Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η κουρασμένη εθνική γιορτή μας


Της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ίσως εκείνο που ζητάς εγώ να μην το έχω
και από τι ονειρεύτηκες  εγώ πολύ να απέχω..
Ζωή που δεν μοιράζεται είναι ζωή κλεμμένη (Σ. Σπανουδάκης)

Το θρησκευτικό και το  πολιτικό μήνυμα της αυριανής ημέρας αγγίζει  καρδιές και προβληματίζει πολύ περισσότερες ψυχές. Το αθάνατο 21 συγκινεί ακόμα την Ελλάδα άσχετα αν  περνάμε ιδιαίτερα δύσκολες ημέρες. Χαμένοι στην μετάφραση των μηνυμάτων του ΔΝΤ και της τρόικα. Γονατισμένοι ,άλλα όχι ταπεινωμένοι, από τις συνεχιζόμενες περικοπές των μισθών μας και συρρικνώσεις των συντάξεων των γονέων μας. Αηδιασμένοι από τα καμώματα των δανειστών μας αλλά κυρίως από τα πολιτικά παιχνίδια των πράσινων και γαλάζιων παιδιών. Ζαλισμένοι από την παραφροσύνη των δημοσκοπήσεων.
Προβληματισμένοι από τις εκλογές και τις πιθανές δυνατότητες πολιτικής έκφρασης  της φωνής του λαού.

Σήμερα στο Σύνταγμα νοιώσαμε μεγάλη ντροπή. Τα παιδιά μας έκαναν παρέλαση μέσα σε ένα φορτωμένο κλίμα με τους αστυνομικούς, σαν αστακούς, να τους περιφρουρούν.
Πρώτη φορά βλέπω μαθητική παρέλαση με ελάχιστους γονείς γύρω. 
Πρόσβαση στο Σύνταγμα είχανε μόνοι οι επίλεκτοι δημότες των Αθηνών;
Οι διαπληκτισμοί μπροστά στο Παλλάς  τι νόημα είχανε;
Αποκλείστηκαν οι έλληνες από την  ημέρα εορτασμού της Ελευθερίας τους ;
Χούντα έχουμε;
Το Σύνταγμα θύμιζε φρούριο. Στήθηκαν σειρές κιγκλιδωμάτων κατά μήκος των πεζοδρομίων των κεντρικών δρόμων και μπροστά από τα κάγκελα  υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις .

Ίσως πολλοί, από εμάς, σήμερα  να σιγοτραγουδάμε  το τραγούδι της απογοήτευσης  και  της παραδοχής .Πικραμένοι που δεν ήμασταν αυτό που ζήτησε η Ελλάδα μας και που δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων . Δεν συνεχίσαμε τον αγώνα των προγόνων μας για μία ελεύθερη και αυτόνομη πατρίδα. Δεν σταθήκαμε εμπόδιο στην υποδούλωση της χώρας .Υποκύψαμε στους πεζούς και ποταπούς στόχους και αφήσαμε τους ανάξιους να μας κυβερνήσουν. Δεν πολεμήσαμε αρκετά για να  την κρατήσουμε στα χέρια μας. Υπάρχουν όμως και πολλοί  που δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα βγούμε στους δρόμους να γιορτάσουμε την επέτειο της απελευθέρωσης μας από τους τούρκους, ότι και να μας κάνουνε! Όσα εμπόδια και να μας βάλουνε θα βγούμε! Η εθνική μας γιορτή δεν θα βγει στα μουλωχτά με σκυμμένα κεφάλια!  Θα παρελάσουμε και θα αντιδράσουμε στην αδικία. Ξέρουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Την ελευθερία σου την κερδίζεις με αγώνες και θυσίες. Η ζωή και η ελευθερία που δεν μοιράζεται δεν αξίζει. Είναι κλεμμένη. Κουρασμένοι  και βραχνιασμένοι  θα παρελάσουμε και θα φωνάξουμε ,για πολλοστή φορά ,ότι η χώρα μας δεν είναι προς πώληση.