Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Καλοκαίριασε και εμείς ψηνόμαστε για το δημόσιο συμφέρoν


Της      ΕΥΓΕΝΙΑΣ  ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ο υδράργυρος σκαρφαλώνει καθημερινά και εμείς ψηνόμαστε σε όλα τα επίπεδα. 
Ψυχικά, αφού μας έχουνε πάρει και τα σώβρακα και έχουμε βουτήξει στην κατάθλιψη, Περιμένουμε το τελικό χτύπημα έχοντας στήσει καρτέρι για τα καινούργια φορολογικά μέτρα που θα μας αδειάσουν και τα τελευταία αποθέματα που κρατούσαμε για τις μαύρες ημέρες.
Σωματικά, αφού οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από το 36 έως 41 ο ιδρώτας τρέχει σαν ποτάμι και εμείς κυνηγάμε τη σκιά και την δροσιά.
Οικονομικά, αφού οι προγραμματικές δηλώσεις της καινούργιας κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τα μαύρα μαντάτα. Οι μειώσεις των μισθών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στον ιδιωτικό  και δημόσιο τομέα, οι απολύσεις συνεχίζονται ,οι αποχωρήσεις προγραμματίζονται «για το δημόσιο συμφέρον» και  καταργούνται πολλές θέσεις εργασίας. Η ανεργία καλπάζει και στην αγορά εργασίας  οι συναλλαγές θυμίζουν νόμους της ζούγκλας. Μετά από μήνες χωρίς μισθό σε εξαναγκάζουν σε υπογραφή σε ατομική σύμβαση εργασίας. «Τόσα σου δίνω και άμα σου αρέσει, ειδάλλως σήκω και φύγε !». Η συνταγή  επιτυχίας απέτυχε και η τρόικα μας στέλνει στην γωνία, κόβει τα ποσά περιμένοντας πολύ πιο δραστικά μέτρα. Το μνημόνιο θα πραγματοποιηθεί έτσι όπως θέλουν οι δανειστές μας και οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση μας γεμίζουν απαισιοδοξία. Μισθούς Βουλγαρίας και συνθήκες εργασίας της Κίνας. Πουλάμε ακόμα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και ό,τι άλλο βρίσκεται στο δικό μας έδαφος. Μόνο τον τάφο του πατέρα μας δεν θα πουλήσουμε, όλα τα άλλα πήρανε σειρά για εξαργύρωση.
  
Όλος ο ελληνικός λαός παρακολούθησε με σφιχτά χείλη τις δύο ημέρες των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή των Ελλήνων. Ήταν και από τις λίγες φορές που τα έδρανα ήταν γεμάτα από τους αντιπρόσωπους του έθνους, τους βουλευτές μας. Ακούσαμε πολλά «θα» και καταλάβαμε ότι όλα θα γίνουν «για το καλό του τόπου» και για το δημόσιο συμφέρον. Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία θα επιβεβαιώσει ή θα ακυρώσει την κυβερνητική πολιτική.

Το μόνο που εύχεσαι τώρα ,μέσα σε αυτό τον καύσωνα, είναι να μην αρρωστήσεις. Πού θα πας και πόσο θα ταλαιπωρηθείς για να γίνεις καλά; 
Το Ε.Σ.Υ. καταρρέει. Τα νοσοκομεία μας συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς αυτονόητα υλικά (γάζες, γάντια μιας χρήσεως ), με απλήρωτους γιατρούς και με μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης παίρνει σβάρνα και τα ουσιαστικά για την υγεία μας φάρμακα. 
Και άντε εμείς οι ενήλικες έχουμε ακόμα αντοχές. Οι γέροι μας  τι θα κάνουν; Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, το 2060 τα άτομα άνω των 80 ετών θα αντιπροσωπεύουν το 13,3% του πληθυσμού της Ελλάδας, από 4,6% που ήταν το 2010.
Οι γέροι μας τολμάνε ακόμα να αρρωστήσουν και προσπαθούν  ακόμα να ζήσουν! Αυτοί χρειάζονται τα φάρμακα περισσότερο. Τι θα απογίνουν;