Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ο Γολγοθάς


                  Της    ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
 
Στην έκθεση του ΚΕΠΕ( Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) προτείνονται επίσης περικοπές της φαρμακευτικής δαπάνης και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις και αύξηση του εισιτηρίου για κάθε επίσκεψη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. 

Ειδικά για τους ανασφάλιστους προτείνεται, πέραν της πληρωμής του εισιτηρίου, να επιβαρύνονται με το κόστος νοσηλείας και να πληρώνουν τα φάρμακά τους. (26.08.2012 Βήμα της Κυριακής)

Είναι απελπισμένη. Δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Βρίσκεται μπροστά σε δύο ανοικτά μέτωπα που δεν της ανήκουν αλλά απειλείται άμεσα από τις επιπτώσεις της διαμάχης ανάμεσα αυτών. 
Από την μία οι φαρμακοποιοί κλείνουν τα φαρμακεία τους στους ασφαλισμένους  του ΕΟΠΥΥ επειδή δεν πληρώθηκαν εδώ και μήνες Έχουν όλη την χαρτούρα  των συνταγών, αλλά δεν έχουν ρευστό.
Από την άλλη οι φαρμακαποθήκες ,που έχουν πελάτες μόνο τους φαρμακοποιούς, σταμάτησαν την πίστωση και δίνουν φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς. 
Κανένας φαρμακοποιός δεν τολμάει να ανοιχτεί και να παραγγείλει λόγω έλλειψης ρευστού. Οι φαρμακοποιοί είναι αγανακτισμένοι επειδή πληρώνουν ΦΠΑ για λεφτά που δε εισέπραξαν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες σταμάτησαν τις πιστώσεις στις αποθήκες και στα νοσοκομεία. 

Κοντεύει να τρελαθεί. Βρίσκεται σε απόγνωση. Τα φάρμακα της και ακριβά είναι αλλά και ειδικά και πρέπει να γίνει παραγγελία για να φτάσουνε στα φαρμακεία. Πως θα τα καταφέρει να τα εξασφαλίσει; Τί θα κάνει; Κάθε μήνα πρέπει να πάρει τα φάρμακα της. Τα αντικαρκινικά. Είναι το διαβατήριο της. Για την επιβίωση. Δεν φτάνει που την τρώει η αγωνία για το πόσο θα ζήσει και πώς θα ζήσει. Δεν της φτάνει που ζει με το μόνιμο άγχος της απόλυσης. Τώρα  ανεβαίνει  τον Γολγοθά της. Κρατάει σφιχτά στην πλάτη της ένα τεράστιο ξύλινο σταυρό, το βιβλιάριο των φαρμάκων της. Για γιατρό δεν το συζητάει. Όποτε πάει για έλεγχο, κάθεται με τις ώρες, δίνει 100 ευρώ και δεν παίρνει και ποτέ απόδειξη. Μπορεί το αίμα από το αγκάθινο στεφάνι της να στάζει στους δρόμους της Αθήνας και όχι στην via Dolorosa στο Jerusalem, κανείς δεν συγκινείται. Δεν πλήρωσε τις εισφορές της;

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μιλάει για εκβιασμό ενώ χρωστάει μόνο στους φαρμακοποιούς 837.000.000 ευρώ. Οι φαρμακοποιοί έχουν εβδομάδες να παραγγείλουν φάρμακα λόγω έλλειψης ρευστού. Οι εταιρείες δεν κάνουν τον ανεφοδιασμό των φαρμακαποθηκών και των νοσοκομείων   και σταμάτησαν την πίστωση στους φαρμακοποιούς. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων  αλλά το κράτος τι ρόλο παίζει; Γιατί δεν ελέγχει τι γίνεται στο χώρο του φαρμάκου; με ποιους είναι ;δεν είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει τις παροχές υγείας και φαρμάκων στον ελληνικό λαό; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν; 
Τα σπασμένα τα πληρώνουν οι ασθενείς που πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Η οικονομική κρίση δεν κάνει διάκριση . Η έλλειψη ρευστού υφίσταται  σε όλες τις αγορές, θα έλειπε από την αγορά του πόνου και της ζωής; Νοιώθει καταδικασμένη. Αηδίασε και με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Υγείας που το μόνο που ξέρουν είναι να κάνουν δηλώσεις. Ατενίζει το μελανό μέλλον της  και ελπίζει να μην κάνει αυτό που δήλωσε σε μία δημοσιογράφο. 
Να μην φτάσει να ξοδέψει τα λεφτά που έχει βάλει στην άκρη για την κηδεία της (The Sunday Telegraph  10.06.2012)