Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Βαρέα και Ανθυγιεινά για ποιους και για πόσους;


Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη με την οποία θα ενεργοποιείται από 1/1/2012 η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Υποτίθεται ότι μέσα σε αυτή θα συγκαταλέγεται και ένα μέρος των εργαζομένων στα  Δημόσια Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας , όπως νοσηλευτών , παραϊατρικού προσωπικού κλπ.
Όμως ορισμένα δεδομένα μας βάζουν  σε υποψίες για το εύρος και τον αριθμό των εργαζομένων που θα ενταχθούν σε αυτό το θεσμό, καθώς και για το ύψος του επιδόματος που θα τους καταβληθεί.
Όπως είναι γνωστό οι εργαζόμενοι των  κλάδων, ειδικοτήτων  και επαγγελμάτων που θα  ενταχθούν σε αυτό το θεσμό δικαιούνται μισθολογικής προσαύξησης με την ένταξη στο μισθό τους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Ρίχνοντας όμως μια ματιά στην απόφαση του Υπουργού Υγείας σχετικά  με την κατανομή των πιστώσεων 2012 του ΥΥΚΑ κατά κωδικό(ΚΛΙΚ ΕΔΩ), διαπιστώνουμε ότι το ανώτατο δεσμευτικό κονδύλι για το συγκεκριμένο σκοπό είναι 2.500.000,00 ευρώ (ΚΑΕ 0225), όταν λόγου χάρη το επίδομα θέσεων ευθύνης για τους προϊσταμένους κάθε βαθμίδας  οργανικών μονάδων είναι 9.000.000,00 ευρώ (ΚΑΕ 0275)!

Κάτι δεν μας αρέσει σε αυτή την ιστορία και σύντομα θα βρούμε την αλήθεια.