Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Νοσοκομείο Πρέβεζας : Πάει για «λουκέτο»;


 
Το δημοσίευμα είναι της πύλης Epirus Post


Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 00:47 Βάσω Σκουλίκα 

Θέμα χρόνου είναι πλέον η συγχώνευση κλινικών αλλά και το κλείσιμο δημοσίων νοσοκομείων, ζήτημα που θα προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις κι ανατροπές στο χώρο της υγείας.
 Από τις αλλαγές αυτές η Ήπειρος δεν θα μείνει αλώβητη καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται το οριστικό κλείσιμο του Νοσοκομείου Πρέβεζας.
 Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας τα τελευταία δύο χρόνια συνεχώς υποβαθμίζεται. Γιατροί φεύγουν, νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί, κλινικές, όπως η ουρολογική λειτουργούν μετ΄ εμποδίων.
Αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς υποβάθμισης είναι να έχει δημιουργηθεί η εικόνα για ένα νοσηλευτικό ίδρυμα μη αποδοτικό το οποίο δεν χρειάζεται στην περιοχή.
 Έτσι ενώ όλοι οι φορείς της Πρέβεζας αγωνίζονταν για την κατασκευή νέου νοσοκομείου, σύντομα θα κληθούν να τοποθετηθούν για το οριστικό κλείσιμο του υπάρχοντος νοσοκομείου.
Βάση των νέων σχεδιασμών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι -σε ορισμένες περιοχές- υπάρχει υπερκάλυψη του πληθυσμού από δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Η συγχώνευση των μονάδων αυτών θα μειώσει το λειτουργικό κόστος, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα καλύτερης λειτουργίας άλλων, οι οποίες «υποφέρουν» από ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό. Αυτό τουλάχιστον στα χαρτιά γιατί στην πράξη η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική.
Φυσικά εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ήπειρο και ειδικά για τα Γιάννινα που διαθέτουν δύο νοσοκομεία, αποκτά και η συγχώνευση κλινικών. Είναι πολύ πιθανό ορισμένες που αλληλοκαλύπτονται να περάσουν οριστικά στην ιστορία.
Η επίσημη ανακοίνωση του σχεδιασμού αναμένεται εντός του Αυγούστου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είναι γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ  θέλει και  φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να  προχωρήσει σε εκτεταμένη αποδιάρθρωση του συστήματος δευτεροβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας ( δηλαδή  συγχωνεύσεις-καταργήσεις-παραχωρήσεις σε ιδιώτες  δημόσιων νοσοκομείων της χώρας).
Το αν θα σπάσει τα μούτρα της σε μια τέτοια επιχείρηση εξαρτάται από τους υγειονομικούς, αλλά και γενικώτερα από το  λαϊκό κίνημα , από τη στάση των εργαζομένων, ανέργων , συνταξιούχων τελικά  των πολιτών σε κάθε περιοχή και συνολικά στη χώρα μας.

Επισήμως βέβαια κρατά  το  ακριβές σχέδιο κρυφό και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ανεπισήμως αφήνει να διαρρεύσουν διάφορες «πληροφορίες» στα ΜΜΕ.Από αυτές  συναγεται   ότι το σχέδιο αποδιάρθρωσης των νοσοκομείων θα ξεκινήσει με τρόπο  που να φαίνεται πιο «λογικοφανές» , να συναντά λιγότερες αντιστάσεις  (πχ  περιοχές με πολλές νοσηλευτικές  μονάδες πλησίον η μια της άλλης ή  σε νοσηλευτικές μονάδες με εξαιρετικά χαμηλή «πληρότητα»).

 Η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτό τον τρόπο  να καλλιεργήσει αφενός  ένα κλίμα αγωνίας ίσως  και πανικού  στους εργαζομένους στα νοσοκομεία και  αφετέρου μοιρολατρικής αποδοχής τετελεσμένων  στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάφορα νοσοκομεία- που έχουν ακουστεί  ότι θα μπουν σε διαδικασία συγχωνεύσεων ή και αλλαγής χρήσης ή και πιθανής κατάργησης- αναπτύσσονται  μέσα στους εργαζόμενους υγειονομικούς  είτε τάσεις αγωνιστικής αντιμετώπισης είτε τάσεις μοιρολατρικής αποδοχής ή υπάρχουν ακόμη και φαινόμενα προσπάθειας ατομικού βολέματος(;) μέσω παρεμβάσεων σε κυβερνητικούς βουλευτές!

Άποψή μας  είναι - και το έχουμε αναφέρει επανειλημμένα - ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει να τεθούν σε συναγερμό, να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις άμεσα , σε πρωτοβουλίες   ενημέρωσης  και ξεσηκωμού των τοπικών κοινωνιών για τη στήριξη και αναβάθμιση των νοσοκομείων .

Αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο  επίμονο και συστηματικό τρόπο  και στην Πρέβεζα,  με στόχο τη στήριξη του υπάρχοντος νοσοκομείου  και τη διεκδίκηση  αναβάθμισής  του.

Πολύ περισσότερο, που η ύπαρξη 3 μεγαλύτερων νοσοκομείων μέσα σε μέγιστη απόσταση  100 χιλιομέτρων- εκ των οποίων το ένα Πανεπιστημιακό και το άλλο με επίσης καλή φήμη, υποδομές και ιατρική στελέχωση-  δημιουργούν ένα αίσθημα εφησυχασμού και «χαλάρωσης»  σε ένα μέρος των συμπολιτών μας.


Για το Νοσοκομείο της Πρέβεζας

Το παραπάνω δημοσίευμα  της ιστοσελίδας Epirus Post για το Νοσοκομείο Πρέβεζας  θα μπορούσε να  αφορά οπoιαδήποτε  νοσοκομείο της χώρας. Γιατί ίδια ή και χειρότερη είναι η κατάσταση  σε όλα σχεδόν  τα νομαρχιακά νοσοκομεία. Για την ακριβεια, υπάρχουν νοσοκομεία στη περιοχή μας που έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερη υποβάθμιση και απαξίωση  εξ αιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Εμείς  λοιπόν δεν  έχουμε προς το παρόν  πληροφορίες για σχέδιο  κλεισίματος  του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Αυτό βεβαίως σε καιρό πλήρους υποταγής της ζωής της χώρας    στην Τρόικα  δεν αποκλείει οτιδήποτε , πολύ περισσότερο που υπάρχει η εμπειρία από άλλες χώρες που τα υγειονομικά τους συστήματα ισοπεδώθηκαν από αντίστοιχες  εφαρμοζόμενες  πολιτικές.
Πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο επιχείρησης  αναδιάταξης της  δομής και λειτουργίας του μαζί  με άλλη/-ες νοσηλευτικές μονάδες.

Πέρα όμως από τις συγκυβερνητικές προθέσεις, η υπόθεση της διάσωσης, της ανάπτυξης και της  αναβάθμισης του Νοσοκομείου Πρέβεζας και των υπηρεσιών που αυτό παρέχει  θα κριθεί από τη στάση των ίδιων των εργαζομένων σε αυτό, αλλά και της Πρεβεζάνικης κοινωνίας.

Ο  λόγος λοιπόν σε αυτούς
ΤΩΡΑ!