Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Αναβάλλεται επί διετία η αναδιάρθρωση των Υγειονομικών Περιφερειών….



Με κατάθεση τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου «Ρυθµίσεις για την αντιµετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών του κοινωφελούς, µη κερδοσκοπικού ιδρύµατος µε την επωνυµία «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» το υπουργείο Υγείας, ανάμεσα στα άλλα, μεταθέτει κατά δυο έτη  τα προβλεπόμενα από το 1ο κεφάλαιο  του νόμου  4052/ 2012 (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) που καθοριζαν από 1/1/2013 την αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας  κυρίως μέσω της ταύτισης των 7 Υγειονομικών Περιφερειών με τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Λόγου χάρη οι Υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ της Πρέβεζας, όπως και όλης της Ηπείρου, ανήκουν τώρα στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια μαζί με τις μονάδες της Πελοποννήσου, Δυτικής  Στερεάς Ελλάδας, και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα.
Ο νόμος 4052/2012 προέβλεπε από 1/1/2013 την ένταξη των Υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ της Ηπείρου μαζί με αυτές της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας) στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τα Ιωάννινα

Όπως αφήνει να εννοηθεί η  εισηγητική έκθεση  (ΚΛΙΚ ΕΔΩ),  η συγκεκριμένη τροπολογία  κατατέθηκε επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προγραμματισμένες αναδιατάξεις Υπηρεσιών Υγείας σε όλη τη χώρα...

Είναι προφανές ότι καμία προετοιμασία δεν είχε γίνει και η διετής  αναβολή δίνεται  ΚΑΙ για να περάσει πρώτα το επικείμενο σαρωτικό κύμα αναδιαρθρώσεων-συγχωνεύσεων-συνενώσεων- καταργήσεων μονάδων του ΕΣΥ στη χώρα.

Μετά θα ακολουθήσει  κατά την εκτίμησή μας και η μεταβίβαση της ευθύνης των υγειονομικών περιφερειών, ως διευθύνσεις υγείας  πλέον  στις αποκεντρωμένες Διοικήσεις (Νοσοκομεία στις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες και Κέντρα Υγείας στους «Καλλικρατικούς» Δήμους)!

Με άλλο άρθρο στην ίδια τροπολογία  επιχειρείται να επιλυθεί το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων (νυχτερινά , αργίες, εξαιρέσιμα) των εργαζομένων στο ΕΣΥ (μη ιατρικού προσωπικού) κατά το μήνα Μάρτιο του 2012.


Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και οι τροπολογίες θα συζητηθούν στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις 12/12/2012