Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ιδιωτικό: ναι . Σύστημα: ναι . Εθνικό:.. δεν θα το λέγαμε . Υγείας: αστειεύεστε;


Στις 29 Οκτώβρη 2011 σε ένα δημοσίευμά μας με τίτλο «Προσεχώς..»γράφαμε μεταξύ άλλων:

«…Τελικό αποτέλεσμα μια πλειάδα νοσοκομείων, δομών και υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται σήμερα  υπό τη σκέπη του Δημοσίου, αδυνατώντας να αυτοχρηματοδοτηθούν, θα καταρρεύσουν , θα κλείσουν και ένα επίσης μέρος τους (αυτό που οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκτιμούν ότι θα αποδίδει μεγάλα κέρδη)  θα περάσει απευθείας στον  ιδιωτικό τομέα.
Τα πειράματα που κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  με την περιβόητη δοκιμαστική εφαρμογή νέου Διοικητικού Προτύπου υπό την διεύθυνση του Λ. Λιαρόπουλου  με την ομάδα ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων, προετοιμάζουν το έδαφος προς αυτή τη κατεύθυνση».

Η άποψή μας στηριζόταν και σε σχετική τοποθέτηση του Α. Λοβέρδου στις 13 Οκτώβρη στη Βουλή (κλικ εδώ):
«…Ταυτοχρόνως, δημιουργούμε στην Αθήνα ένα πρότυπο, ένα μόρφωμα που θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πρότυπο διοικητικής συμπεριφοράς, για να το μεταλαμπαδεύσουμε στο υπόλοιπο ΕΣΥ, αν πετύχει, με βάση το «Ερρίκος Ντυνάν», το «Ωνάσειο», δύο δημόσια νοσοκομεία και αν μπορέσουμε και νομικά δούμε ότι μας επιτρέπεται, και ένα μικρό σχήμα, μία μικρή ιδιωτική κλινική, η οποία προσφέρεται να ενταχθεί στο σύστημα, χωρίς φυσικά να την αγοράσουμε, όπως επίσης και το Νοσοκομείο στο Ολυμπιακό Χωριό, ένα μικρό νοσοκομείο που είναι ανώνυμη εταιρία και θα βοηθούσε σε αυτήν την κατεύθυνση.»


Σήμερα ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα iatropedia εκφράζει περίπου την ίδια άποψη


Την επέκταση της συνεργασίας ιδιωτικών νοσοκομείων με το δημόσιο σύστημα υγείας προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε περίπτωση που το εγχείρημα για συνεργασία σε επίπεδο προμηθειών και υπηρεσιών που ξεκινά, πετύχει και επιφέρει μείωση τιμών.
Ξεκινά να λειτουργεί το επόμενο διάστημα ένα «σύμπλεγμα» δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων (σε πρώτη φάση μόνο δύο ιδιωτικά) τα οποία θα συνεργάζονται προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες τιμές σε αγορές υλικών και υπηρεσιών. Τα νοσοκομεία που θα ενταχθούν στο σύμπλεγμα αυτό θα έχουν κοινή διοίκηση, κοινό τμήμα προμηθειών και αγορών.
Μπορεί ο στόχος να είναι η εξασφάλιση καλύτερων τιμών, η έμπνευση ωστόσο του Ανδρέα Λοβέρδου ανοίγει ξεκάθαρα πια τις πόρτες στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Όπως ο ίδιος δήλωσε αν πετύχει το πρώτο εγχείρημα της συνεργασίας θα επεκταθεί σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

 Εάν δεν ανατρέψουμε το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ)
 Εάν δεν τους σταματήσουμε , μαύρες μερες περιμένουν το χώρο της Δημόσιας Υγείας και Περίθαλψης αλλά και την κατάσταση και ποιότητα της υγείας και της περίθαλψης του λαού