Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Από τη Σκύλλα της κρατικής υποχρηματοδότησης στη Χάρυβδη των δανείων από τράπεζες!


Χαρακτηριστικό είναι σημερινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»

                                          ΕΟΠΥΥ
            Πρόταση για δάνειο μετά τον οικονομικό στραγγαλισμό
Κάτι τέτοιο θα τοποθετήσει νέα νάρκη στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκατομμυρίων ασφαλισμένων
Την πρόταση για τη σύναψη δανείου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (σ.σ. ο «Ριζοσπάστης» εκ παραδρομής αναφέρει …δραχμών) από την Ένωση Τραπεζών Ελλάδας (ΕΤΕ) για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) διατύπωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γεράσιμος Βουδούρης, σε εκδήλωση με θέμα «Υγεία - Φάρμακο 2012», που έγινε αργά προχτές το βράδυ.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναδείχτηκε και πάλι το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η κρατική υποχρηματοδότηση του Οργανισμού, τις επιπτώσεις της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών που έχουν τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, που εκτός από την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη έχει γίνει και ο «βασικός χρηματοδότης του δημόσιου συστήματος Υγείας», όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης. Ετσι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είπε ότι θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, διαχωρισμός των εισφορών - δηλαδή οι εισφορές υγείας να κατευθύνονται κατευθείαν στον Οργανισμό και όχι μέσω των ταμείων - και να συναφθεί δάνειο ενός δισ. ευρώ από την ΕΤΕ με χαμηλό επιτόκιο. Η δανειοδότηση θα έχει ως «ενέχυρο» τις μελλοντικές εισφορές των ασφαλισμένων, βάζοντας έτσι σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ίδια την υπόσταση του Οργανισμού και τοποθετώντας νέα νάρκη στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων αφού αυτή αφήνεται στις επιλογές οποιουδήποτε δανειστή.
Η παράδοση του τομέα του φαρμάκου στην επιχειρηματική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει τεράστια σωρευμένα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στο τέλος του Ιούνη του 2012 τα χρέη θα φτάσουν στα 1,55 δισ. ευρώ. Απ' αυτά τα 550 εκατ. ευρώ είναι του ΕΟΠΥΥ -και αφορούν 18 μήνες- και τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων θα φτάσουν σε 850 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων θα φτάσουν στα 150 εκατ. ευρώ με το ένα τρίτο αυτών των χρεών να είναι για την περίοδο 2007-2010.
Τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ - ακόμα και σε οργανωτικό επίπεδο- φάνηκαν με την ανάληψη της ευθύνης για την προμήθεια και τον εφοδιασμό των δικών του φαρμακείων και των δημόσιων νοσοκομείων με τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους (π.χ. για αρρώστους από καρκίνο). Αντιμετωπίζει δυσκολίες ακόμα και στη φύλαξη, για την οποία χρειάζονται ψυγεία ειδικώς διαμορφωμένα. Ετσι χτες ζήτησε τη συνδρομή και της φαρμακοβιομηχανίας για τον εφοδιασμό μονόπορτων ή δίπορτων ψυγείων, σαν να ήταν τα φάρμακα τυποποιημένα προϊόντα.

«Κίνητρα» ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) οι πολυεθνικές κατέχουν το 55% της αγοράς φαρμάκου, ενώ οι ντόπιες φαρμακοβιομηχανίες μόλις το 18%, ενώ πριν μια εικοσαετία οι πολυεθνικές κατείχαν το 31% και η ντόπια φαρμακοβιομηχανία το 69%! Οι ντόπιοι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν κίνητρα για να μπορεί να στηριχτεί η παραγωγή και «να μην επαναληφθούν φαινόμενα ελλείψεων φαρμάκων, όπως τελευταία»...