Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Όχι στην παρακράτηση των συντάξεων των φιλοξενούμενων σε στεγαστικές δομές και των περιθαλπόμενων σε ιδρύματα χρόνιας παραμονής


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

την Πέμπτη 12 Ιουλίου, 11.30 πμ

Στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ, Μάρνη 30 (7ος όροφος)

Όχι στην παρακράτηση των συντάξεων των φιλοξενούμενων σε στεγαστικές δομές και των περιθαλπόμενων σε ιδρύματα χρόνιας παραμονής


Σύμφωνα με αποφάσεις-βόμβα ενάντια στην ψυχική υγεία, που έχει λάβει το απελθών επιτελείο του Λοβέρδου, και οι οποίες είναι προς εκτέλεσιν από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προβλέπεται η παρακράτηση υψηλού ποσοστού (50-80%) των συντάξεων των φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές του δημόσιου και του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα, αλλά και των περιθαλπόμενων σε τμήματα και ιδρύματα χρόνιας παραμονής.

Με αυτή την απόφαση καταργείται κάθε έννοια ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με αποτέλεσμα οι ξενώνες, τα οικοτροφεία και τα προστατευόμενα διαμερίσματα να επιστρέψουν σε μια πλήρως ασυλική λειτουργία και εν τέλει να διαλυθούν και να κλείσουν.

Είναι μια απόφαση παράνομη και αντισυνταγματική. Εισάγει την απευθείας πληρωμή από τον χρήστη των παρεχόμενων υπηρεσιών, δηλαδή, την ιδιωτικοποίησή τους και την κατάργηση του δικαιώματος στην δημόσια και δωρεάν υγεία, τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία ήδη καλύπτουν, με το νοσήλιο που καταβάλουν, τις ανάγκες στέγασης, διατροφής και θεραπείας που παρέχει η στεγαστική δομή.

Το μέτρο αυτό δεν αποσκοπεί, με κανένα τρόπο, στην βελτίωση του επιπέδου φροντίδας του περιθαλπομένου, αλλά στην περιστολή των δαπανών του κράτους, καθώς το παρακρατούμενο ποσό της σύνταξης, όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση της 14/3/2012, θα συνεπάγεται «ταυτόχρονη μείωση της κρατικής επιχορήγησης».

Κι΄ όλα αυτά, όταν αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ανασφάλιστων και παίρνονται μέτρα που τους αποκλείουν (αλλά, πιθανόν, ακόμα και τους ασφαλισμένους στην Πρόνοια) από την φιλοξενία και φροντίδα σε ξενώνες και οικοτροφεία.

Γι΄ αυτό, χρήστες των υπηρεσιών και λειτουργοί της ψυχικής υγείας, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα, οικογένειες, ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και σωματεία εργαζομένων ζητάμε την άμεση ανάκληση όλων των αποφάσεων που προβλέπουν την παρακράτηση των συντάξεων, καθώς και όλων των ρυθμίσεων που αποκλείουν τους πάσχοντες, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής τους κατάστασης, από την εκάστοτε δέουσα θεραπευτική φροντίδα και φιλοξενία.

Στην Συνέντευξη Τύπου καλούν:

ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων Δρομοκαϊτείου, Σωματείο Εργαζομένων σε Φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ), Πρωτοβουλία ενάντια στην παρακράτηση των συντάξεων κλπ.



Μετά τη συνέντευξη θα γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας για συνάντηση με τον Υπουργό και παράδοση σχετικού ψηφίσματος