Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Επιστολή ιατρών ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας


Άγιος Κήρυκος, Ικαρία 27/11/2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2η ΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Των ιατρών του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας
              
                                                       Προς
                                 Τον κ. Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου
                                                        κ. Ευδοκιμίδη Ιωάννη
Κοινοποίηση προς:
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Λυκουρέτζο Ανδρέα
Συμβούλιο Διοίκησης ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας
Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας
Βουλευτή Σάμου κ. Καλογερή Αγνή

Αγαπητέ κ. Διοικητή της 2ης ΥΠΕ,

Σας συγχαίρουμε για τον διορισμό σας και σας ευχόμαστε κουράγιο και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που σας ανατίθεται. Στα πλαίσια της ενημέρωσής σας κατά την συγκέντρωση των διοικητών των νοσοκομείων της περιφέρειας, όπως και από την απελθούσα διοικήτρια της ΥΠΕ, ενημερωθήκατε για το μείζον πρόβλημα της πλήρους συγχώνευσης του νοσοκομείου μας  με το νοσοκομείο της Σάμου, από την 1η Ιανουαρίου 2013, η οποία δυστυχώς έχει ήδη αποφασισθεί και έχει αναρτηθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Αν και η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια της προσπάθειας εξοικονόμησης χρημάτων, ταυτόχρονα ελήφθη χωρίς να ερωτηθεί ούτε καν η γνώμη μας, όπως και η γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης ή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, ουδείς από το Υπουργείο επισκέφθηκε νωρίτερα το νοσοκομείο, για να μπορέσει να εκτιμήσει εμπεριστατωμένα τα οφέλη ή τις ζημίες από μια τέτοια ενέργεια.

Επισημαίνουμε ότι όλοι οι φορείς οι οποίοι γνωρίζουν την τοπική πραγματικότητα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι: «Η συνένωση δεν επιφέρει κανένα απολύτως οικονομικό όφελος, αντιθέτως βάζει σε περιπέτειες την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, με επιπλέον μάλιστα έξοδα τα οποία δεν δύνανται να οριοθετηθούν».
Όσοι φορείς δεν είχαν άμεση γνώση, αλλά φρόντισαν να ενημερωθούν λεπτομερώς, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Και όλοι μαζί, προς τιμήν τους, έπραξαν το καθήκον τους, σπεύδοντας να ενημερώσουν έγκαιρα το Υπουργείο Υγείας.

Τους αναφέρουμε επιγραμματικά, ελπίζοντας να μην έχουμε παραλείψει πολλούς:
  1. Ο Πανικαριακός Σύλλογος Αμερικής, με επιστολή του Προέδρου του προς τον απελθόντα Υπουργό Υγείας.
  2. Το Συμβούλιο Διοίκησης του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, το οποίο έστειλε εγκαίρως ανάλυση σε οικονομικοτεχνική βάση, η οποία δείχνει ότι η συγχώνευση δεν προσφέρει κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος, ούτε εξοικονόμηση προσωπικού. Η ίδια ανάλυση δείχνει ότι το Νοσοκομείο, σε καιρούς δύσκολους, βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία, προσπαθώντας μάλιστα να εξοικονομήσει πόρους και να περιορίσει τα έξοδα. Απόδειξη για αυτό είναι η παράλειψη από το Υπουργείο Υγείας επιχορήγησης του νοσοκομείου  και στις δύο τελευταίες οικονομικές ενισχύσεις των νοσοκομείων της επικράτειας. Ειδάλλως, πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα νοσοκομεία που προσπαθούν τελικά τιμωρούνται.
  3. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΝ Σάμου, το οποίο συμφωνεί ότι δεν υπάρχει όφελος από την συνένωση των νοσοκομείων.
  4.  Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας
  5. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ Σάμου
  6. Ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Σταυρινάδης Χριστόδουλος, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ίδιος ιατρός, και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας.
  7. Η βουλευτής του νομού Σάμου κ. Καλογερή Αγνή, η οποία αφού επισκέφθηκε το νοσοκομείο μας, ενημερώθηκε λεπτομερώς και μίλησε με όλο το προσωπικό, κατέθεσε επερώτηση στην Βουλή. Η ίδια μάλιστα μαζί με τον Δήμαρχο κ. Σταυρινάδη και τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Δρούλια, συναντήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας με τον εκπρόσωπο του Υπουργού, κ. Μπεχράκη, με την δική σας μάλιστα παρουσία, για να ενημερώσουν και να μεταφέρουν το αίτημα όλων μας, δηλαδή να μην γίνει η συνένωση. Ο κ. Μπεχράκης όχι μόνο συμφώνησε αλλά και παρουσίασε προσχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας ανεξαρτητοποιείται πλήρως.
  8. Το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.
  9. Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε το νοσοκομείο, ενημερώθηκε λεπτομερώς και συζήτησε με το προσωπικό του νοσοκομείου.
  10. Όλη η τοπική κοινωνία, με άνω των 4000 ψήφους, η οποία είναι αναμφισβήτητα ο πλέον αρμόδιος φορέας και η οποία με τον απλούστερο τρόπο δηλώνει ότι συγχώνευση με αποστάσεις 3,5 και πλέον ωρών και με αποκλεισμό από αέρα και θάλασσα περισσότερο από 2,5 μήνες ετησίως, δεν γίνεται.

Παρά την αντίθεση όλων μας, θεωρούσαμε έως τώρα ότι το Υπουργείο διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο φυσικά προϋποθέτει την γνωμοδότηση της 2ης ΥΠΕ και η οποία άλλωστε είναι η αρμόδια υπηρεσία να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει τις ανάγκες που προκύπτουν στον χώρο ευθύνης της. Ο κ. Υπουργός όμως μας αιφνιδίασε, απαντώντας στην επερώτηση της βουλευτού κ. Καλογερή, ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν έθεσαν κανένα θέμα μη συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων. (Έγγραφο 1).

Είναι ευνόητα τα κάτωθι ερωτήματα που προκύπτουν:
  1. Η απόφαση του Υπουργείου για την συγχώνευση των δύο νοσοκομείων ελήφθη χωρίς την σχετική γνωμοδότηση από την υπηρεσία σας;
  2. Έχετε καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας την αντίθεση όλων αυτών των φορέων, όπως και την δική σας θέση αναφορικά με συγκεκριμένο θέμα;
  3. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την συγχώνευση των δύο νοσοκομείων;
  4. Σε περίπτωση που συμφωνείτε, μπορείτε να μας κοινοποιήσετε το οικονομικοτεχνικό σχέδιο για αυτήν την απόφαση; Πόσα χρήματα προβλέπεται να εξοικονομηθούν και με ποιον συγκεκριμένο μηχανισμό;
  5. Έχετε μεριμνήσει για τα νομικά και οικονομικά θέματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος του το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας περιλαμβάνει δωρεές, ενώ τώρα αλλάζει το καθεστώς ιδιοκτησίας;

Είμαστε υποχρεωμένοι, ως οι ουσιαστικοί υπεύθυνοι για την διασφάλιση της υγείας στις νήσους της Ικαρίας, Φούρνων και Θύμαινας, να διαφωνήσουμε με την συγχώνευση των δύο νοσοκομείων και να διευκρινίσουμε ότι ήδη λειτουργούμε στα όρια των προσωπικών μας αντοχών, με καθημερινές εργασιακές υπερβάσεις, ακροβατώντας στα όρια της ιατρικής νομιμότητας, παρά την ταπεινωτική μείωση των μισθών μας, τις περικοπές και την μη καταβολή δεδουλευμένων.
Δεν έχουμε βέβαια καμία διάθεση εμπλοκής σε επιπλέον προβλήματα λειτουργικά ή και νομικά, τα οποία προκύπτουν από την συγχώνευση και τα οποία θα κληθείτε να λύσετε από την πρώτη κιόλας ημέρα της συγχωνεύσεως, δηλαδή σε ένα μήνα. Αναφέρουμε ελάχιστα παραδείγματα:

  1. Η συγχώνευση αφορά δύο διαφορετικού τύπου οργανισμούς, ενός ΓΝ-ΚΥ, οι κλινικές του οποίου δεν προβλέπουν εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών και ενός ΓΝ, το οποίο δεν προβλέπει θέσεις αγροτικών ιατρών ή γενικών ιατρών. Αντιλαμβάνεσθε ότι και αν ακόμη δεν έχετε τέτοιους στόχους, καταλήγουμε σε αποδυνάμωση του νοσοκομείου μας, και ιδιαιτέρως στον εφημεριακό τομέα. Πιστεύετε ότι η δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέτζου για ενίσχυση μεταξύ άλλων και του νοσοκομείου μας αντιστοιχεί στην προκύπτουσα κατάργηση θέσεων, τώρα ή μελλοντικά, την παράλειψη για δύο συνεχόμενες φορές οικονομικής ενίσχυσης και της απώλειας της διοικητικής και επιστημονικής αυτοτέλειάς του;
  2. Καταργείται η θέση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας στην Ικαρία. Μπορείτε να απαντήσετε πώς θα επιλαμβάνεται ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας από την Σάμο για τα προκύπτοντα ιατρικά προβλήματα; Σίγουρα όχι τηλεφωνικά.
  3. Με την συγχώνευση, παύει αυτομάτως και το οποιοδήποτε δικαίωμα του ιατρού να αντιμετωπίζει  και κυρίως να νοσηλεύει περιστατικό κάποιας υποειδικότητας, εφόσον υπάρχει ο ιατρός της υποειδικότητας ‘εντός του νοσοκομείου’ (έστω και 3,5 ώρες μακριά). Έχετε προβλέψει τις επιπτώσεις της απώλειας αυτού του δικαιώματος;
  4. Το ΕΚΑΒ δεν διακομίζει εντός του νοσοκομείου. Πώς θα διακομίζεται ένας ασθενής από το ένα τμήμα του νοσοκομείου στο άλλο εάν χρειασθεί;
  5. Έως τώρα, όταν εκτελείται διακομιδή, ο ασθενής και οι συγγενείς του αναλάμβαναν τα έξοδα μεταφοράς, γεγονός που δεν προβλέπεται για μεταφορά εντός του νοσοκομείου, οπότε τα έξοδα αφορούν το νοσοκομείο.
  6. Ο ιατρός του νοσοκομείου μας χάνει το δικαίωμα να μεταφέρει περιστατικά που χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση από αντίστοιχες υποειδικότητες σε άλλα νοσοκομεία, αφού εφημερεύει η αντίστοιχη υποειδικότητα ‘εντός του νοσοκομείου’. Ο ασθενής δηλαδή που χρειάζεται επείγουσα στεφανιογραφία θα πρέπει να μεταφέρεται από το ένα νησί στο άλλο και μετά να διακομίζεται.
  7. Οι ειδικότητες του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας είναι μονήρεις και κατά περίπτωση διήρεις. Ο ιατρός ο οποίος δεν εφημερεύει καλείται να βοηθήσει, ελλείψει συναδέλφου εντός του νοσοκομείου, κάτι που δεν νομιμοποιείται όταν υπάρχει εφημερεύων συνάδελφος εντός του νοσοκομείου, έστω και σε άλλο νησί.

Είναι σαφές ότι στα προκύπτοντα προβλήματα δεν θα μπορούν να βοηθήσουν οι αρμόδιοι φορείς, όπως ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ή το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, διότι απλά δεν θα υφίστανται. Δεν θεωρούμε ότι η αντίληψη ‘ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους’ μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, διότι πρόκειται για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τον δικό σας τομέα ευθύνης.
Είναι δε ευνόητο ότι το παρόν κείμενο, όπως και η άμεση και αριθμημένη κατά ερωτήματα απάντησή σας θα κοινοποιηθούν στην τοπική κοινωνία και θα δημοσιοποιηθούν στα ΜΜΕ, στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία μας απέναντι στους ασθενείς, οι οποίοι εμπιστεύονται την ζωή τους στα χέρια μας.

Μετά τιμής
Οι ιατροί του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας