Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς θα προκύπτουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων;



Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Γ. Ζερδελή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς  ανέφερε χθες στη Βουλή :


Αναφορικά με την ανακατανομή των κλινών όλων των νοσοκομείων, θέλω να ξέρετε ότι έγινε στα πλαίσια της διασύνδεσής τους, όπως δρομολογήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με μία απόφαση του 2011, η οποία τροποποιήθηκε στη συνέχεια και ισχύει με στόχο τον εξορθολογισμό των δομών του ΕΣΥ, προκειμένου να διασφαλίσει και προσβασιμότητα και καλύτερη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες τόσο τοπικά όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, η νησιωτική Ελλάδα, όπως πολύ σωστά είπατε, έχει μία ιδιαιτερότητα, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας ως Κυβέρνηση και προς τα εκεί και θα το κάνουμε το επόμενο διάστημα.

Επίσης, η ενοποίηση συναφούς εργασιακού αντικειμένου ιατρικών και μη τμημάτων όλων των νοσοκομείων έγινε κατ’ εφαρμογή του ν.4024/2011 που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά τον περιορισμό των δαπανών, χωρίς να θιγούν οι υπηρεσίες.

Επειδή έχετε αναφέρει πολλοί συνάδελφοι στη Βουλή το θέμα των συγχωνεύσεων και της ανακατανομής των κλινών, θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχουν πράγματι νοσοκομεία, των οποίων οι δείκτες τους, όπως έχουν αξιολογηθεί, τα κατατάσσουν κάτω από το μέσο όρο όσον αφορά την αποδοτικότητα.  
 Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι για τα χρήματα που δαπανά το ελληνικό δημόσιο για αυτά τα νοσοκομεία όσον αφορά το παραγόμενο προϊόν σε επίπεδο υπηρεσιών υγείας δεν πιάνουν τόπο τα χρήματα, καθώς είναι πολύ κατώτερο απ’ ό,τι σε άλλα νοσοκομεία.
Γίνεται μια προσπάθεια να βελτιωθεί ό,τι είχε δρομολογηθεί με άλλα κριτήρια.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των τμημάτων και κλινικών, καθώς και των νοσοκομείων είχαν μείνει μόνο σε διοικητικό επίπεδο και οι αναδιαρθρώσεις είχαν μείνει μόνο σε αναδιοργάνωση οργανικών θέσεων. Δηλαδή, αυτές οι θέσεις που είχαν αποφασιστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία να καταργηθούν, ήταν οργανικές θέσεις και στην πράξη δεν προέκυπτε μία βέλτιστη λειτουργία των τμημάτων.

Με δύο λόγια θα σας πω τι σκεφτόμαστε να κάνουμε.
Θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε και να κατατάξουμε τα νοσοκομεία και τις κλινικές σε κατηγορίες και με βάση αυτήν την κατάταξη να κατανείμουμε τους πόρους μέσα στο σύστημα.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τα αποδοτικά τμήματα πρέπει να τα διευρύνουμε και στα τμήματα που δεν είναι αποδοτικά, δηλαδή που έχουν πολλές μέρες νοσηλείας των ασθενών σε σχέση με κάποιο άλλο τμήμα, που έχουν περισσότερες επιπλοκές, περισσότερα ιατρικά λάθη, περισσότερη δαπάνη σε σχέση με το διπλανό τμήμα, θα περιορίζονται οι πόροι τους και θα προκύπτουν έτσι οι συγχωνεύσεις.

Δηλαδή, οι συγχωνεύσεις των τμημάτων δεν πρέπει να είναι προϊόν μίας υπόθεσης ενός διοικητή νοσοκομείου ή της διοίκησης του Υπουργείου, χωρίς να υπάρξει πρώτα αξιολόγηση, πράγμα και το οποίο θα κάνουμε σε δεύτερη φάση, αφού ολοκληρωθούν ουσιαστικά οι νέοι οργανισμοί, όπως τους έχουν ζητήσει οι διοικήσεις των νοσοκομείων και οι υγειονομικές περιφέρειες.
 Σας ευχαριστώ.

 Να το σχολιάσουμε λίγο;
1.Δηλαδή  όσα τμήματα  νοσοκομείων και νοσοκομεία  για λόγους που έχουν να κάνουν και με την κυβερνητική πολιτική των άγριων περικοπών, της υποστελέχωσης κλπ , κριθούν λιγότερο  αποδοτικά από κάποια άλλα ..

θα περιορίζονται  σε αυτά  οι πόροι τους (!!!!)

ώσπου βεβαίως θα γίνονται πλήρως....  μη αποδοτικά (!!!)

λογω ακριβώς αυτού του περιορισμού των πόρων …

και έτσι τελικά  θα κλείνουν (συγχωνεύονται)!!!


2.Επί πλέον, θα βάλουν τα τμήματα , τους διευθυντές τους,  τα νοσοκομεία και τις διοικήσεις τους να «συναγωνίζονται» ποιος  θα κάνει τις πιο μεγάλες περικοπές (μικρότερη δαπάνη σε σχέση με το διπλανό τμήμα , διπλανό νοσοκομείο ) με "βραβείο" την επιβίωση του τμήματος ή του νοσοκομείου τους!

3.Με συγχωρείτε αλλά τέτοια δολοφονική  μαεστρία μόνο ο Μένγκελε μπορεί να είχε.