Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ποδαρικό με παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας


Σε εφαρμογή τίθεται από 1/1/2012 ο νέος Οργανισμός, που θα σημάνει χειρότερες υπηρεσίες και βάθεμα της εμπορευματοποίησης


Ξεκινά από 1/1/2012 η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο της κυβέρνησης, ώστε οι όποιες δημόσιες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας υπήρχαν να υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο σε ένα ελάχιστο πακέτο παροχών προνοιακού τύπου για τους ασφαλισμένους. Ο ΕΟΠΥΥ θα συνενώνει κάτω από την «ομπρέλα» του όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και ξεκινά με ελλειμματικό προϋπολογισμό, μειωμένες παροχές, μισθούς πείνας για τους γιατρούς, αυξημένες εισφορές και συμμετοχή για τους ασφαλισμένους.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πισωγύρισμα των όποιων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας υπήρχαν και για ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα τους, την ώρα που η ανάπτυξη της παραγωγικότητας, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, δίνει τη δυνατότητα να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους δωρεάν. Ωστόσο, η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και το αστικό κράτος που την ενισχύει, αλλά λειτουργεί και το ίδιο σαν έμπορος υπηρεσιών Υγείας, οδηγεί ασθενείς και ασφαλισμένους να πληρώνουν όλο και περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει την πρόσβασή τους στην πρόληψη, τη θεραπεία, το φάρμακο...
Το κράτος μειώνει διαρκώς τις δαπάνες για την Υγεία, τη χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό το έλλειμμα που δημιουργείται καλούνται να το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, είτε με χρήμα, είτε με ταλαιπωρία. Είναι ενδεικτικά τα εξής στοιχεία: Μόνο για το ΙΚΑ, το κράτος έδινε το 1,4% του ΑΕΠ. Τώρα, από τον προϋπολογισμό του 2012, δίνεται το 0,6% του ΑΕΠ συνολικά για τον ΕΟΠΥΥ, που συνενώνει όλα τα Ταμεία. Η μείωση είναι μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι το ΑΕΠ διαρκώς συρρικνώνεται.
Το κύριο μέρος της χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, με 4,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 της κρατικής επιχορήγησης. Μάλιστα, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται, με στόχο να εξισωθούν στο 4%, που είναι σήμερα η εισφορά των συνταξιούχων του Δημοσίου, από 2,5% που ήταν. Στον ΕΟΠΥΥ μεταφέρεται από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ένα χρέος ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος Οργανισμός ξεκινά με ένα έλλειμμα στις λειτουργικές του δαπάνες κατά 760 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, δυσκολεύει η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε δομές πρωτοβάθμιας Υγείας, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η συγχώνευση Κέντρων Υγείας με υγειονομικές δομές του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας, ενώ σήμερα υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα να λειτουργούν αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε δήμο για ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ενδεικτικό της υποβάθμισης είναι και το γεγονός ότι στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ προβλέπονται 10λεπτες επισκέψεις των ασθενών στο γιατρό.