Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η έκθεση του ΟΟΣΑ και της ΕΕ με τίτλο «Η Υγεία με μια ματιά : Ευρώπη 2012»



Η δεύτερη έκδοση του "Υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2012"  παρουσιάζει τους  πιο πρόσφατους  βασικούς  δείκτες της υγείας και των  συστημάτων  υγείας σε  35 χώρες: τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέντε υποψήφιες προς ένταξη χώρες και τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.
Η έκθεση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.
Η  καπιταλιστική οικονομική κρίση αυξάνει τη φτώχεια, την ανεργία και το άγχος, τα οποία σχετίζονται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία.
Επίσης   οι  δημόσιοι  και ιδιωτικοί προϋπολογισμοί είναι κάτω από πολύ μεγάλη πίεση.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημαντική επιβράδυνση ή και μείωση των  δαπανών  για την υγεία τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες.
Αν και στην έκθεση  δεν φαίνονται  ακόμη στοιχεία της επιδείνωσης της υγείας του πληθυσμού αυτό οφείλεται στο ότι απαιτείται κάποιος χρόνος  ώστε οι κακές, φτωχές  κοινωνικές συνθήκες  και η ελλιπής ή  κακής ποιότητας περίθαλψη να επιδράσουν στο επίπεδο υγείας των ανθρώπων.

Αν και η έκθεση έχει συνταχθεί από οργανισμούς του κεφαλαίου  όπως είναι ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν τούτοις παρέχει αρκετά χρήσιμα αριθμητικά αλλά και συγκριτικά στοιχεία.