Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Στη ρότα που χάραξε ο Α. Λοβέρδος ...ο Α. Λυκουρέντζος


Συνέχιση και επίταση της πολιτικής  που οδήγησε σε κατάρρευση και ιδιωτικοποίηση  το σύστημα υγείας και σε απόγνωση εργαζομένους και ασθενείς υποσχέθηκε ο Α. Λυκουρέντζος , νέος Υπουργός Υγείας.

  • Διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία (όταν ακούτε "διαρθρωτικές αλλαγές" καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοεί...) 
  • Αξιοποίηση των αντιλαϊκών νόμων του Λοβέρδου 
  • Συνέχιση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων μονάδων υγείας 
  • Συνέχιση της πολιτικής μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης (σε λίγο  θα ψάχνουμε φάρμακα με... το λυχνάρι του Διογένη) 
  • Νέος περιορισμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, η οποία χρηματοδότηση θα εξαρτάται ΚΑΙ από την ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν (χαιρετήστε τα μικρά νοσοκομεία που θα βάλουν με αυτό τον τρόπο…λουκέτο) 
  • Εξόφληση των γιατρών και προμηθευτών ΟΤΑΝ πάρει λεφτά από την τρόικα!!! 
  • Ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Υγείας (αξιοποίηση την ονομάζει!) 
  • Νέοι οργανισμοί που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία. 
  • Και βεβαίως  το νέο άγιο δισκοπότηρο… ο τουρισμός Υγείας.

Σταχυολογούμε από την ομιλία του στη Βουλή:

"Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. Ένα σύστημα προβληματικό μετατρέπεται σε ορθολογικό σύστημα στην οργάνωση, στη λειτουργία, στη χρηματοδότησή του".

"Θα αξιοποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μας κληροδότησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Θέλω να επισημάνω τη συμβολή του πρώην Υπουργού και συναδέλφου κ. Λοβέρδου."

"Χρειάζεται να μεταρρυθμίσουμε και το ίδιο το Υπουργείο, τους οργανισμούς του και να διαμορφώσουμε ένα επιτελικό, καθοδηγητικό όργανο τις υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες θα συμβάλουν στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά και στον περιορισμό της σπατάλης των δημοσίων πόρων".

"Θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των μονάδων υγείας και των φορέων όπως ήδη έχουν δρομολογηθεί".

"Είναι κρίσιμης σημασίας η δέσμευσή μας για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ εντός του 2012. Δεν πρέπει να υπερβούμε τα 2,880 δισεκατομμύρια ευρώ".

"Τις επόμενες μέρες θα συζητήσω με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς υγείας. Να ξέρετε ότι  θα τους μιλήσουμε ειλικρινά και έντιμα. Περιμένουμε από αυτούς τη θετική τους ανταπόκριση".

"Στη σημερινή Ελλάδα οι πάντες πρέπει να καταλάβουμε ότι ο περιορισμός των δαπανών μπορεί να οδηγήσει στη βιωσιμότητα του συστήματος".

"Η δεύτερη κρίσιμη μάχη από την πολιτική ηγεσία, από την Κυβέρνηση, από όλους μας πρέπει να δοθεί στον περιορισμό της δαπάνης και της σπατάλης δημοσίου χρήματος στη λειτουργία των νοσοκομείων. Θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης. Η αξιολόγηση δεν θα αφορά μόνο αν υπάρχει δαπάνη για το φάρμακο ή για την προμήθεια άλλων νοσοκομειακών υλικών. Θα εξεταστεί και η παραγωγικότητα και η ποιότητα και η ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν με τους συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους."

"Και βεβαίως γνωρίζουμε την υποχρέωση της πολιτείας να εξοφλήσει προϋπάρχουσες οικονομικές υποχρεώσεις προς τους γιατρούς, τους προμηθευτές, σε όλους όσους υποστηρίζουν μέχρι σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απέναντι σε αυτές τις υποχρεώσεις είμαστε έτοιμοι, με σταθερά, σίγουρα βήματα, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από αυτά τα οποία αναμένει να πάρει η ελληνική πολιτεία ως βοήθεια για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους".

"Έχουμε μία σημαντική πρόκληση, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας μας για να αναπτύξουμε τον τουρισμό υγείας"΄.

"Ένα δεύτερο τέτοιο μέτρο που μας δίνει τη δυνατότητα για αναπτυξιακή πολιτική είναι η τεράστια ακίνητη περιουσία του Υπουργείου".

"Τέλος, σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση των νοσοκομείων είναι λυπηρό ότι ακόμα συζητούμε για προδιαγραφές οι οποίες έχουν θεσπιστεί το 1991 και θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε αυτήν τη νομοθεσία και να μιλήσουμε στη χώρα μας για το νοσοκομείο του 2020 ή του 2030".