Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Αυτή είναι η περίφημη ..."νίκη του Νότου"


Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 11:45


Νέα μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%, ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Ο μειωμένος για ορισμένα προϊόντα ΦΠΑ θα αυξηθεί επίσης από 8% σε 10%, ενώ θα διατηρηθεί στο 4% για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων και τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων. Προβλέπεται επίσης η περικοπή ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών αξιωματούχων.

Δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών της οικονομίας το δεύτερο μέρος του έκτακτου επιδόματος δεν θα καταβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους και τους κρατικούς αξιωματούχους το 2012, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Εξήγγειλε επίσης τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους νεοεγγεγραμμένους, μειώνοντας τη βάση υπολογισμού στο 50%, έναντι του ισχύοντος 60%.

Επιπλέον, ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και νέα μείωση κατά 20% της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων από το κράτος.

Συνολικά, και με τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, η Μαδρίτη σκοπεύει να εξοικονομήσει 65 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα δυόμιση ετών.

«Εφαρμόζω έκτακτα μέτρα που απαιτούν οι εξαιρετικές περιστάσεις», ανέφερε ο Ραχόι, υπενθυμίζοντας ότι η Ισπανία εισήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο σε νέα ύφεση, δύο χρόνια μετά την έξοδό της από αυτήν, με προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ κατά του 1,7% το 2012. Για το 2013, όπως είπε, το ΑΕΠ θα παραμείνει με αρνητικό πρόσημο «και πιο κοντά στο 0%».

«Δεν θα είναι μία στείρα θυσία και κανείς δεν φαντάζεται ότι θα απαρνηθούμε τις φιλοδοξίες μας για την Ισπανία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι επώδυνα για όλους, είναι επώδυνη η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση των φόρων, αλλά πρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Οι νέοι φόροι και περικοπές που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ισπανική κυβέρνηση θα συμβάλλουν στο να πετύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, είπε η Κομισιόν.

Χαιρετίζει τα μέτρα η Κομισιόν

Τα νέα μέτρα χαιρέτισε η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου του Επιτρόπου επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, κάνοντας λόγο «για ένα σημαντικό βήμα ώστε να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για φέτος».

Σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα επωμιστεί μέρος του κόστους της αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών, αλλά οι προτιμώμενοι ομολογιούχοι και οι καταθέτες δεν θα επηρεαστούν από αυτή την ενέργεια.

Όπως ανέφερε, αυτή η προσέγγιση έχει βασιστεί σε αρχές για την ελαχιστοποίηση του κόστους για τους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα να διαφυλάσσεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Αυτή είναι η περίφημη ..."νίκη του Νότου"

Κάποιοι  μάλλον έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους..
 
Ως γνωστόν άγριες  περικοπές, λιτότητα, φτώχεια..

 επιβάλλονται επισήμως με τη σφραγίδα και τη βούλα  και.. χωρίς Μνημόνια!

Ας τα πούμε..

 "έκτακτα μέτρα που απαιτούν εξαιρετικές περιστάσεις"!

 Η  γιατί όχι..

και "ένα νεο σταθεροποιητικό  και αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ισπανία""!!!

Πιπέρι  στο στόμα...