Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ:ΚΑΤΑΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΕ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


ΚΑΤΑΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΕ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Με απόφαση της ΤτΕ και του ΤΧΣ δηλαδή μετά από συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης χωρίς καμία νομιμοποίηση (άλλες διαβεβαιώσεις έδιναν πριν τις εκλογές) ΑΠΟΦΑΣΊΣΤΗΚΕ
Ανάκληση λειτουργία της ΑΤΕ και διάσπασή της.
Μεταβίβαση, εκχώρηση, απορρόφηση του υγιούς τμήματος της  ΑΤΕ στην Πειραιώς

Κι όλα αυτά παρουσία της Τρόικας , Παρασκευή απόγευμα, με διαδικασίες  εξπρές.

Αυτή η απόφαση
ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ  την πρώτη σημαντική κίνηση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, την αρχή νέου γύρου επίθεσης στους εργαζόμενους και την επαναφορά σε τροχιά του προγράμματος ανασυγκρότησης της προηγούμενης συγκυβέρνησης και κυβέρνησης Μέσα στη βδομάδα θα κλειδώσουν και τα νέα μέτρα των 11,6 δις.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ τα διαπιστευτήρια  της κυβέρνησης προς την τρόικα, τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές, ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
ΕΙΝΑΙ το πρώτο μέρος της  αντιδραστικής και κερδοσκοπικής ανακατάταξης στην τραπεζική αγορά, η οποία σε δεύτερη φάση θα παραδοθεί πλήρως στο πολυεθνικό τραπεζικό κεφάλαιο. Αναμένονται οι εξελίξεις μετά το καλοκαίρι για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και νέες συγχωνεύσεις – εξαγορές .

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ;
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα διασφαλιστούν όλες τις θέσεις απασχόλησης του προσωπικού. Αυτό είναι που προβάλλεται σαν μείζων στην προσπάθεια διατήρησης κοινωνικής ειρήνης.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι απολύσεις μας είναι έτοιμες, οι αποζημιώσεις μας και όλες οι αξιώσεις και υποχρεώσεις της Αγροτικής προς τους εργαζομένους περιλαμβάνονται στην bad bank (θα αποδοθούν όταν θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση) και ακόμα και αν δεχθούμε το γεγονός ότι θα μας προσλάβει όλους (;; )η Πειραιώς,  τα ερωτήματα είναι για πόσο χρονικό διάστημα, με τι είδους εργασιακές σχέσεις, με τι αποδοχές, με τι συμβάσεις; 
Να θυμηθούμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς το 2010 δημιούργησε το πρόγραμμα «Χρηματοδότησης Μακροχρόνιας Άδειας Sabbatical» και το 2011 λόγω της ύφεσης προχώρησε σε μειώσεις μισθών ή εφαρμογή 4ήμερης απασχόλησης. 
Έτσι αγκαλιάζει ο Σάλλας τους εργαζόμενους.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ;
Κινδυνεύουν άμεσα αγρότες – εργαζόμενοι – μικροεπαγγελματίες – συνεταιριστικές επιχειρήσεις. 
Από το διαχωρισμό των ενήμερων – υπερήμερων δανείων φαίνεται να κινδυνεύουν άμεσα αγροτική γη – αλλά και κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι που έχουν υποθηκευτεί και τα δάνεια είναι υπερήμερα (παρά τη διαβεβαίωση ότι για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα ).
Κινδυνεύουν όμως και τα σημερινά ενήμερα δάνεια δεδομένης της ραγδαίας επιδείνωσης  που αναμένεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων , αγροτών , μικρομεσαίων.   
Κινδυνεύει δηλαδή όλη η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη κάτω από ειδικούς προνομιακούς όρους στην ΑΤΕ, αλλά και οι πρώτες κατοικίες.
Οι μόνοι δανειολήπτες που απ’ ότι φαίνεται διασφαλίζονται είναι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που χρωστάνε 230 εκ. περίπου και μέχρι τώρα (λόγω ειδικής μεταχείρισης) εμφανίζονταν ενήμερα και πλήρως διασφαλισμένα αλλά θα συμπεριληφθούν στο κακό κομμάτι δηλαδή θα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο.

ΠΟΙΑ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ;
Και σε αυτό το θέμα τα κριτήρια δεν είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των θυγατρικών που καλύπτουν συμφέροντα των εργαζομένων του απλού πολίτη, των αγροτών και των κτηνοτρόφων. 
Γι αυτό η ΔΩΔΩΝΗ η ΕΒΖ η ΣΕΚΑΠ κλπ μεταφέρονται στο κακό κομμάτι με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους σε αυτές αλλά και τους καταναλωτές.

Το γεγονός αυτό δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. 
Τα σημάδια είχαν φανεί από καιρό άλλο αν κάποιοι δεν τα έβλεπαν ή είχαν ψευδαισθήσεις.
 Αν  το 2010 που η Πειραιώς ήθελε να  αγοράσει την ΑΤΕ με  370 εκ. το θεωρούσαμε σκάνδαλο τι να πούμε για την τωρινή απόφαση που όχι μόνο δεν δίνει επί της ουσίας λεφτά αλλά χρηματοδοτείται κιόλας.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αποφάσισε επί της ουσίας να χαρίσει στην Πειραιώς και στο Σάλλα (τον κατεξοχήν τραπεζίτη που στο παρελθόν έχει επανειλημμένα επωφεληθεί από το ελληνικό δημόσιο ) όχι μόνο την υγιή τράπεζα (καταθέσεις ενήμερα δάνεια και όλα τα ακίνητα της ΑΤΕ τα οποία με βάση τρέχουσες τιμές εκτιμώνται σε 750 εκατ ευρώ) αλλά κυρίως μέσω αυτής, όλων  των υποθηκών σε αυτήν και κατά συνέπεια και τον έλεγχο της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. 

Η «κακή» ΑΤΕ θα επιβαρύνει το δημόσιο η «καλή» ΑΤΕ θα ανακεφαλαιοποιηθεί από ΤΧΣ όντας στην Πειραιώς. Δηλαδή και για την «κακή» και για την «καλή» ΑΤΕ θα επιβαρυνθούν οι συνήθεις ύποπτοι, οι εργαζόμενοι.

Δικαίως επομένως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την απόφαση πολιτικό έγκλημα εναντίων του κόσμου της δουλειάς, εναντίον όλων των εργαζομένων εναντίον του ελληνικού λαού. Και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το παλέψουμε.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του ΣΕΑΤΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα αναλωνόταν σε συμφωνίες με τη διοίκηση και διαβουλεύσεις με τα κομματικά τους επιτελεία, σπέρνοντας στο προσωπικό ψευδείς υποσχέσεις για το  σχέδιο του μεγάλου κρατικού πυλώνα. Και αντί να οργανώσουν ένα κοινό μέτωπο αγώνα με τους εργαζόμενους των θυγατρικών τους αγρότες τους κτηνοτρόφους και τους κατοίκους των περιοχών  προκήρυξαν την περασμένη Πέμπτη μια  24ωρη απεργία για τη Δευτέρα, ενώ δεν απέκλειαν  εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επίσης  συνεχίζουν να αρνούνται πεισματικά, ως μη αναγκαία, τη σύγκλιση έκτακτης ΓΣ .

Διπλός επιβάλλεται να είναι ο στόχος μας  από δω και πέρα

ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ο αγώνας για να μην διαλυθεί η ΑΤΕ δεν είναι μόνο των εργαζομένων της ΑΤΕ , είναι κοινός αγώνας των εργαζομένων των θυγατρικών, της αγροτιάς και όλου του λαού για την ανατροπή της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου τρόικας – ΕΕ- κεφαλαίου.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ :

ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ 24ωρες ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ με κατά τόπους καταλήψεις των καταστημάτων - δημιουργίας κέντρων αγώνα  σε συντονισμό με ΤΟΥΣ  ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.
ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ  ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ