Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Λοβέρδος: Πάρτε ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ!

Με γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας αυξάνει σε δύο μέρες την εβδομάδα - από μία που είναι σήμερα - τις μέρες εργασίας γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ.

Προωθεί, επίσης, διάταξη με την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τα δημόσια νοσοκομεία και λοιπό προσωπικό (εκτός ΕΣΥ).

Τα παραπάνω ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε σύσκεψη που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά στους διοικητές ότι, ενόψει προεκλογικής περιόδου, θα δεχτούν κύμα διαμαρτυριών για έλλειψη προσωπικού:
'Υπάρχει πράγματι έλλειψη νοσηλευτών. Το 2011, είχαμε 4.500 συνταξιοδοτήσεις, αριθμός ο οποίος εξανεμίζει το πλεονέκτημα των 3.800 προσλήψεων νοσηλευτών που κάναμε πρόσφατα', είπε ο υπουργός, για να σημειώσει:
'Πάντα υπήρχε έλλειψη προσωπικού και πελατειακή κατανομή του'.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, τώρα που οι διαμαρτυρίες αυξάνονται, οι διοικητές καλούνται να τις αντιμετωπίσουν με δύο τρόπους:
1. Λέγοντας την αλήθεια, ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.
2. Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αμοιβές των γιατρών ΕΟΠΥΥ. Αυτό τούς δίνει τη δυνατότητα να τούς καλούν αμέσως, μία φορά την εβδομάδα. Θα δοθεί η δυνατότητα δύο ημερών.
Το ίδιο θα μπορεί να συμβαίνει και με τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Καρτέλ
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, ότι με νόμο που θα έρθει στη Βουλή, θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των καρτέλ.
Όπου εμφανίζονται καρτέλ - είπε - θα γίνονται προμήθειες από το εξωτερικό (Κύπρο και ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται βόρεια σύνορά μας).
Προμήθειες θα μπορούν να γίνονται και από άλλες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε πολύ θετική την επίδοση το 25% των φαρμάκων που συνταγογραφούνται στα νοσοκομεία να αφορούν αντίγραφα (γενόσημα):
'Δεν είναι αρκετό. Να πάμε στο 30% που είναι ο στόχος και γιατί όχι στο 50%, αφού οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες μάς δίνουν τη δυνατότητα. Συμφέρει την οικονομία της χώρας και τον ασθενή'.
Πρότεινε, επίσης, να δοθεί γενναία αύξηση σε σκευάσματα που έχουν τιμή μόλις ένα ευρώ και αποσύρονται από την αγορά.

Πηγή: Iatronet.gr


Σχόλια

Ο Α. Λοβέρδος   σίγουρα δεν διάβασε  τους πίνακες  και τις ειδικότητες των γιατρών  που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ σε κάθε νομό για να λέγει τέτοιες αρλούμπες. 
Πολύ απλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες για να καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία όπως λέγει.
Αλλά και να βρεθεί κάποιος ελευθεροεπαγγελματίας  με αντίστοιχη ειδικότητα πώς θα καλύψει τα εφημεριακά  ας πούμε κενά ;
Τι θα γνωρίζει για τους ασθενείς που θα νοσηλεύονται  εκείνη την ημέρα στο νοσοκομείο;
Ποιoς  ελευθεροεπαγγελματίας ( της προκοπής....) θα αφήσει το ιατρείο του και θα καλύψει επί ένα 24ωρο  μια κλινική με 40-50  κρεβάτια;
Και με τι αποζημίωση;
Και τι θα κάνουν οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί δυο μέρες στα νοσοκομεία πέρα από εφημεριακή  κάλυψη;
Θα καλύπτουν  τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία;
Και γιατί δεν κάθονται στο ιατρείο τους να δουν εκεί τους ασθενείς τους ;

Εκτός αν έχουμε επανάληψη των φαινομένων τύπου ΙΚΑ , όπου ο ασθενής πήγαινε στο ΙΚΑ και μετά «παραπεμπόταν»  … και στο ιδιωτικό ιατρείο του ΙΚΑτζή για τα περαιτέρω…
Ωραία πράγματα …


Εμ εκείνο με το «λοιπό προσωπικό»;
Τι θα κάνει  δηλαδή, θα παίρνει ξαφνικά μια ωραία πρωία  ο διοικητής του νοσοκομείου μια  νοσηλεύτρια που δεν θα έχει νοσοκομειακή εμπειρία και θα της λέει πήγαινε να καλύψεις εκείνη τη βάρδια σε μια κλινική  με 40-50 ασθενείς ή σε μια ΜΕΘ  ;

Τελικά διέλυσε το ασφαλιστικό ο Αντρέας Λοβέρδος , θα αποτελειώσει  και το ΕΣΥ και τις μονάδες του.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ….