Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Υποβάθμιση λειτουργίας Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας


Στη λογική «προσαρμογής» των δομών αλλά και του υπηρεσιών του ΕΣΥ στα πλαίσια των άγριων περικοπών χρηματοδότησης τους από το κρατικό προϋπολογισμό, που επιβάλουν Συγκυβέρνηση –ΕΕ ΕΚΤ-ΔΝΤ,  κατευθύνεται αταλάντευτα η πολιτική  ηγεσία του υπουργείου Υγείας με ανυπολόγιστες καταστροφικές επιπτώσεις στην περίθαλψη  του Ελληνικού λαού.

Αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά από τις τοποθετήσεις του υπουργού υγείας Α. Λυκουρέντζου στη Βουλή. (κλικ εδώ)

Μιλάμε για ένα εκτεταμένο και οριζόντιο αντίστοιχο «Καλλικράτη» στο τομέα της Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  ο υπουργός πλέον  αναφέρεται σε «νέο οργανωτικό πρότυπο του ΕΣΥ, νέους Οργανισμούς , νέους  κανονισμούς λειτουργίας των νοσοκομείων»!

Αν και η πολιτική ηγεσία αποφεύγει να χρησιμοποίει τον όρο «κατάργηση νοσοκομείου» ,  είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα προχωρήσει σε εκτεταμένες συνενώσεις -συγχωνεύσεις που πρακτικά θα καταργήσουν την αυτονομία πολλών νοσοκομείων, αλλά και θα υποβαθμίσουν  δραματικά ,  ποσοτικά αλλά και  ποιοτικά, τις προσφερόμενες υπηρεσίες (καταργήσεις και μεταφορά τμημάτων , κλινικών, προσωπικού). 

Πχ παραθέτουμε ένα τμήμα από την απάντησή  του για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε σχετική ερώτηση στη βουλή  του βουλετή της ΝΔ Δημητρίου Σαμπαζιώτη στις 13/9/2012 (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
«Παρά ταύτα, για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, στο οποίο αναφέρεστε, θα ήθελα να πω τα εξής: Έχουν στηριχθεί οι λειτουργικές του ανάγκες. Έχει, στο μέτρο του δυνατού, εξασφαλιστεί το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Βεβαίως, και αυτό το νοσοκομείο θα αξιολογηθεί μεταξύ όλων των άλλων στο νέο οργανωτικό πρότυπο του ΕΣΥ, των νέων Οργανισμών, κανονισμών λειτουργίας των νοσοκομείων. Και, βεβαίως, δεν θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία εκείνη κατά την οποία θα αξιολογήσουμε τις λειτουργίες κλινικών και τμημάτων.
Εν πάση περιπτώσει, όμως, θέμα να μη λειτουργήσει το νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν τίθεται. Είναι καθαρό από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.
Ταυτοχρόνως, όμως, επισημαίνω τις παραμέτρους, στις οποίες ήδη αναφέρθηκα, διότι οφείλουμε να γνωρίζουμε την πραγματικότητα, κυρίως οι πολιτικοί, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές και να την εξηγούμε στους συμπολίτες μας. Διότι αν δεν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την αλήθεια αυτή την κρίσιμη για τον τόπο εποχή, τότε δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις, μεγάλες προσδοκίες, στις οποίες όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, προκαλούμε και μεγάλες απογοητεύσεις».

και παρακάτω:
«Υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού στη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, των κέντρων υγείας, εξορθολογισμού στη χρήση των διαθέσιμων πόρων».

 Χαρακτηριστική είναι επίσης η πολιτική που θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ως προς τη λειτουργία των κέντρων Υγείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ  Γιάννης Γκοκας σε ερώτηση του για τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής ανέφερε (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
«Ένα σοβαρό πρόβλημα συνδέεται συνολικά με την υγεία των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής και αφορά την 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας της περιοχής.
Επί της ουσίας, με τις εξελίξεις που έχουμε το τελευταίο διάστημα, οδηγούμαστε σε μία κατάσταση όπου κανένα Κέντρο Υγείας της ευρύτερης περιοχής Μεσογείων και Λαυρεωτικής δεν έχει εξασφαλισμένη 24ωρη λειτουργία. Την πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Σπάτων, όπου το μεν Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης εφημερεύει δύο ημέρες την εβδομάδα, μόνο Τετάρτη και Κυριακή, τις υπόλοιπες μέρες λειτουργεί μέχρι τις 15.00΄, το Σάββατο είναι κλειστό, το δε Κέντρο Υγείας Σπάτων λειτουργεί τις υπόλοιπες πέντε ημέρες. Το Κέντρο Υγείας Καλυβίων λειτουργεί μέχρι τις 22.00΄, λες και τις υπόλοιπες ώρες και μέρες δεν υπάρχουν περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν, δεν υπάρχουν ανάγκες, δεν υπάρχουν ασθενείς.
Και βέβαια, παρόμοια είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας της περιοχής, όπου οι εφημερίες βγαίνουν οριακά –σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βγαίνουν καθόλου- με τη συνδρομή των ειδικευόμενων γιατρών και ήδη συζητείται στα Κέντρα Υγείας Κορωπίου και Μαρκοπούλου να υλοποιηθεί καθεστώς συνεφημέρευσης, όπως στα Κέντρα Υγείας Σπάτων και Νέας Μάκρης».

Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι η συνεφημέρευση κέντρων υγείας , η μη λειτουργία αρκετών κέντρων υγείας  όλο το 24ωρο και η κάλυψη του πληθυσμού ευθύνης  τους από  τα Νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής  είναι μέρος του σχεδιασμού του Υπουργείου στα πλαίσια της περικοπής των κονδυλίων εφημεριών για το ιατρικο προσωπικό και νυχτερινών, αργιών, υπερωριών  για το νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό.

«Πράγματι, δεν εκτελούνται οι εφημερίες στην έκταση που εκτελούντο κατά το παρελθόν, διότι η αναδιοργάνωση με τη διασύνδεση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας καλύπτει τις ανάγκες των εκδηλούμενων περιστατικών μέσω των εφημεριών, οι οποίες λειτουργούν στα νοσοκομεία με τα οποία τα Κέντρα Υγείας είναι διασυνδεδεμένα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν τη μεταβάλω σε τίποτα και δεν σας αποκρύπτω το παραμικρό. Είναι ο καινούργιος σχεδιασμός, ο οποίος ανταποκρίνεται στην περιστολή των δαπανών, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και αδυναμία στους συμπολίτες μας να προστρέξουν σε νοσοκομειακές μονάδες και να τύχουν της απαιτουμένης περίθαλψης».