Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Συζήτηση στη Βουλή για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των ανασφαλίστων


Παραθέτουμε απόσπασμα από  το  διάλογο ανάμεσα στο Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου και τον υπουργό Υγείας  Ανδρέα Λυκουρέντζο σήμερα στη Βουλή. ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η ερώτηση που θα συζητηθεί είχε κατατεθεί την προηγούμενη εβδομάδα, όμως λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού δεν συζητήθηκε. Παραμένει όμως επίκαιρη, γιατί το θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και της νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων ήταν πάρα πολύ σοβαρό κι έγινε ακόμα σοβαρότερο λόγω της αύξησης της ανεργίας, λόγω της ραγδαίας αύξησης των θεωρούμενων ανασφάλιστων.
Ποιοι είναι οι θεωρούμενοι ανασφάλιστοι;
Εκτός από αυτούς που κλασικά θεωρούνταν ανασφάλιστοι και που μπορούμε να πούμε ότι καλύπτονταν από τις διατάξεις νόμων του παρελθόντος, έχουν προστεθεί ανασφάλιστοι που δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα ημερομίσθια προκειμένου να θεωρηθούν τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια. Έχουν προστεθεί, πέρα από τους εργαζόμενους, και οι επαγγελματίες που είτε έχασαν τη δουλειά τους, έκλεισαν τα μαγαζιά τους είτε αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να μην θεωρούνται τα βιβλιάρια.
Συνολικά, λοιπόν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως πολιτεία, έχετε να αντιμετωπίσετε ως Υπουργείο ένα τεράστιο θέμα, το οποίο εντείνεται καθημερινά. Πέρα από τον μεγάλο αριθμό, είναι και οι πολλές περιπτώσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπάρχει και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά κυρίως να επεκτείνετε και στη νοσοκομειακή περίθαλψη τη δυνατότητα πρόσβασης του ανασφάλιστου και στο γιατρό και στο νοσοκομείο. Το φάρμακο ασφαλώς είναι απαραίτητο, προκειμένου να υπάρξει αυτή η αντιμετώπιση.
Έτσι, λοιπόν, σας ερωτώ ποιες είναι οι ενέργειες από την πλευρά σας -σαφώς υπάρχουν και θέματα συναρμοδιότητας με το Υπουργείο Εργασίας τα οποία πρέπει να τα δούμε- προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο θέμα που απασχολεί σήμερα την κοινωνία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει να διατηρήσει ανοικτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις παρεχόμενες υπηρεσίες του συστήματος στους συμπολίτες μας, οι οποίοι πλήττονται από τη δίνη της οικονομικής κρίσης και βρίσκονται ανασφάλιστοι.
Έτσι, λοιπόν, με προγενέστερη απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στις αρχές Μαΐου του 2012 δόθηκε εντολή στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδος να μην αποκλείονται ασθενείς οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και βρίσκονται υπό το κράτος μιας έκτακτης ανάγκης, μιας βαριάς ασθένειας και να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία κάθε νοσοκομείου, να λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή και ιδιαίτερα για άτομα τα οποία πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα.
Εμείς σήμερα, μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα της χώρας μας, προχωρήσαμε με καινούργιες αποφάσεις μας στην αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων από την Δ’ Προγραμματική Περίοδο και γι’ αυτό ακριβώς ανακοινώσαμε μόλις προ ημερών την εφαρμογή διετούς προγράμματος, μέσω του οποίου θα καλυφθούν ανά έτος περίπου εκατό χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι θα απολαύουν υπηρεσιών του συστήματος υγείας μέσω του εισιτηρίου παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο θα εντάξουμε στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο για δύο χρόνια και για το 2013 και για το 2014. Επίσης θα ενταχθούν και άλλες δράσεις, όπως η «Υγεία κατ’ οίκον» και οι εμβολιασμοί παιδιών, και θα υπάρχει συμβολή στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων αυτών κοινωνικά ομάδων.
Οι δαπάνες προσεγγίζουν τα 90 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζουμε ότι  μαζί με το «Υγεία Κατ’ Οίκον» και τους εμβολιασμούς των παιδιών θα καλύπτονται περίπου εκατόν εξήντα χιλιάδες συμπολίτες μας κατά έτος.
Είναι η συμβολή του Υπουργείου Υγείας απέναντι στις συνέπειες της κρίσης. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να επιτύχουμε ό,τι μπορούμε προς όφελος των συμπολιτών μας, γιατί θέλουμε να αποφύγουμε η δεινή οικονομική κρίση να μετατραπεί σε δεινή κοινωνική κρίση.
Οι δυνατότητες, τις οποίες έχουμε στη διάθεσή μας, είναι αυτές, οι οποίες σας ανέφερα και είμαστε αποφασισμένοι κάθε άλλη ευκαιρία, κάθε άλλη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των συμπολιτών μας, που είναι ανασφάλιστοι και έχουν ανάγκη.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη αποτελεσματικότητα, χρειάζεται η συνέργεια των δύο Υπουργείων. Τι εννοώ; Πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας μπορούν να καλυφθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παραδείγματος χάριν, εάν η προϋπόθεση των ογδόντα ενσήμων προκειμένου να θεωρηθεί το βιβλιάριο ισχύσει και για το 2013, αλλά και για το 2014, ως προϋπόθεση των πενήντα ενσήμων ή λίγο πιο κάτω, τότε ένας μεγάλος αριθμός μπορεί να καλυφθεί από το ασφαλιστικό ταμείο, από το ΙΚΑ.
Το δεύτερο είναι να υπάρξει, αντί μονοετούς, διετής θεώρηση των βιβλιάριων του ΟΑΕΕ. Μιλάμε όλοι για την αντιμετώπιση της κατάστασης τα δύο επόμενα χρόνια. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει.
Το τρίτο αφορά τους μακροχρόνια άνεργους, που, όμως, έχουν ένα μεγάλο αριθμό ενσήμων τα προηγούμενα χρόνια και έχουν καταβάλλει τον οβολόν τους, όπως και οι εργοδότες, στο ΙΚΑ. Άρα, μπορούν να καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο με μία διεύρυνση των κριτήριων θεώρησης των βιβλιαρίων τους, ακόμα και χωρίς ημερομίσθια το τρέχον έτος, αν ο αριθμός τα προηγούμενα χρόνια είναι τόσος μεγάλος που καλύπτει μια προϋπόθεση.
Έτσι, λοιπόν, τα χρήματα, τα οποία έχετε εσείς στη διάθεσή σας ως Υπουργείο Υγείας μέσα από την τέταρτη προγραμματική περίοδο, όπως είπατε -τα χρήματα που θα αξιοποιήσετε- θα έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, γιατί οι εκατό χιλιάδες είναι ένα τεράστιο νούμερο, αλλά ασφαλώς είναι πολύ μικρότερο από τις ανάγκες που έχουμε.
Έτσι, λοιπόν, θα ήθελα να μη δημιουργηθούν μόνο παράλληλες δομές. Το «Υγεία Κατ’ Οίκον» μπορεί να συνδυαστεί με το «Βοήθεια στο Σπίτι», μπορεί να συνδυαστεί με ήδη λειτουργούντα προγράμματα, τα οποία θα ενισχύσει και θα παρέχουν τις παραπάνω υπηρεσίες.
Επομένως, η συνέργεια με το Υπουργείο Εργασίας είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε μέγιστο αποτέλεσμα.
Εγώ χαίρομαι που για το Υπουργείο σας είναι προτεραιότητα. Χαίρομαι που υπάρχει αυτή η ευαισθησία. Όμως, αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη από τον Ιανουάριο κιόλας, γιατί, όπως ξέρετε, δυστυχώς, λήγουν οι όποιες «ευνοϊκές» ρυθμίσεις ή πρόνοιες υπήρχαν γι’ αυτούς τους ανθρώπους στις 31-12-2012. Άρα, χρειάζονται «γρήγορα χέρια», που λέμε, άμεσες ενέργειες, προκειμένου από τον Ιανουάριο να έχουμε ιατροφαρμακευτικά καλυμμένους και με νοσοκομειακή περίθαλψη όλους τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, και θα ήθελα να διευκρινίσετε στη δευτερομιλία σας εάν μέσα από το πρόγραμμα μπορούν να αξιοποιηθούν, πέρα από τα δημόσια νοσοκομεία βεβαίως, του ΕΟΠΥΥ ιατροί, αλλά και οι συμβεβλημένοι ιατροί και εργαστήρια, προκειμένου το σύνολο των αναγκών να καλύπτεται.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, δύο παρατηρήσεις θέλω να κάνω από το τέλος. Πρώτον, πράγματι το πρόγραμμα αφορά όλους τους συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια κ.λπ..
Δεύτερον, η συνέργεια την οποία είπατε μεταξύ των Υπουργείων, θεωρήστε την δεδομένη. Επίσης, όπως ανέφερα στην πρωτομιλία, θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε ευκαιρία που μας δίνεται και φυσικά οπωσδήποτε τις προτάσεις τις οποίες μου αναφέρατε.