Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Υπ. Υγείας: Υψηλή η φαρμακευτική δαπάνη στα αγροτικά ιατρεία… και η απάντηση



Η είδηση:
«Υπερσυνταγογράφηση διαπιστώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα αγροτικά ιατρεία της χώρας!!!
 Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς ο μέσος όρος συνταγής των αγροτικών γιατρών είναι υψηλότερος κατά 25% -30% από τον μέσο όρο συνταγής ανά γιατρό των ασφαλιστικών ταμείων.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε επιστολή στους αγροτικούς ιατρούς, τους οποίους καλεί να συμμορφωθούν με τους κανόνες της χρηστής συνταγογράφησης.»
Η επιστολή
«Mε την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να γίνεις κοινωνός της πορείας της φαρμακευτικής δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ για το πρώτο δίμηνο του 2012.

»Ενώ σε επιμέρους φορείς παρατηρείται και αναγνωρίζεται σοβαρή προσπάθεια να διακρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στο όριο που έχει τεθεί για το τρέχον έτος, δυστυχώς στο σύνολο των αγροτικών γιατρών, που εξυπηρετούν κυρίως άτομα που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, διαπιστώνεται υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Η υπερσυνταγογράφηση αυτή αποτυπώνεται τόσο από την αυξημένη δαπάνη που αφορά μηνιαία τον ΟΓΑ όσο και από επί μέρους ποιοτικούς δείκτες όπως ο μέσος όρος συνταγής ανά γιατρό, που είναι υψηλότερος κατά 25%-30% από τον μέσο όρο συνταγής ανά γιατρό των άλλων ασφαλιστικών φορέων.

»Αναμένοντας και τα αποτελέσματα του Μαρτίου 2012, θα ήθελα να σου γνωρίσω, ότι πέρα από τα τεχνικά μέσα που θα λάβω, όπως καθορισμό συνδυασμένων ορίων (πλαφόν) που θα αφορούν ανώτατο αριθμό ασθενών, ανώτατου μηνιαίου επιτρεπομένου ποσού συνταγογράφησης, ανώτατου επιτρεπομένου μηνιαίου μέσου όρου συνταγής, θα εφαρμοστούν με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση, οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή και αφορούν τις κάθε είδους ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των γιατρών, που παραβιάζουν τους κανόνες της ορθής και χρηστής συνταγογράφησης.

»Σε κάθε περίπτωση όμως διατηρώ την πεποίθηση, ότι θα γίνεις κοινωνός και συμμέτοχος της προσπάθειας που κάνει η χώρα για να μπορέσει να αποκτήσει την οικονομική της αυτοτέλεια, προσπάθεια η οποία εν τέλει αποσκοπεί στην διατήρηση του κοινωνικού κράτους».

ΤΑ ΝΕΑ
online

Η απάντηση
Κύριε Υπουργέ, να πας μόνος σου να συνταγογραφήσεις σε περιφερειακό ιατρείο!!!
…στο Περιφερειακό ιατρείο άνω κάτω και… πλαγίως Ραχούλας, 200 χιλιόμετρα απ’ το κοντινότερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, να δεις τη γλύκα!!!
Αν εσύ καταφέρεις να μειώσεις τη φαρμακευτική δαπάνη στα χωριά που ζουν γέροι άνθρωποι με ένα εκατομμύριο προβλήματα υγείας που αντιστοιχούν σε minimum πέντε φύλλα συνταγών ο ένας τη φορά , θα το κάνω κι εγώ!!!
Επιπρόσθετα, αν μπορείς επίσης, να κόψεις το βήχα στους τοπικούς παράγοντες «ειδήμονες» περί του σχεδιασμού της πολιτικής της Υγείας,  που το μόνο τους ενδιαφέρον είναι «πότε ο γιατρός θα πάει στο χωριό για να γράψει φάρμακα» και παίρνουν τηλέφωνα στα Υπουργεία απειλώντας θεούς και δαίμονες!!!... θα το κάνω κι εγώ!
Κι ακόμα, αν κόψεις το βήχα σε μια μερίδα κατά τόπους φαρμακοποιών που «υποχρεώνονται» να δίνουν τα φάρμακα προκαταβολικά στους ασφαλισμένους, προκαταλαμβάνοντας ακόμα και τα ποσοστά συμμετοχών, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο στο γιατρό ν’ αρνηθεί είτε τη μηνιαία ποσότητα είτε να εφαρμόσει πρωτόκολλα συνταγογράφησης! και να τον βάζουν μονίμως στη δυσάρεστη θέση να τσακώνεται με τους ασφαλισμένους, θα το κάνω κι εγώ!
Αλλά δε μπορείς!!!
Γιατί αυτοί θα στηρίξουν εσένα, το κόμμα σου, τους τοπικούς σου βουλευτές και φαρισαίους!
Αλλά δε μπορείς!!!
Γιατί είσαι εμπαθής με τους γιατρούς! Φαίνεται απ’ την πορεία σου και τα καθ’ ημέρα λεγόμενά σου!
Αλλά δε μπορείς!!!
Γιατί γνωρίζεις πολύ καλά ότι η παραμονή σου στη θέση αυτή εξαρτάται από την υποκίνηση αυτού του είδους των μηχανισμών απαξίωσης της επιστημονικής κοινότητας, είτε είναι η ιατρική είτε οποιαδήποτε άλλη!
Γιατί το μόνο που έχεις να επιδείξεις  ως Υπουργός είτε της κυβέρνησης του κόμματός σου, είτε και της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου είναι η προσπάθεια δημιουργίας δούλων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης!
Ιατρών και νοσηλευτών!
Που κατά τα άλλα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ!!!
ΝΑΙ, αρκεί να δουλεύουν και να ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ, λες και τους κάνεις χάρη!
Επειδή λοιπόν δε μπορείς, διάβασε τούτο το κείμενο και κοίταξε να πάρεις χαμπάρι ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ!!!
ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ!... ούτε ΕΟΠΥΥ!!! που μας προέκυψε σαν τον Φρανκεστάιν!
ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΥΓΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, για οποιονδήποτε λόγο κι αν τη χρειάζεσαι (που κατά τη γνώμη μας είναι μόνο η προεκλογική σου εκστρατεία).
Κι αντί να αρχίζεις τις νουθεσίες για την «κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα» και στη χρεία της προσωπικής μας συμβολή στην… προσπάθεια,, κοίτα να μας πληρώσεις τουλάχιστον τις βενζίνες που έχουν φτάσει στο Θεό, γιατί… νηστικό αρκούδι δε χορεύει, επομένως η φαρμακευτική δαπάνη θα πέσει στα τάρταρα… από μόνη της, χωρίς να καταβάλλετε καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια εσύ ο ίδιος και οι… πολυπράγμονες και …παντογνώστες σύμβουλοί σου!
Όπως και το κόμμα σου, μιας και δεν πρόκειται να συνταγογραφήσουμε ούτε…DEPON από εδώ και στο εξής,  και ψάξε να βρεις γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να το κάνουν!
Σημειώνουμε δε ότι αυτοί που χρειάζονται τα φάρμακά τους κάθε μήνα είναι αυτοί που κουβαλήσατε στα εκλογικά κέντρα να ψηφίσουν… ΠΑΣΟΚ!!! Για να βγάλετε 200.000 νοματαίους και να μη γίνετε ρεζίλι των σκυλιών!

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας:
Κανένας γιατρός δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να συνταγογραφήσει αγωγές που δεν έχει χορηγήσει ο ίδιος, είτε είναι ειδικευμένος, είτε ειδικευόμενος, είτε αγροτικός!
Στον ΕΟΠΥΥ κάνουμε εξυπηρέτηση χωρίς αντίκρισμα, τρέχοντας από χωριό σε χωριό τσάμπα και με λεφτά απ’ την τσέπη μας για να εξυπηρετηθούν οι ως επί το πλείστον γέροι ασθενείς!
Ιδιαίτερα τώρα που όλοι οι γιατροί, συμβεβλημένοι ή μη έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης στο ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή, θαυμάσια μπορούν οι ίδιοι οι θεράποντες  να γράφουν και τις χρόνιες αγωγές των ασθενών τους! Επομένως δε χρειάζεται από τούδε και στο εξής να αναλάβουμε ξανά χρέη γραμματέων των ιδιωτών!
Επειδή λοιπόν δεν είμαστε υποχρεωμένοι, θα ησυχάσουμε κι εμείς από σας και σεις από μας!
Α! Και να μην ξεχάσουμε! Ρίξτε τη μύτη σας και αποσύρετε το άρθρο περί προστίμου στη χειρόγραφη συνταγογράφηση με ΝΟΜΟ, όχι με σημειώσεις και mail,ούτε με εγκυκλίους του ΕΟΠΥΥ,  γιατί τότε είναι που δε θα συνταγογραφούν ποτέ ούτε οι ιδιώτες!
Και οι γέροι με τις μαγκούρες θα σας περιμένουν έξω απ’ το Υπουργείο!!