Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αυτονομούνται τα συγχωνευμένα νοσoκομεία Ικαρίας και Λήμνου;



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΙΚΑΡΙΑ-ΦΟΥΡΝΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα Δευτέρα 18  του Φλεβάρη 2013 συνεδρίασε το αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας (ΚΕΣΥΠΕ) και συζήτησε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της άρσης της συγχώνευσης του Νοσοκομείου Ικαρίας με αυτό της Σάμου.
Όπως μας ενημέρωσε Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Α από τηλεφώνου ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ.Ευδοκιμίδης το συμβούλιο αποφάσισε να αυτονομηθεί και πάλι το Νοσοκομείο μας (όπως και της Λήμνου), απόφαση η οποία κατά την εκτίμησή του αναμένεται να ρυθμιστεί νομοθετικά και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε λιγότερο από ένα μήνα.
Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη εφόσον βέβαια οι αρμόδιοι φροντίσουν να μην αναιρέσουν τον εαυτό τους για άλλη μια φορά. Η εμπειρία μας μέχρι τώρα μας κάνει δικαιολογημένα ιδιαιτέρως δύσπιστους. Γι' αυτό θα περιμένουμε πρώτα να δούμε δημοσιευμένη την απόφαση σε ΦΕΚ και μετά θα νιώσουμε σίγουροι.

Είναι γνωστό πως τους τελευταίους μήνες και ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι των νησιών μας και η παροικία της Αθήνας βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση προασπίζοντας τα στοιχειώδη και διεκδικώντας τα αυτονόητα στην Υγεία.
Για μας λοιπόν η σημερινή απόφαση δεν είναι το τέλος του αγώνα : είναι μάλλον η αρχή ενός νέου κύκλου για όλα εκείνα που λείπουν για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Για την στελέχωση, τον εξοπλισμό, την χρηματοδότηση, την αναβάθμιση. Για το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία.
Είναι επίσης η απόδειξη της αξίας του αγώνα, της μαζικότητας, της ενωτικής διάθεσης, των ανοιχτών διαδικασιών με την ενεργή συμμετοχή του κόσμου.

Είναι από μόνο του μία μεγάλη νίκη το ότι φτάσαμε σήμερα ως εδώ, το ότι καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το ζήτημα, το ότι δεν πτοηθήκαμε απ' τους αρνητικούς συσχετισμούς και την διάχυτη αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί ν' αλλάξει. Προπαντός όμως είναι νίκη η ενεργοποίηση του κόσμου και ιδίως της νεολαίας γιατί δημιουργεί τους όρους για το μέλλον, για να παλέψουμε για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα του τόπου μας και μ' αυτά που τα γεννούν.

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση :

Δεν σταματάμε εδώ - Δεν εφησυχάζουμε - Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας

με κάθε τρόπο που κρίνουμε πρόσφορο μέσα από ανοιχτές συσκέψεις, επιδιώκοντας ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή κατοίκων και φορέων.

Αναμένοντας την δημοσίευση της απόφασης  σε πρώτη φάση συνεχίζουμε τις ενημερώσεις στα χωριά και τον αποκλεισμό των ταμείων κάθε Δευτέρα.
Παραμένουμε σε επιφυλακή για να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας σε περίπτωση που κι αυτή τη φορά οι από πάνω αποδειχτούν αναξιόπιστοι.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε αντίστοιχους αγώνες που αναπτύσσονται ή θα ξεσπάσουν σε κάθε τόπο και κάθε νοσοκομείο. Γιατί εμείς δεν παλεύουμε για να την γλιτώσουμε χωρίς να μας νοιάζει τι γίνεται γύρω μας αλλά αντίθετα θέλουμε να συμβάλλουμε στο βαθμό που μπορούμε για να μην περάσουν αυτά τα βάρβαρα μέτρα κι οι εγκληματικές πολιτικές που απειλούν τις ζωές μας. 

ΙΚΑΡΙΑ,18-02-2013