Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μετά τον τουρισμό Υγείας ήλθαν… και οι κλινικές μελέτες


Έμαθαν ότι φτωχύναμε, πλάκωσαν και οι κλινικές μελέτες των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Μετά τον «ιατρικό τουρισμό» που οι συγκυβερνώντες συνεπικουρούμενοι από ειδικούς ανακάλυψαν  ώς φορέα ανάπτυξης ..ΚΛΙΚ ΕΔΩ
βρέθηκε και ένα άλλο «οχυρό ενάντια στην ύφεση».

Ποιο είναι αυτό;
Μα οι «κλινικές μελέτες» των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Παραθέτουμε ένα πρόσφατο δημοσίευμα από την ιστοσελίδα ΚΕΡΔΟΣ ON LINE:

Οχυρό έναντι της ύφεσης οι κλινικές μελέτες
       
Μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας και το καλύτερο «οχυρό» έναντι της παρατεταμένης ύφεσης μπορούν να αποτελέσουν στη φάση αυτή οι κλινικές μελέτες, τομέας ιδιαίτερα υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης, τον οποίο μπορεί να υπηρετήσει η χώρα μας, καθώς διαθέτει πλέον και την τεχνογνωσία και τα κατάλληλα μυαλά.

Μάλιστα, μέσα στην επόμενη πενταετία, οι κλινικές μελέτες μπορούν να ανέλθουν σε μισό δισ. ευρώ - από 80 εκατ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα - και το ποσό αυτό, αποτελεί σημαντική προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας.

Αυτό αναφέρει ο δρ. Αγγελος Στεργίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Σellas Clinicals, ενός εξειδικευμένου κέντρου αφιερωμένου σε κλινικές έρευνες και καινοτόμα κλινικά πρωτόκολλα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΞΕΝΩΝ

Μάλιστα, το ενδιαφέρον ακόμη και ξένων επενδυτών για τις κλινικές έρευνες στην Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Στεργίου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Pharma & Health» του Money Conferences που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Intercontinental». Συγκεκριμένα, όπως είχε τονίσει ο κ. Στεργίου - σε τραπέζι με συμμετέχοντες ακόμη τους κκ. Γιάννη Βλόντζ, ο επικεφαλής της Merck, Τάκη Ζερβακάκη από τη Zein Biotec, δρ. Γιάννη Χονδρέλη διευθυντή Κλινικών Ερευνών και Εγκρίσεων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ιατρικής Ερευνας (EMRI) και την κυρία Βέρα Βαζαίου από την Amgen Hellas - υπάρχει ενδιαφέρον από Γερμανούς που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας σε θέματα κλινικών ερευνών, αρκεί να υπάρξει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο. Και συνεχίζει ο κ. Αγγελος Στεργίου: «Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντική βελτίωση στον χρόνο των εγκρίσεων από πλευράς Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας έχει μειωθεί σημαντικά σε περίπου έναν μήνα, χρονικό διάστημα ανάλογο και ευθέως ανταγωνιστικό με αυτό πολλών χωρών της Δ. Ευρώπης, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα από πλευράς της πολιτείας κυρίως σε θεσμικό επίπεδο, στο ζήτημα της ενημέρωσης γιατρών και ασθενών για τις δυνατότητες της κλινικής έρευνας στο εσωτερικό αλλά και προώθησης της Ελλάδας ως χώρα διεξαγωγής κλινικών μελετών στο εξωτερικό. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι άλλος από το να καταστεί η Ελλάδα κόμβος στον τομέα της κλινικής έρευνας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Μ. Ανατολής, αυξάνοντας σημαντικά τη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία από τα περίπου 80 εκατ. ευρώ σήμερα σε πάνω από μισό δισ. σε ορίζοντα πενταετίας».

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Ενα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, συνεχίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Σellas Clinicals, ο οποίος σημειωτέον έχει ειδικότητα στην επεμβατική καρδιολογία, είναι η υψηλή ποιότητα του ιατρικού δυναμικού της χώρας μας, η οποία εν πολλοίς μένει συχνά ανεκμετάλλευτη, ενώ υπάρχουν και οι γνώσεις και η θέληση να ασχοληθούν οι νέοι επιστήμονες - γιατροί με τον χώρο της κλινικής έρευνας.

«Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν άμεση πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής απαραίτητες για τη διεξαγωγή ορισμένων κλινικών μελετών και θα πρέπει να ανοίξει περαιτέρω ο χώρος σε αυτά παράλληλα φυσικά με τα πανεπιστημιακά και κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα, δίνοντας τη δυνατότητα να ισοσκελίσουν ή ακόμη και να μεταβούν σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς», τονίζει ο δρ. Στεργίου, ενώ το πλέον σημαντικό είναι και η δημιουργία τεχνογνωσίας στην Ελλάδα για τους ιατρούς προς όφελος των ασθενών με καταληκτικό αποτέλεσμα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην πατρίδα μας.

Η ΣELLAS CLINICALS

Η Σellas Clinicals αποτελεί ένα εξειδικευμένο κέντρο αφιερωμένο σε κλινικές έρευνες, καινοτόμα κλινικά πρωτόκολλα και ανάπτυξη μορίων.

Η εταιρεία ξεκίνησε τη δράση της πριν από μερικούς μήνες, με ξένα επενδυτικά κεφάλαια και με ένα πολύ εξειδικευμένο και ικανό δυναμικό ιατρών, με στόχο, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, να δώσει σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας τις πλέον καινοτόμες, θεραπευτικές λύσεις μέσα από μία σειρά πρωτοποριακών κλινικών μελετών και κλινικών πρωτοκόλλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε πρώτη φάση η εταιρεία - η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Ζυρίχη της Ελβετίας - έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον όμιλο «Υγεία», ωστόσο, σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλους ομίλους και στο ΕΣΥ. Επιπλέον, στόχος της διοίκησης είναι η επέκταση σε σύντομο διάστημα στην Ιταλία και την Τουρκία και σε τρία χρόνια η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.

Οπως, μάλιστα, είχε τονίσει σε συνέντευξη Τύπου πριν από μερικούς μήνες ο δρ. Αγγελος Στεργίου, «παρά την ύφεση και σε πείσμα της δαιμονοποίησης της επιχειρηματικότητας, εμείς μία ομάδα Ελλήνων του εξωτερικού, τολμάμε και επενδύουμε στην Ελλάδα σε θέματα κλινικών ερευνών. Η Σellas Clinicals πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές φάσης I-IV εντός και εκτός νοσηλευτικής μονάδας και εφαρμόζει κλινικά πρωτόκολλα, με εξειδικευμένο προσωπικό που περιλαμβάνει ιατρούς, νοσηλεύτριες και κλινικούς ερευνητές».

Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης φάρμακα έως τη Φάση II, αναζητώντας στη συνέχεια ευκαιρίες out-licensing. Επιπλέον, μέσω συνεργασιών με εταιρείες διανομής, είναι σε θέση να διανέμει φάρμακα και συσκευές σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Ο δρ. Αγγελος Στεργίου μαζί με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, νευροχειρουργό κ. Μιλτιάδη Σουγιουλτζόγλου, είχαν αναφερθεί τότε μεταξύ άλλων, στην έναρξη της αποκλειστικής συνεργασίας με τη διεθνή εταιρεία BioLytical Laboratories, για τη διάθεση του στιγμιαίου HIV-test kit «INSTI HIV-1 Antibody Test» που αφορά στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Κύπρο και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Πρόκειται για ένα μοναδικό διαγνωστικό τεστ, που ανιχνεύει - με λίγο αίμα από το δάχτυλο - την παρουσία του ιού HIV στον ανθρώπινο οργανισμό σε 60 μόλις δευτερόλεπτα. Η αγορά Φάσης I-IV διεθνώς ανερχόταν σε πάνω από 60 δισ. δολάρια το 2010.

Βελτίωση της ποιότητας των παροχών υγειονομικής φροντίδας

«Αποστολή μας», τονίζει ο δρ. Αγγελος Στεργίου, «είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα των παροχών υγειονομικής φροντίδας και να αποτελούμε τον Σύνδεσμο για την παροχή προηγμένων και καινοτόμων επιλογών θεραπείας στους ασθενείς. Χάρη στις συνεργασίες μας με παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα είμαστε σε θέση να παρέχουμε πρόσβαση στην Ελλάδα σε κλινικά πρωτόκολλα, διαθέτοντας ταυτόχρονα μία εξαιρετικά εκπαιδευμένη διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών που περιλαμβάνει ιατρούς, νοσηλευτές και ερευνητικό προσωπικό, που έχουν πρόσβαση στις πλέον καινοτόμες θεραπείες και τεχνολογίες αιχμής. Η Σellas Clinicals ακολουθεί ενεργά ένα στρατηγικό πρόγραμμα συνεργασιών με νοσοκομεία και οργανισμούς, που ηγούνται στους αντίστοιχους τομείς δημιουργώντας νέες ευκαιρίες σε μία ραγδαία εξελισσόμενη οικονομία γνώσεων που απαιτεί υπερσύγχρονες τεχνολογίες, λειτουργική ευελιξία, ταχύτητα και το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τους ασθενείς».



Κατ, αρχήν για τους μη γνώστες της ορολογίας
«Κλινική μελέτη ονομάζεται κάθε έρευνα που διεξάγεται σε ανθρώπους με στόχο να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για μια νέα ιατρική αγωγή (εμβόλια, νέες θεραπείες ή νέους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γνωστές θεραπείες). Οι κλινικές μελέτες επίσης αποκαλούμενες ιατρική έρευνα και ερευνητικές μελέτες) χρησιμοποιούνται για να τεκμηριώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα νέων φάρμακων ή νέων ιατρικών αγωγών.Οι φαρμακευτικές κλινικές μελέτες πραγματοποιούνται σε φάσεις. Οι μελέτες σε κάθε φάση έχουν έναν διαφορετικό σκοπό και κάθε φάση εξετάζει διαφορετικές παραμέτρους(π.χ. τοξικότητα, σωστή δοσολογία του φάρμακου κ.λπ.)».

και πού είναι το πρόβλημα θα μου πείτε…

1 Στην Ελλάδα γίνονται λίγες  κλινικές έρευνες το χρόνο καθώς οι ερευνητικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία, με συνειδητή επιλογή των αστικών κυβερνήσεων , είναι δέκατα αν όχι εκατοστά των συνολικών δαπανών έρευνας, ενώ συνολικά η έρευνα στην Ελλάδα χρηματοδοτείται με ένα δεκαδικό ποσοστό του ΑΕΠ!
Το κενό βεβαίως το καλύπτει η ιδιωτική φαρμακευτική βιομηχανία η οποία ανακαλύπτει  ένα συντριπτικό ποσοστό των νέων φαρμάκων. Μόνο που αυτή η έρευνα κατευθύνεται πρωτίστως  όχι από τις λαϊκές ανάγκες,  αλλά από την  επιδίωξη της μεγιστοποίησης των κερδών του ιδιωτικού φαρμακευτικού βιομηχανικού συμπλέγματος

Δράττοντας λοιπόν τη ευκαιρία  της πολύ χαμηλής δημόσιας κλινικής έρευνας στη χώρα μας, εδώ και τουλάχιστον  4-5 χρόνια, τόσο οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι όσο και οι  πολυεθνικές του φαρμάκου, ζητούν  επιτακτικά «το κράτος να συνεπικουρήσει την ευρύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία και να δράσει αποτελεσματικά προκειμένου να λυθούν τα διαδικαστικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες»..
Το αίτημα βέβαια  αυτό υποτάσσεται στη βασική επιδίωξη του κέρδους καθώς όλες αυτές οι έρευνες κατευθύνονται όπως είπαμε  εκεί που υπάρχει μεγάλη κερδοφορία, όπως επίσημα διατυμπανίζουν  και οι ίδιες οι εταιρείες

2. Γίνεται φανερό και από το ως άνω δημοσίευμα,  ότι η μαζική είσοδος των  πολυεθνικών του φαρμάκου αλλά και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων  στην κλινική έρευνα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία  θα χρυσωθεί με το επιχείρημα ότι  κάτι τέτοιο θα δώσει τη δυνατότητα στα «χρεοκοπημένα», καταρρέοντα  δημόσια νοσοκομεία  «να ισοσκελίσουν ή ακόμη και να μεταβούν σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς». 

Και έτσι θα μεγιστοποιηθεί η διαπλοκή των φαρμακοβιομηχανιών με τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ , με ότι αυτό συνεπάγεται…

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα επιχειρήματα τους  οι φαρμακοβιομήχανοι και οι σύμβουλοί  τους  θεωρούν  ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας μας «είναι η υψηλή ποιότητα του ιατρικού δυναμικού της, η οποία εν πολλοίς μένει συχνά ανεκμετάλλευτη».

…και το ότι  η  ελεγχόμενη-προς το παρόν-   χρεοκοπία της την έχει κατατάξει σε σύγχρονο ερευνητικό Ελ Ντοράντο  των πολυεθνικών… θα προσθέταμε εμείς!

Εξ ου και η …φαγούρα τους για επενδύσεις.

Χρειάζεται η κλινική  έρευνα;
Ούτε συζήτηση!

Μόνο που θα μπορούσε  με μια άλλη  πολιτική , με τον εργαζόμενο  λαό  αφέντη στον τόπο του και στη μοίρα του , έξω από τη στρούγκα της ΕΕ και του ευρώ και με διαγραμμένο το τοκογλυφικό χρέος,  να χρηματοδοτηθεί αυτή η έρευνα  από τον κρατικό προϋπολογισμό  και να κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο  από την ανάγκη  κάλυψης των πραγματικών λαϊκών αναγκών σημερινών και μελλοντικών.

Το μπορούμε ;
Στο χέρι μας είναι.