Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Υπερκόπωση στα νοσοκομεία


 Αναδημοσίευση από την "Καθημερινή"

 Ενώ το προσωπικό μειώνεται, αυξάνονται οι επισκέψεις

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Λιγότερο προσωπικό αλλά περισσότερη «κίνηση». Οι συνθήκες λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ολοένα δυσχεραίνουν, καθώς, από τη μία, το προσωπικό τους διαρκώς μειώνεται χωρίς να υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες πλήρωσης κενών, από την άλλη, η στροφή των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα υγείας προς το ΕΣΥ, λόγω της κρίσης, συνεχίζεται.

Ενδεικτικά είναι τα λειτουργικά στοιχεία του νοσοκομείου Ευαγγελισμός: Το 2010 το νοσοκομείο δέχθηκε 77.490 επισκέψεις από πολίτες στα εξωτερικά ιατρεία, το 2011 οι επισκέψεις αυξήθηκαν στις 99.738, ενώ φέτος το διάστημα από Ιανουάριο έως Οκτώβριο έφτασαν τις 88.358 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 105.000 στο τέλος του έτους. Αντίθετα, το προσωπικό του νοσοκομείου μειώνεται και είναι χαρακτηριστικό ότι από 449 μόνιμους γιατρούς που εργάζονταν στο νοσοκομείο το 2009, πλέον έχει 360, το διοικητικό προσωπικό μειώθηκε κατά 15% και το τεχνικό κατά 45%.

Την ίδια εικόνα σχετικά με την κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων καταδεικνύουν και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2012 της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Πλην λίγων εξαιρέσεων που εξηγούνται από κινητοποιήσεις–επισχέσεις, ακόμα και από συνταξιοδοτήσεις γιατρών που εξέταζαν σε εξωτερικά ιατρεία, οι εξωτερικοί ασθενείς των νοσοκομείων έχουν αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Τα νοσοκομεία με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο τμήμα εξωτερικών ιατρείων είναι τα παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» (32,51%), «Αλεξάνδρα» (50%), «Αμαλία Φλέμινγκ» (22,78%), ΚΑΤ (11,80%), «Γ. Γεννηματάς» (10,34%) και Λαϊκό (9,73%). Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2012 επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων της Αθήνας 637.600 ασθενείς, έναντι 594.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, στα οποία η προσέλευση πολιτών έχει μειωθεί δραστικά από το 2010 έως σήμερα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Η κοστολόγηση των ιατρικών επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία παραμένει υψηλή για τα δεδομένα (από 40 έως 90 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού), έτσι το πρώτο εξάμηνο του 2012 στα νοσοκομεία της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν 12.600 επισκέψεις κατά μέσον όρο τον μήνα, έναντι 14.300 το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και 21.000 το 2010.

Η αυξημένη κίνηση στα νοσοκομεία έρχεται σε μια περίοδο που το προσωπικό αποχωρεί από το ΕΣΥ χωρίς να καλύπτονται τα κενά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τον Φεβρουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2012 μειώθηκε το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων κατά 2.383 άτομα. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί τα επόμενα χρόνια λόγω του κύματος συνταξιοδοτήσεων προσωπικού που είχε προσληφθεί μαζικά από τα πρώτα χρόνια του ΕΣΥ.

Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά το μη ιατρικό προσωπικό σε συνάρτηση με το αυξανόμενο βάρος που επωμίζονται τα δημόσια νοσοκομεία, η ίδια η Task Force αναγνωρίζει το πρόβλημα. Χαρακτηριστική είναι η παραδοχή εμπειρογνώμονά της σε πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν, ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο λειτουργεί με το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού που θα έπρεπε να έχει. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι σε λειτουργία περίπου 600 κλίνες και υπηρετούν 599 νοσηλευτές.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπ. Υγείας διαπραγματεύεται να εξαιρεθούν τα νοσοκομεία από το «πάγωμα» προσλήψεων στο Δημόσιο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές. Παράλληλα, επιχειρείται ενίσχυση κάποιων κρίσιμων νοσοκομείων –«που βγάζουν τη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου– από τις επικείμενες συγχωνεύσεις κλινικών ή από κατάργηση μικρών μονάδων υγείας και μεταφορά του προσωπικού τους.

Σχόλιο:
Να το επαναλάβουμε .
Προσλήψεις αν γίνουν θα είναι ελάχιστες και αυτές θα είναι επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις μηνών ή ενός έτους και εργαζόμενοι με μπλοκάκι,όπου ως γνωστόν καλύπτονται οικονομικά από τα  ίδια τα νοσοκομεία  και  όχι  από τον κρατικό προϋπολογισμό..
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει προσωπικό, ιδιαίτερα νοσηλευτικό, από συγχωνευόμενα και καταργούμενα νοσοκομεία σε μεγάλες  νοσηλευτικές μονάδες.