Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλη συγκέντρωση για το νοσοκομείο Ικαρίας


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 17/1/2013

                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πλήθος κόσμου (πάνω από 500 άτομα) από όλα τα μέρη του νησιού και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες έδωσε εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο παρών στο νοσοκομείο Ικαρίας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του συλλόγου εργαζομένων με αφορμή τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις και την συγχώνευση του νοσοκομείου μας. Το κάλεσμα προς όλους τους φορείς έγινε στα πλαίσια της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει ο σύλλογός μας ως μια πρώτη αντίδραση στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Στην επιτυχία του καλέσματος συνέβαλλαν και οι στάσεις εργασίας που προκήρυξαν τα σωματεία των εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ και σύλλογος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων) με τους εκπαιδευτικούς να δίνουν δυναμικό παρών. Εντυπωσιακή ήταν για άλλη μια φορά η μαζική και δυναμική παρουσία των μαθητών του γυμνασίου και λυκείου Αγίου Κηρύκου, ενώ λεωφορείο γεμάτο μαθητές και κόσμο από την βόρεια Ικαρία δυστυχώς δεν κατάφερε να φτάσει έγκαιρα στη συγκέντρωση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν εκτός του συλλόγου μας, το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Βασίλης Μιχαλόπουλος, τα εκπαιδευτικά σωματεία, η αντιδήμαρχος Μπινίκου Μαρία και εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το ΝΤ ΑΔΕΔΥ. Την συμπαράστασή τους εξέφρασαν ο Εμπορικός σύλλογος και οι σύλλογοι γονέων 1ου και 2ου δημοτικού Αγ. Κηρύκου ενώ το συνδικάτο οικοδόμων επέδωσε έγγραφη τοποθέτηση του διοικητικού του συμβουλίου.
Από τη μεριά μας ως σύλλογος αφού περιγράψαμε τις εξελίξεις, εκφράσαμε την πεποίθηση πως στις δύσκολες μέρες που ακολουθούν, η μόνη ουσιαστική ελπίδα απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ αποτελούν οι ενωτικοί – μαζικοί – παρατεταμένοι αγώνες έξω από λογικές διάσπασης, περιχαράκωσης, έξυπνων και εύκολων λύσεων, ανάθεσης και εφησυχασμού σε κάλπικες υποσχέσεις. Στο τέλος των τοποθετήσεων και με εκφρασμένη από όλους τους ομιλητές την ανάγκη για αγώνες, ο σύλλογός μας πρότεινε το ακόλουθο ψήφισμα που έγινε δεκτό από όλους τους παρευρισκόμενους:


             ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 17/01/2013

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ για την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ και ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

Η βάρβαρη και ανάλγητη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, οδηγεί το Νοσοκομείο Ικαρίας σε συγχώνευση, όπως άλλωστε συμβαίνει με χιλιάδες οργανισμούς του δημόσιου τομέα. Ο ξεκάθαρος, αλλά όπως πάντα ανομολόγητος στόχος της μνημονιακής πολιτικής, δεν είναι άλλος από τη σταδιακή υποβάθμιση και τελικά απονέκρωση του νοσοκομείου μας, όπως άλλωστε συνέβη και σε δεκάδες ακόμη χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχες πολιτικές.
Οι φορείς και οι κάτοικοι του νησιού που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, γνωρίζοντας καλύτερα από κάθε άλλον ότι η ύπαρξη του Νοσοκομείου στην Ικαρία αποτελεί για μας απαράβατο όρο για την παραμονή μας στο νησί, καταγγέλλουμε την υποκρισία του υπουργείου και των αρμόδιων φορέων του που μας κορόιδευαν μέχρι και τη τελευταία στιγμή, διαβεβαιώνοντας μας, ότι το νοσοκομείο θα εξαιρεθεί. Είναι όλοι αυτοί που υπονόμευσαν και κατηγόρησαν το δίκαιο όπως αποδείχθηκε αγώνα μας, χαρακτηρίζοντας μας «επαγγελματίες ανησυχούντες».
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι όσοι εδώ και καιρό καλλιέργησαν τις γνωστές αυταπάτες περί εξαίρεσης του νοσοκομείου και σήμερα σπεύδουν να μας καθησυχάσουν για τους στόχους της συγχώνευσης, λέγοντας μας ότι «γίνεται για το καλό μας» θα βρεθούν απέναντι μας. Όσοι με το λόγο τους εξακολουθούν να καλλιεργούν αυταπάτες για τους στόχους και το περιεχόμενο της ακολουθούμενης πολιτικής, ουσιαστικά αποτελούν στήριγμα της, υποσκάπτουν την ανάπτυξη των αναγκαίων αγώνων και αντικειμενικά συγκαταλέγονται στους ΕΧΘΡΟΥΣ του αγώνα μας. Δεν ανεχόμαστε άλλα ωραία λόγια, αλλά πράξεις που θα αποδεικνύουν τη θέση και τη στάση του καθενός.
Η συγχώνευση του Νοσοκομείου σαν κομμάτι της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής , θα οδηγήσει σταδιακά στη διάλυση των υποδομών υγείας του νησιού και στη μεταφορά του δυσβάσταχτου αυτού κόστους στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ακόμη εξυπηρετεί το γενικό στόχο της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, τις χιλιάδες προαποφασισμένες απολύσεις και μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και τον εκμηδενισμό των συμβασιούχων. Για αυτούς τους λόγους, από αυτό τον αγώνα δεν θα πρέπει να λείψει κανείς. Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι καθημερινός, δύσκολος και παρατεταμένος για την υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας και θα πρέπει να έχει σαφή επιδίωξη να συναντιέται με άλλους τοπικούς και πανελλαδικούς αγώνες, όποτε αυτό είναι δυνατό, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

-Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι σε περίπτωση που οι αρμόδιοι επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν τις υφιστάμενες μονάδες υγείας, ή να μετακινήσουν προσωπικό εκτός του νησιού, θα προχωρήσουμε άμεσα σε απεργίες, καταλήψεις και κάθε άλλη μορφή πάλης που θα κριθεί σκόπιμη.
-Απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης συγχώνευσης του νοσοκομείου μας.
Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνουμε κινητοποιήσεις
1. Συμμετοχή στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο υγείας την Πέμπτη 31/1, ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ, σε συντονισμό με Ικαριακούς συλλόγους των Αθηνών και άλλους συλλόγους εργαζομένων νοσοκομείων του κέντρου και της περιφέρειας. Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει με τη σειρά της 24ωρη απεργία.
2. Με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, ορίζουμε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου ως ημέρα Πανικαριακής απεργίας με την πραγματοποίηση δυναμικών δράσεων και εκδηλώσεων που θα συναποφασιστούν. Να διερευνηθεί η δυνατότητα, η κινητοποίηση αυτή να γενικευτεί σε επίπεδο νομού ή ακόμη και περιφέρειας. Είμαστε σε επαγρύπνηση, για την διοργάνωση όποιας άλλης κινητοποίησης κριθεί αναγκαία σε αυτό το διάστημα.
-Για την αποτελεσματικότερη οργάνωση του αγώνα μας προχωράμε στη συγκρότηση ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ στο νησί με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων των νησιών μας.


Αγωνιζόμαστε
  • για ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
  • για ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
  • για ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ
  • για ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί η συνάντηση της επιτροπής αγώνα για την επιτυχή οργάνωση των κινητοποιήσεων
.
Πριν την έναρξη της στάσης εργασίας, πραγματοποιήθηκε συνέλευση του συλλόγου μας παρουσία του εκπροσώπου της ΠΟΕΔΗΝ Βασίλη Μιχαλόπουλου.