Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Περιπλανώμενοι Υγειονομικοί



Όπως από πολύ καιρό είχαμε προβλέψει, η νέα συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), αποτελώντας συνέχεια της προηγουμένης συγκυβέρνησης υπό τον Παπαδήμο, προχωρά το σχέδιο για διάλυση ολόκληρων υγειονομικών μονάδων στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, εφαρμόζοντας το «θεσμό» του «περιπλανώμενου ανά την υγειονομική περιφέρεια Υγειονομικού υπαλλήλου».

Ο οποίος θα γενικευτεί το προσεχές διάστημα  στο όνομα των «επειγουσών αναγκών».

Ήδη από καιρό  υπήρχαν   μεμονωμένες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, τώρα αυτές επεκτείνονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε άλλους επαγγελματίες υγείας και παίρνουν και μια πιο  ομαδική μορφή.

Με αυτό τον τρόπο οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικών Περιφερειών θα καλύπτουν από δω και πέρα  τα τεράστια κενά που παρουσιάζονται, ειδικά σε μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, από τη συρρίκνωση του προσωπικού που προκύπτει από την πολιτική  επιλογή 1 πρόσληψη  ανά 10 αποχωρήσεις (να αναφέρουμε παρεμπιπτόντως ότι ούτε καν αυτή η επιλογή δεν τηρείται!!!).

Ταυτόχρονα θα υλοποιείται και μια άλλη πολιτική τους επιλογή, η κατάρρευση και διάλυση των μικρών νοσοκομειακών μονάδων συγχωνευόμενων ή όχι, με όλες τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην περίθαλψη των πληθυσμών ευθύνης τους,  ώστε τελικά να παραδοθούν στο  ιδιωτικό επιχειρηματικό  κεφάλαιο, μετατρεπόμενες σε εξειδικευμένες μικρές νοσηλευτικές μονάδες ειδικού σκοπού.(Τουρισμός Υγείας, μονάδες χρονίως πασχόντων, μονάδες αποκατάστασης κλπ ).

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», όπου  30 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου «Αγ. Βαρβάρα» μετακινούνται όχι στο Κρατικό Νίκαιας με το οποίο έχει συγχωνευτεί, αλλά στο «Αττικόν», στο όνομα της κάλυψης αναγκών στα πλαίσια της «ολοήμερης λειτουργίας» αλλά και της λειτουργίας «κλειστών κλινών νοσηλείας»…

Η Διοικητής  της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας επικαλείται το άρθρο 8 (παρ. 21) του νόμου 3599/2007 για την «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων» και στην απόφασή της αναφέρει: 
«Έχοντας υπόψιν την αναγκαιότητα κάλυψης επιτακτικών και επειγουσών αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου "Αττικόν" και συγκεκριμένα την ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία κλειστών κλινών νοσηλείας, όπως και την έναρξη λειτουργίας δύο τουλάχιστον κλειστών χειρουργικών αιθουσών, μετακινούμε νοσηλευτικό προσωπικό (σ.σ. 30 άτομα) του νοσοκομείου "Η Αγία Βαρβάρα" για κάλυψη των επειγουσών και επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών και για χρονικό διάστημα τριών μηνών".

Είναι βέβαια γνωστό ότι υπάρχει και η δυνατότητα ανά τρίμηνο ανανέωσης της μετακίνησης ή η επιβολή rotation στο νοσηλευτικό προσωπικό που θα μετακινείται.

 Αυτά την ίδια περίοδο που:
  • Oι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για πρόσθετη εργασία (αργίες , νυχτερινά κλπ) από 3 έως 7 μήνες καθώς  το αναλογούν κονδύλι έχει υποστεί καρατόμηση κατά  40% σε σχέση με το περυσινό, ενώ εξυφαίνονται σχέδια και για νέα μείωση και αυτού του κονδυλίου  και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία έχει περάσει νομοθετική διάταξη  που της δίνει το δικαίωμα να  μεταφέρει  τα  οφειλόμενα ποσά σε επόμενο έτος (2013) ΚΛΙΚ ΕΔΩ
  • Οι μισθοί, μιας πολύ μεγάλης μερίδας εργαζομένων έχουν υποστεί άγριες περικοπές.
  • Tα χαράτσια από τη φοροεπιδρομή λεηλατούν ότι ευρώ έχει μείνει (αν έχει μείνει…) 
  • Οι εργασιακές σχέσεις αποδιαρθρώνονται, καθώς επιχειρείται μέσα από μια μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου που παίρνει την ονομασία «κοινωφελής εργασία», η πεντάμηνη πρόσληψη  εργαζομένων με μεροκάματα αίσχους 
  • Το κόστος των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας να μεταφέρεται στους χρήστες (εργαζόμενους συνταξιούχους, ανέργους κλπ) με τους μισούς Έλληνες να ζουν στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, 
  • Με τις παροχές υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του ΕΟΠΥΥ  να έχουν μειωθεί  δραστικά –μέχρις εξαφάνισης. 
  • Τα νοσοκομεία να στενάζουν από τρομακτικές ελλείψεις σε φάρμακα , υγειονομικό υλικό ακόμα και τρόφιμα και υλικά  για τη σίτιση των ασθενών.

Είναι αναγκαίο, παρά τη δύσκολη περίοδο (περίοδος θερινών διακοπών εργαζομένων κλπ), τα πρωτοβάθμια σωματεία να αναπτύξουν δράσεις και ιδιαίτερα το συντονισμό μεταξύ τους αλλά και με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, καθώς είναι απόλυτα σίγουρο ότι η νέα συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ   θα εξαπολύσει το μεγαλύτερο βάρος  της επίθεσής  της τους 3 επόμενους μήνες,  εκμεταλλευόμενη και την πύρρεια  εκλογική νίκη της,  καθώς τα περιθώρια γι αυτήν ήδη μέρα με τη μέρα στενεύουν,  ώστε αρχές φθινοπώρου να  παρουσιάσει και το επιθυμητό στην τρόικα (ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ) έργο.