Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αγαπούλα …πούλα!


Αυτό είναι το μήνυμα  της από 11/11/2011 εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας προς Διοικητές και Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, σχετικά με τις ειδικές κλίνες που διαθέτουν-έχουν παραχωρήσει    τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η σχετική εγκύκλιος (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) τους καλεί να  βελτιώσουν το marketing του…προϊόντος και ιδιαίτερα το promotion!

Γιατί;
Αν και αμέσως μπορούσε κάποιος να υποψιαστεί …
Η απάντηση δίδεται από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή"

 Αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα:

"Μικρή κίνηση στις «ειδικές κλίνες» του ΕΣΥ
Με πολύ δειλά βήματα ξεκίνησε η συνεργασία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η δυνατότητα που έδωσαν οι συμβάσεις που υπέγραψαν Υγειονομικές Περιφέρειες με ασφαλιστικές εταιρείες για τη διάθεση 556 κλινών δημοσίων νοσοκομείων ως «ειδικές θέσεις» για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους, έχει αξιοποιηθεί από ελάχιστους μέχρι σήμερα.
Ετσι, τον Οκτώβριο -πρώτο μήνα ισχύος των συμβάσεων- οι ασφαλισμένοι ιδιωτικών εταιρειών που νοσηλεύτηκαν στις ειδικές κλίνες δεν ξεπέρασαν τους 2-3 στα μεγάλα νοσοκομεία -περίπου 50 νοσοκομεία διαθέτουν «ειδικές θέσεις»- ενώ η ενημέρωση που είχε το υπουργείο είναι για 15 σχετικές νοσηλείες σε νοσοκομεία της Αθήνας τον Νοέμβριο (αναμένονται τα συγκεντρωτικά στοιχεία από όλη τη χώρα στο τέλος του μήνα)". 

Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσιευμα της εφημερίδας:
"Η μικρή κίνηση στις ειδικές θέσεις έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την αύξηση των εσόδων στο ΕΣΥ. Οι αρχικοί υπολογισμοί ήταν ότι για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011, το ΕΣΥ θα είχε έσοδα από τη συνεργασία ύψους 8 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ".

Το δημοσίευμα αποδίδει "ευθύνες" γι αυτό το αποτέλεσμα και στις δυο πλευρές:
"Η αιτία για τα «φτωχά» αποτελέσματα αφορά και τις δύο πλευρές της συμφωνίας. Από τη μία, οι 20 ασφαλιστικές εταιρείες που υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις, δεν «διαφήμισαν» στους ασφαλισμένους τους αυτή τη νέα δυνατότητα νοσηλείας στα καλύτερα μονόκλινα και δίκλινα του ΕΣΥ, κρατώντας επιφυλακτική στάση για τη δυνατότητα οργάνωσης των νοσοκομείων.
Από την άλλη, νοσοκομεία, υγειονομικές περιφέρειες και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας -που έχει συντονιστικό ρόλο για τη διαθεσιμότητα των κλινών- χρειάστηκαν χρόνο για να προετοιμαστούν".

Μάλιστα η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί  και νέα εγκύκλιος  του Υπουργείου Υγείας, που θα ...καθορίζει τις ακριβείς  διαδικασίες  που θα ακολουθεί το προσωπικό των νοσοκομείων!!!

"Μεταξύ άλλων, καθορίστηκαν οι «σύνδεσμοι» σε ασφαλιστικές εταιρείες, υγειονομικές περιφέρειες, ΕΚΕΠΥ και νοσοκομεία, η φόρμα των εντύπων που συμπληρώνονται, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί εγκύκλιος για τις ακριβείς διαδικασίες που ακολουθεί το προσωπικό των νοσοκομείων. «Το πρώτο τρίμηνο η ισχύς της συνεργασίας αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτά επιλύονται με προοπτική από το νέο έτος το σύστημα να δουλέψει σε πλήρη ισχύ», σημειώνει ο κ. Πολύζος και προσθέτει «το θετικό είναι ότι έγινε. Και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αφού ο ασθενής εισερχόμενος στο νοσοκομείο δηλώνει ότι έχει ιδιωτική ασφάλιση στο γραφείο κίνησης ασθενών όπου έχει τοποθετηθεί «σύνδεσμος» -συνήθως είναι ο προϊστάμενος του γραφείου- που ενεργοποιεί το σύστημα για την εξυπηρέτηση του ασθενούς και την κάλυψη των δαπανών νοσηλείας.

Το νοσοκομείο αποζημιώνεται από την ιδιωτική ασφαλιστική με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια. Εάν ο ασφαλισμένος καλύπτεται και από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, αυτά είναι προσαυξημένα κατά 50%. Εάν έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση είναι προσαυξημένα κατά 20%, που αποτελεί το «δέλεαρ» για τις εταιρείες αφού στα ιδιωτικά θεραπευτήρια οι δαπάνες είναι διπλάσιες και με επιπλέον αμοιβή γιατρού.


΄