Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο μας


Του Θανάση Ανωγιάτη
Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Πρέβεζας


Τρία χρόνια τώρα (ίσως και πιο πολλά) έχει ανοίξει ένας υποτιθέμενος μεγάλος δημόσιος “διάλογος” για την “αναμόρφωση – αναδιάταξη των μονάδων υγείας” στη χώρα, ο οποίος έχει ουσιαστικά μία και μόνο κατεύθυνση –και αυτή δεν είναι άλλη από τη σύνθλιψη του δημόσιου συστήματος υγείας. Στα πλαίσια αυτά έχουν επιστρατευθεί διάφοροι μεγαλόσχημοι “σοφοί της υγείας”, οι οποίοι, κατ’ εντολή των διατακτών τους, έχουν πλέον αποφανθεί: «Τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία πρέπει ουσιαστικά να κλείσουν!»

Όλα μπήκαν στην προκρούστεια λογική του κόστους! Οι “σοφοί της υγείας” είναι βέβαιο ότι ουδόλως ασχολήθηκαν με το να μελετήσουν τις ανάγκες που καλύπτει κάθε νοσοκομείο, ποιος είναι ο τομέας ευθύνης του, ποια είναι η προσφορά του στον αγώνα για την υγεία και ποια η ασφάλεια των πολιτών. Στις (ακριβοπληρωμένες) εισηγήσεις τους φαίνεται ξεκάθαρα ότι, αντί να προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό της σπατάλης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, το σπάσιμο των κυκλωμάτων, πρότειναν περιορισμό των δραστηριοτήτων των περιφερειακών νοσοκομείων, συρρίκνωση των δράσεών τους, αποψίλωση του διοικητικού προσωπικού, αποδυνάμωση των ιατρικών ειδικοτήτων και τελικά την πλήρη απορρόφησή τους από τα μεγάλα νοσοκομεία!

Έτσι και στη σημερινή συγκυρία η νέα συγκυβέρνηση, προετοιμάζοντας το ιδεολογικό έδαφος για νέες συρρικνώσεις και καταργήσεις δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας, ξέθαψε πάλι τα ιδεολογήματα της οικονομικής επιστήμης περί “παραγωγικότητας”, “αποδοτικότητας”, “πληρότητας”, “επιχειρηματικότητας”, “αξιοποίησης μέσω κοινοπραξιών με ιδιώτες” των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης. Για τους συνοδοιπόρους της σημερινής συγκυβέρνησης ιδέες όπως ίαση, ανθρωποκεντρική ιατρική και νοσηλεία, ασθενής, άνθρωπος, λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας, επαρκής στελέχωση, είναι μάλλον ξένες, για να μην πούμε εχθρικές. Εξ άλλου, για τους ταγούς του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων αυτά αποτελούν ξύλινη συνδικαλιστική γλώσσα, αριστερά ιδεολογήματα, ίσως και κομμουνιστική προπαγάνδα που θέλει να μας βγάλει από το ευρώ! Σ’ αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι απόψεις που εκφράστηκαν από τον υπουργό οικονομικών, αλλά και τον υπουργό υγείας, περί πληθώρας δομών υγείας, καθώς επίσης και μια ομοβροντία δημοσιευμάτων του τύπου, περί “χαμηλής πληρότητας” των νοσοκομείων κ.λπ.

Φαίνεται λοιπόν ότι το προσεχές διάστημα γύρω από την προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να συρρικνώσει περαιτέρω τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, να βάλει ακόμα βαθύτερα στο παιχνίδι το ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο και να ξεπουλήσει σ’ αυτό ακόμα και τμήματα ή και ολόκληρα νοσοκομεία, θα συγκρουστούν δυο απόψεις:

αυτή που προσεγγίζει τη δημόσια υγεία και την περίθαλψη με όρους αστικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ατομικής υποχρέωσης του πολίτη, καθολικής εφαρμογής των μνημονίων, και υποταγής στους τοκογλύφους δανειστές,
με αυτή που προσεγγίζει την υγεία σαν κοινωνικό αγαθό, βασική υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες, προσπελάσιμη ελεύθερα από όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα μια σειρά από δημοσιεύματα τόσο στον τοπικό όσο και στον αθηναϊκό τύπο κάνουν αναφορά και σε ενδεχόμενο συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων του Γ.Ν. Πρέβεζας και του συνόλου των δομών που υπάγονται σ’ αυτό, γεγονός που, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, θα έχει τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων της Πρέβεζας, της Λευκάδας και της Βόρειας Αιτωλοακαρνανίας που εξυπηρετούνται απ’ αυτό.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η εγκατάλειψη και απαξίωση που συντελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες δομές του, έγινε με ευθύνη των κυβερνήσεων, των διοικήσεων και των τοπικών παραγόντων, που δεν φρόντισαν να το στελεχώσουν και να το θωρακίσουν, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Η κατάσταση βέβαια το τελευταίο καιρό, όσον αφορά τη λειτουργία του, επιδεινώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα, με την τραγική έλλειψη της απαραίτητης χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών. Έτσι, από μέρα σε μέρα κινδυνεύει να καταρρεύσει λειτουργικά, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων που εξυπηρετεί.

Απαιτείται λοιπόν η συστράτευση του λαού και των φορέων της περιοχής με τους εργαζόμενους στην υγεία, ώστε να μην υποβαθμιστεί το Γ.Ν. Πρέβεζας, να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της υγείας, με βάση τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, να διεκδικηθεί η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή νέου δημόσιου νοσοκομείου που να ικανοποιεί τις σημερινές απαιτήσεις της κοινωνίας.