Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ότι δεν σε σκοτώνει....

Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει  πιο δυνατό ( Friedrich Wilhelm Nietzsche 15.10.1844-25.08.1900)
                                          Της   ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
 Ο Νίτσε ξεκίνησε το πολύμορφο συγγραφικό του έργο πολύ νωρίς ενώ είχε και πολύ καλές επιδόσεις στην μουσική τόσο στην σύνθεση όσο και στην ερμηνεία κλασικής μουσικής. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ταξινόμησε τα ποιήματά του σε περιόδους και στα 25 του, διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Basel της Ελβετίας. Ανήσυχο πνεύμα με τεκμηριωμένες απόψεις ενάντια στον χριστιανισμό και την θρησκεία, στοχαστής που αναφέρεται συχνά ως ένας από τους  «υπαρξιστές» φιλοσόφους.
Ο Α. Χίτλερ τον λάτρευε και  τον χρησιμοποίησε σαν βάση
ιδεών για την θεωρία του ναζισμού. Το πρότυπο της Αρείας φυλής
πηγάζει από τον Υπεράνθρωπο (Τάδε έφη Ζαρατούστρα) άσχετα αν ο Νίτσε υπήρξε δριμύτατος επικριτής τόσο των εθνικιστικών όσο και
αντισημιτικών τάσεων.
Ο Ζαρατούστρα είναι η υπέρβαση του ανθρώπου προς το ανθρωπινότερο και όχι προς το απάνθρωπο.
Η μετέπειτα βασανιστική, σε ότι αφορά στα οικονομικά και στα προβλήματα υγείας, πορεία του παραξένεψε πολλούς θαυμαστές του. Η ελευθερία του πνεύματος του σε συνδυασμό με τον λιτό τρόπο διαβίωσης του , σε ξενοδοχεία και σπίτια φίλων και συγγενών, με μοναδική αποσκευή μια βαλίτσα  με ελάχιστα προσωπικά αντικείμενα αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών μελετών και σπουδών.
 Πράγματι ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς;
 ή είναι ένα από τα τόσα όμορφα λόγια που ακούμε, μας εμψυχώνουν για λίγα λεπτά και μετά μας βυθίζουν στην απελπισία ;
Μία είδηση που προβλημάτισε πολλούς πριν μερικές ημέρες είναι ότι τελευταία παρατηρήθηκε μία αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα. Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε δύο μέρες στο λεκανοπέδιο Αττικής. Στοιχεία-σοκ με τον αριθμό των αυτοκτονιών και της απόπειρας αυτοκτονιών, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Χρ. Παπουτσής που  ανέφερε ότι οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονιών από τις αρχές του 2009 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2011 ανέρχονται σε 1.727, με σχεδόν όλους τους δείκτες να παρουσιάζουν σημαντική αυξητική τάση από το 2009 στο 2010 -όσο έμπαινε η χώρα πιο βαθιά στο μάτι του οικονομικού κυκλώνα-, ενώ το 2011 παρατηρείται μικρή μείωση σε σχέση με το 2010, με τους δείκτες ωστόσο να παραμένουν υψηλοί αναλογικά με το 2009.
Πολλές φορές ,στην ζωή μας την πεζή δοκιμάζονται οι σωματικές και οι ψυχικές μας αντοχές. Η πίστη μας σε κάποιες αξίες κλονίζεται και μας αναγκάζει να αλλάξουμε ρότα, να αλλάξουμε επιλογές και σταδιοδρομίες.
Πόσο να αντέξουμε τις κακουχίες και τις αναποδιές ;
Που θα βρούμε δύναμη , μέσα μας ή μέσα από τις αδελφές ψυχές μας, για να μην παραδώσουμε τα όπλα και να πολεμήσουμε. Και άμα θα το κάνουμε πόσοι θα μας καταλάβουν;
Να μην ξεχάσουμε ότι πάλι ο Νίτσε είπε ότι «Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν».