Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ισπανία: Ένας χρόνος αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην υγεία



Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εφαρμογή εντατικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στον τομέα Υγείας στην Ισπανία. Μετά την περικοπή 700 δισ. με νομοθετικό διάταγμα πέρσι τον Απρίλη, μπήκαν σε εφαρμογή μέτρα όπως η συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 10% στην αγορά συνταγογραφημένων φαρμάκων από τα φαρμακεία μέγιστης με ανώτατο όριο συμμετοχής τα 18 ευρώ το μήνα, η πληρωμή της μεταφοράς σε νοσοκομείο όταν πρόκειται για μη επείγοντα περιστατικά, περικοπές στην έρευνα και την πρόληψη σε περιπτώσεις AIDS και συμβατότητας μοσχευμάτων, η απόσυρση της κάρτας υγείας από παράνομους μετανάστες που υπολογίζονται σε 500.000 περίπου, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, εκ των οποίων 2.700-4.600 είναι οροθετικοί.
Ακόμα, έχουν μπει σε εφαρμογή μέτρα όπως το κλείσιμο θαλάμων, η μείωση των κλινών νοσηλείας και του εποχιακού προσωπικού με αποτέλεσμα την αύξηση των υποψηφίων για εγχειρίσεις και νοσηλεία, την απεύθυνσή τους σε ιδιωτικά κέντρα σε διάφορες αυτόνομες κοινότητες. Αποτέλεσμα της θέσπισης συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά φαρμάκων είναι και το γεγονός ότι το 16.8% των συνταξιούχων σταμάτησε να παίρνει ορισμένα φάρμακα, επειδή δε μπορούσε να αντιμετωπίσει τα έξοδα.
Ανατριχιαστικές οι συνέπειες και για τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι αναγκάζονται να σταματήσουν πολλές φορές τη θεραπεία, γιατί δε μπορούν να ανταποκριθούν σε έξοδα, που μπορεί να φτάνουν και τις 150.000 ευρώ ανά οκτάμηνο για μορφές που αντιμετωπίζονται σχετικά πιο εύκολα, όπως ο καρκίνος του μαστού.
Τον τρέχοντα μήνα περικόπηκαν και 500.000 ευρώ που προορίζονταν για τις μεταμοσχεύσεις, μειώνοντας κατά 20% το σχετικό προϋπολογισμό. Στο διάστημα αυτό φαίνεται πως οι ιδιωτικές εταιρείες υγείας που ανέλαβαν μέρος των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών υγείας έχουν κέρδη 150 δισ. ευρώ! Αυτές τις μέρες μελετάται ποια εταιρεία θα αναλάβει την ιδιωτική λειτουργία για 6 κεντρικά νοσοκομεία της Μαδρίτης. Με τις διαδικασίες αυτές τίθενται σε κίνδυνο και τα εργασιακά δικαιώματα για 4.000 εργαζόμενους που χάνουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.

Πηγή: 902.gr