Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Καταργείται το πλαφόν εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα.

Πρόσβαση σε όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν οι περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του νέου Ταμείου (ΕΟΠΥΥ) αλλά  με την συμμετοχή τους ανά εξέταση να ορίζεται στο 15% .

          Όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Κ. Σουλιώτης

•Το Ταμείο υπέγραψε σύμβαση με όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας.
•Καταργείται το πλαφόν εξετάσεων ανά κέντρο και παράλληλα ορίζεται παροχή κλιμακωτής έκπτωσης (rebate) 10% – 20% των διαγνωστικών κέντρων προς το Ταμείο ανάλογη του τζίρου τους.
•Η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα ισχύει όσο τηρείται και ο προϋπολογισμός. Σημειώνεται, ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου για τις εξετάσεις είναι κλειστός και αγγίζει τα 352 εκατομμύρια ευρώ για όλο τον χρόνο.
•Καθιερώνεται ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εξετάσεων.


Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα:ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Καλημέρα κι από μένα. Θα είμαι πολύ σύντομος. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για δύο πράγματα, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει και έχει να κάνει φυσικά με τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους του, και κάτι το οποίο είναι στους άμεσους σχεδιασμούς μας.
Το πρώτο συνίσταται στο ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχει επέλθει μία συμφωνία με όλα τα Εργαστήρια και τα Διαγνωστικά Κέντρα της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ φυσικά για την εκτέλεση των παρακλινικών εξετάσεων. Μία σύμβαση η οποία δεν προήλθε, ήταν προϊόν μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε καιρό, είναι αλήθεια, ακριβώς λόγω του διαφορετικού εντελώς status του κάθε Εργαστηρίου. Υπάρχουν μικρά Εργαστήρια πολύ περιορισμένου βεληνεκούς και πολύ μεγάλοι Όμιλοι με μεγάλους τζίρους και άρα διαφορετική ατζέντα.
Αυτό το οποίο είναι καινοτόμο σ' αυτή την ιστορία, και θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους μας, είναι ότι η νέα σύμβαση προβλέπει τέσσερα πράγματα, που νομίζω ότι είναι άξια αναφοράς.
Το πρώτο έχει να κάνει με την κατάργηση του πλαφόν, ένα μέτρο το οποίο είναι αλήθεια ότι για πάρα πολλά χρόνια ταλαιπώρησε κυρίως τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι έπρεπε να αναζητούν κάθε φορά Εργαστήριο, με αποτέλεσμα να μεταθέτουν χρονικά ακόμη και δύο ή και τρεις μήνες τη διενέργεια της εξέτασης και αντίστοιχα τη λήψη του αποτελέσματος.
Το πλαφόν καταργήθηκε και άρα όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε Εργαστήριο της χώρας, γιατί όλα είναι πλέον συμβεβλημένα, γιατί όλα είχαν σύμβαση με ένα από τα τέσσερα ταμεία, για να κάνουν τις εξετάσεις τους άμεσα, να λάβουν τα αποτελέσματά τους άμεσα και να προχωρήσουμε μετά σε όποια θεραπεία κριθεί απαραίτητη.
Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό γιατί πραγματικά γνωρίζαμε όλοι ότι για να κλείσεις ένα ραντεβού χρειαζόταν δύο και τρεις μήνες σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό βέβαια το μέτρο, η κατάργηση του πλαφόν, συνοδεύεται από κάποια άλλα αντίμετρα τα οποία είναι επίσης σημαντικά.
Το πρώτο είναι ότι πήραμε το μεγαλύτερο μέχρι τώρα rebate 10% έως 20% στις εξετάσεις που διενεργούνται και όχι μόνο στις ακριβές απεικονιστικές, αλλά και στις αιματολογικές εξετάσεις. Παρά το ότι γνωρίζουμε ότι είναι υποκοστολογημένες γιατί είναι από το ΄91 οι τελευταίες τιμολογήσεις τους, εμείς με μία λογική κλιμάκωσης, είναι η ίδια λογική που διέπει την πολιτική για το φάρμακο, πήραμε εκπτώσεις όσο αυξάνεται ο τζίρος. Ξεκινούν από 10% και καταλήγουν στο 20%.
Ένα τρίτο που μπήκε και πρέπει να σας πω ότι αυτό το αντλήσαμε ως ιδέα από τη συζήτηση που είχε ο Υπουργός με τη φαρμακευτική βιομηχανία την προηγούμενη εβδομάδα, μπήκε ένας όρος που λέει ότι οι οικονομικοί όροι της σύμβασης, δηλαδή αυτοί οι περιορισμοί και οι εκπτώσεις ισχύουν όσο τηρείται ο προϋπολογισμός.
Δηλαδή αν στην πορεία του έτους παρουσιαστεί υπέρβαση του προϋπολογισμού, όλα επανεξετάζονται, διότι είπαμε ότι η γραμμή μας είναι ότι έχουμε 352 εκατομμύρια για διενέργεια εξετάσεων και δεν πρέπει να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Τώρα όλοι οι φορείς που συμβάλλονται μαζί μας γνωρίζουν ότι αυτό είναι το ποσό που θα τους διανείμουμε.
Και ένα τέταρτο μέτρο, όλο αυτό έρχεται και κουμπώνει με την ηλεκτρονική παραπομπή των εξετάσεων, αυτό που εφαρμόσαμε ένα χρόνο στον ΟΠΑΔ και είχαμε 30% με 40% οικονομία από εξέταση σε εξέταση. Αυτό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται πλέον καθολικά και μάλιστα το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τους δικαιούχους, δηλαδή από τα Εργαστήρια.
Τα πρώτα Εργαστήρια έχουν αναλάβει την υποχρέωση με ένα μικρό μέρος του τζίρου τους του μηνιαίου να καλύψουν τη συντήρηση και τη βελτίωση όπως αυτοί τη θέλουν, γιατί πραγματικά χρειάζονται βελτιώσεις, του προγράμματος που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα.
Είναι τέσσερις άξονες που νομίζουμε ότι κλείνουμε το κεφάλαιο εξετάσεις, διαγνωστικές εξετάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που θα παρακαλέσω εγώ, να ενημερωθούν ξανά τα μέλη μας, γιατί δεν έχουν προλάβει ακόμη οι περιφερειακές μας υπηρεσίες να αφομοιώσουν το μήνυμα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε χρονικού ούτε ως προς την επιλογή. Ο κάθε ασφαλισμένος πηγαίνει όπου τον εξυπηρετεί χωρίς κανένα περιορισμό ως προς το πλαφόν. Οι περιορισμοί μπαίνουν στα Εργαστήρια και όχι στους ασφαλισμένους.