Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

2500 μέχρι στιγμής αυτοαπασχολούμενοι γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα.


Τα διαφορετικά συντεχνιακά συμφέροντα, η έντονη  διαστρωμάτωση του ιατρικού σώματος, οι ταλαντεύσεις των διοικήσεων των ιατρικών συλλόγων και η έλλειψη ενός πλαισίου αιτημάτων που να ανταποκρίνεται  και στις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας,   φαίνεται να οδηγούν κάποιες   επιμέρους διαστρωματώσεις των αυτοαπασχολούμενων ιατρών να ακολουθούν  τη δική τους γραμμή και τακτική, διαφορετική από αυτή των ιατρικών συλλόγων και να κινούνται στην κατεύθυνση σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ με τους όρους που επιβάλλει η κυβέρνηση.
 
Τα μέχρι στιγμής  ονόματα 2.450 γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

Οι 2500 περίπου  συμβεβλημένοι ιατροί  βεβαίως είναι ένας πολύ μικρός αριθμός (αυτό δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ιατρών γυρίζει την πλάτη-μέχρι στιγμής – στον ΕΟΠΥΥ)  και το σύστημα με αυτό τον αριθμό και  αυτή την κατανομή ανά ειδικότητα, που φαίνεται στη μέχρι στιγμής λίστα, δείχνει να μην μπορεί να «περπατήσει» και να κινδυνεύει  να καταρρεύσει από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του .

Από την άλλη πλευρά δεν είναι και αμελητέο το νούμερο  αρχικά .
Ούτε βεβαίως  στις προθέσεις, ούτε στις ελπίδες  της κυβέρνησης ήταν να βάλει όλους τους  γιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Στόχος τους συνολικά είναι να έχουν ένα αριθμό γιατρών γύρω στις 15000-20000, συμβεβλημένο  με διάφορες μορφές και  εργασιακές σχέσεις  με  τον ΕΟΠΥΥ.Αυτό το γνώριζαν οι κυβερνητικοί εκ των προτέρων  με τις προϋποθέσεις που έθεταν.
Όπως δεν ήταν και  στις προθέσεις τους να δημιουργήσουν  κάποιο αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Κοπτοραπτική  δαπανών κάνουν υπό τις ευλογίες της τρόικα  και τίποτε  άλλο.
Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. H λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που τίθεται σε πλήρη λειτουργία(;) από την 1/1/2012 θα σημάνει ραγδαία και επικίνδυνη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας με ταυτόχρονη επιβάρυνση των  λαϊκών οικογενειών με νέα χαράτσια.
Ούτε έχουμε  αυταπάτες, όπως ένα μεγάλο τμήμα των αυτοαπασχολούμενων ιατρών που διακατέχεται με προσδοκίες επιστημονικής αξιοπρέπειας και ικανοποιητικών αμοιβών..
Ο βούρδουλας της υποταγής στις απαιτήσεις των "αγορών" θα πέσει και θα είναι ανελέητος!

Αξιοποιώντας κάθε μέσο , διάφορα "δολώματα", όπως η δυνατότητα δραστηριοποίησης των συμβεβλημένων αυτοαπασχολούμενων ιατρών και κάποιες μέρες την εβδομάδα και μέσα στις μονάδες του ΕΣΥ, η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις της για να καλύψει τους στόχους της.

Και μετά;

Για ασφαλισμένους και ιατρούς:
..γαία πυρί μειχθήτω...
και ο σώζων εαυτόν σωθήτω!