τμήμα της απόφασης

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

1.    Οργανώνει την καθολική αγανάκτηση- διαμαρτυρία- οργή- αντίσταση- ανυπακοή των νοσοκομειακών γιατρών στους χώρους εργασίας, σε κάθε Νοσοκομείο, σε κάθε Κέντρο Υγείας, απέναντι στα βάρβαρα μέτρα, στα χαράτσια, στη κυβερνητική πολιτική υγείας, στην εμπορευματοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ, στην υπονόμευση των δημόσιων αγαθών, στη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φτηνής εργασίας, φτηνής γης, εκρηκτικών κοινωνικών ανισοτήτων και λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας.
2.    Καλεί τις Ενώσεις Γιατρών από κοινού με τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων να προχωρήσουν από την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου σε καταλήψεις των γραφείων Διοικητών και των Ταμείων σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ θα λειτουργούν κανονικά και με δωρεάν πρόσβαση η ιατρική και νοσηλευτική δραστηριότητα. Οι καταλήψεις θα είναι διαρκείας με στόχο να ανασταλεί κάθε λειτουργία της Διοίκησης, να μην περικοπεί ούτε ένα κρεβάτι από τους οργανισμούς των Νοσοκομείων, να αποτραπούν οι συγχωνεύσεις κλινικών, να μην υπάρξει ούτε μία απόλυση εργαζομένου στα Νοσοκομεία. Η κατάληψη θα συνεχίζεται και τις μέρες της καθολικής απεργίας, ενώ την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου καλούμε τις Ενώσεις Γιατρών να πραγματοποιήσουν από κοινού με τα Εργασιακά Σωματεία Γενικές Συνελεύσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.  
3.    Συμμετέχουμε στην 48ωρη καθολική απεργία της 19 και 20 Οκτωβρίου, η οποία πρέπει να είναι για τους νοσοκομειακούς γιατρούς απεργία κορύφωσης των κινητοποιήσεων αυτής της περιόδου και κοινής δράσης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την συνολική ανατροπή της Κυβέρνησης, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, του Μνημονίου  και της τρόικας. Η ΟΕΝΓΕ αναλαμβάνει την ιατρική κάλυψη της μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας με γιατρούς τοποθετημένους σε τακτά διαστήματα μέσα στην πορεία.
4.    Η ΟΕΝΓΕ καλεί όλες τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα σε συντονισμό για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο να προκύψει μέσω της πίεσης όλων των συνδικάτων η προκήρυξη γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας.
5.    Θα επιδιώξουμε την ενεργοποίηση του παν-ιατρικού μετώπου που συγκροτήθηκε στην κατάληψη του υπουργείου τον Φλεβάρη και τις μεγάλες κινητοποιήσεις που επακολούθησαν, θεωρώντας ως βάση τα 12 σημεία που τότε είχαμε συναποφασίσει.
6.    Το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν στις 27 Οκτωβρίου μισθοί και εφημερίες πρέπει να κρατήσει τις Ενώσεις σε ετοιμότητα κινητοποίησης, με την πρόνοια αυτή η κινητοποίηση να μην στρέφεται σε βάρος των πολιτών και της κοινωνίας.
7.    Καλούμε τις Ενώσεις να προχωρήσουν σε συγκρότηση απεργιακού ταμείου, προκειμένου να στηρίξουν ανάγκες που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον.
8.    Καλούμε τους γιατρούς που υπηρετούν σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία να αρνηθούν την πληρωμή στα πρόσφατα και σε όλα τα μελλοντικά χαράτσια.


Επίσης
9.    Προειδοποιούμε ότι δεν θ’ αφήσουμε να καταστραφεί το μέλλον των νέων συναδέλφων μέσω περικοπών θέσεων ειδικότητας. Διαφωνούμε ριζικά με τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας και θα προκηρύξουμε κινητοποιήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους (φοιτητές ιατρικής, γιατρούς σε αναμονή για ειδικότητα), εφόσον κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών ιατρικής ενάντια στους φραγμούς στην εκπαίδευσή τους.
10.  Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή από τον κρατικό προϋπολογισμό σε λειτουργικές δαπάνες, μισθούς και εφημερίες. Απαιτούμε να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους.
11.  Σχετικά με τις νοσοκομειακές κλίνες που δίνονται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές: ΔΕΝ τις αναγνωρίζουμε και δεν αφήνουμε κανένα ασθενή σε ράντζο όσο υπάρχουν διαθέσιμες «ιδιωτικές» κλίνες! Η προτεραιότητα των νοσοκομειακών γιατρών είναι η αξιοπρεπής και ποιοτική νοσηλεία ΟΛΩΝ των πολιτών και όχι η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου.
12.  Δεν δεχόμαστε και δεν εφαρμόζουμε την Εφημερία Τομέα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν σαφέστατα ότι δεν θα δεχθούν κανένα πρόγραμμα εφημεριών «κατά τομέα» απ’ όποιον και αν καταρτιστεί. Το θεωρούμε παράνομο, διότι συνιστά αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας, αλλά και εντελώς ανέφικτο και άκρως επικίνδυνο. Αρνούμαστε να θέσουμε τις σταδιοδρομίες μας, τις οικογενειακές ζωές και το μέλλον μας σε κίνδυνο και σε νομικές περιπέτειες για να ικανοποιήσουμε τα ανεδαφικά καπρίτσια του Υπουργείου. Σε περίπτωση μήνυσης κατά γιατρού για υποτιθέμενο (ή μη) ιατρικό σφάλμα, ο γιατρός που έχει ασχοληθεί με περιστατικό του τομέα κι όχι της ειδικότητάς του είναι καταδικασμένος a priori!
13.  Θεωρώντας ότι η δίωξη κατά της ιατρού του Γ.Ν.Α. «Αττικό» για τα ράντζα, όπως και η περίπτωση της δίωξης κατά της Ένωσης Ξάνθης είναι εντελώς αβάσιμες και στοχεύουν μόνο στην τρομοκρατία του ιατρικού σώματος απαιτούμε να υπάρξει ανάκληση των διώξεων αυτών, άλλως θα υπάρξει μαζική, ισχυρή, έντονη και Πανελλαδική αντίδραση με συντονισμό της ΟΕΝΓΕ. Το αυτό ισχύει για κάθε άδικη δίωξη.
14.  Απαιτούμε να υπάρξει άμεση ενημέρωση του ιατρικού σώματος για την οικονομική κατάσταση στο ΤΣΑΥ και την απόπειρα ανταλλαγής ομολόγων που θα οδηγήσει σε μείωση αποθεματικών κατά 21%, εξανεμίζοντας τις κρατήσεις που έχουμε υποστεί.

ή εμείς ή αυτοί!
Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε !


ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ