Σάββατο 18 Μαΐου 2013

«Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα»


Αυτός ίσως είναι ο κατάλληλος τίτλος που θα δίναμε για τη   σημερινή συνέντευξη του βουλευτή Πρέβεζας κ. Δ. Τσουμάνη στο ραδιοφωνικό σταθμό Prisma 95,1. (κλικ ΕΔΩ)
Τουλάχιστον όσον αφορά το χώρο της υγείας και το Νοσοκομείο Πρέβεζας.
 
Αλλά ας ακούσουμε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης και τα ξαναλέμε:



  
Πάμε λοιπόν τωρα..
Ο κ.  Τσουμάνης  έδωσε πάλι διαβεβαιώσεις ότι το Νοσοκομείο «ούτε κλείνει, ούτε μεταφέρεται, ούτε υποβαθμίζεται αλλά παραμένει ως έχει και αυτοδιοίκητο, πρόσθεσε δε ότι αυτά που διαδίδονται περί υποβάθμισης του νοσοκομείου δημιουργούν τεράστια ζημιά στο νοσοκομείο».
Μάλιστα!
Ας δούμε τι λέει όμως η πραγματικότητα.
1.Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τη τελευταία τριετία απώλεσε (λόγω  συνταξιοδοτήσεων και μη αναπληρώσεων) πάνω  από  το 30% του στελεχιακού δυναμικού του.
Αποτελεί αυτό το στοιχείο υποβάθμιση του  Νοσοκομείου;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

2.Το νέο οργανόγραμμα- που ενέκρινε η κυβέρνηση που στηρίζει ο κ. Τσουμάνης-  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  της Διοίκησης του Νοσοκομείου  (ΚΛΙΚ ΕΔΩ), κατακρεούργησε τις θέσεις του ιατρικού προσωπικού από 71 σε 49! Κατάργησε δηλαδή 22 ολόκληρες  θέσεις γιατρών από το Νοσοκομείο Πρέβεζας!
Αποτελεί αυτό το στοιχείο υποβάθμιση του Νοσοκομείου;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
3.Το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου- που ενέκρινε η κυβέρνηση που στηρίζει  ο κ. Τσουμάνης- και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  της Διοίκησης του Νοσοκομείου δεν ενέταξε , δηλαδή στην πράξη κατήργησε, ως δομές το Κέντρο Ψυχικής Υγείας –Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο και τον Ξενώνα  Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Εστία».
Αποτελεί αυτό το στοιχείο υποβάθμιση του Νοσοκομείου;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
4.Το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου- που ενέκρινε η κυβέρνηση που στηρίζει  ο κ. Τσουμάνης- κατάργησε:
5 οργανικές θέσεις   μη ιατρικού  προσωπικού  που υπάγεται στην ιατρική υπηρεσία
10 οργανικές θέσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας
28  οργανικές θέσεις της διοικητικής υπηρεσίας
Αποτελεί αυτό το στοιχείο υποβάθμιση του Νοσοκομείου;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

5.Όταν από το νέο οργανόγραμμα - που ενέκρινε η κυβέρνηση που στηρίζει ο κ. Τσουμάνης- καταργείται ως τμήμα η ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου Πρέβεζας,
αποτελεί αυτό το στοιχείο υποβάθμιση του Νοσοκομείου;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

6.Όταν η κυβέρνηση  που στηρίζει  ο κ. Τσουμάνης εγκρίνει έναν προϋπολογισμό του Νοσοκομείου  Πρέβεζας για το 2013 μειωμένο κατά 20-40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος , όταν η  κρατική χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας βρίσκεται στο ναδίρ και τελικά όταν το νοσοκομείο λόγω της έλλειψης των αναγκαίων πόρων  αδυνατεί να προμηθευτεί το απαραίτητο υλικό  (υγειονομικό, φαρμακευτικό κλπ)  ακόμη και για  την στοιχειώδη  λειτουργία του,
αποτελεί αυτό το στοιχείο υποβάθμιση του Νοσοκομείου;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
7.Όταν το Νοσοκομείο Πρέβεζας φτάνει  στο σημείο να μη μπορεί να ανάψει τις αναγκαίες ώρες τα καλοριφέρ για να θερμάνει τους ασθενείς του το χειμώνα (λογω της έλλειψης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, που υπηρετεί ο κ. Τσουμάνης )  ,
αποτελεί αυτό το στοιχείο υποβάθμισης του Νοσοκομείου;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

8.Τα ηλεκτρικά σώματα και καλοριφέρ που έφεραν οι  συνοδοί των ασθενών τη νύχτα κρυφά και τυλιγμένα σε σακούλες σκουπιδιών για να ζεστάνουν τους πάσχοντες ανθρώπους τους στους θαλάμους  του Νοσοκομείου Πρέβεζας,
συνιστούν εικόνα υποβάθμισης και γελιοποίησης του Νοσοκομείου;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : NAI ή ΟΧΙ;

9.Όταν  στο Νοσοκομείο Πρέβεζας προσέρχονται νυχτιάτικα  γονείς με άρρωστα παιδάκια και το Νοσοκομείο τους παραπέμπει, λόγω έλλειψης  εφημερευόντων ειδικών   γιατρών («φρόντισε»  για αυτό βλέπετε η κυβέρνηση  που στηρίζει ο κ. Τσουμάνης) στην Άρτα ή τα Γιάννενα ,
αποτελεί αυτό το στοιχείο υποβάθμισης και απαξίωση του Νοσοκομείου;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : NAI ή ΟΧΙ;

10. Όταν  τον τελευταίο καιρό τις μισές μέρες του μήνα έμενε το Νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγο(!) , ορίζοντας συνθήκες  ρώσικης ρουλέτας για ανθρώπινες ζωές στην Πρέβεζα,
συνιστούσε αυτό το στοιχείο εικόνα κατάρρευσης  του Νοσοκομείου ;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
( Να ενημερώσουμε  παρεμπιπτόντως τον κ. Τσουμάνη ότι ακόμη και η προσωρινή μετακίνηση  αναισθησιολόγου γιατρού  για να ενισχύσει το Νοσοκομείο Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε  μετά από παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων του Νοσοκομείου και μελών της Επιτροπής Αγώνα  Υγείας Πρέβεζας στη Διοίκηση τ ης 6ης ΥπΕ )

11.Η αδυναμία εκτέλεσης μιας σειράς  αναγκαίων εργαστηριακών εξετάσεων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας   (λογω της υποχρηματοδότησής  του από την κυβέρνηση που στηρίζει ο κ. Τσουμάνης),
συνιστά υποβάθμιση του Νοσοκομείου;
Ας απαντήσει ο κ. Τσουμάνης : ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε άλλα τόσα ερωτήματα..
Αλλά  και αυτά αρκούν.

Λοιπόν κ. Τσουμάνη;
Τεράστια  ζημιά στο Νοσοκομείο έκανε και κάνει η κυβέρνηση  που στηρίζετε εσείς προσωπικά ..
και οι πολιτικές που εσείς ψηφίσατε και ψηφίζετε προσωπικά..
και με τα δυο σας χέρια !

Τεράστια ζημιά κάνει η πολιτική της κυβέρνησης σας ..
που υποβαθμίζει και απαξιώνει το Νοσοκομείο καθημερινά στα μάτια των συμπολιτών μας .
Ένα νοσοκομείο που παρά τις αδυναμίες  και τις ανεπάρκειες του..
και χάρις στην προσφορά ζωής εκατοντάδων εργαζομένων  του.. 
έσωσε τα προηγούμενα χρόνια  χιλιάδες ανθρώπινες ζωές..
και θεράπευσε δεκάδες χιλιάδες  ανθρώπους!

Όμως στην συνέντευξη του ο κ. Τσουμάνης θέλοντας να  προβάλει το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης, για τη στελέχωση του Νοσοκομείου..
ανέφερε ότι προκηρύχθηκαν  2  θέσεις επικουρικών γιατρών (δηλαδή συμβασιούχων ενός έτους , που μόλις λήξει η σύμβαση τους θα απολυθούν…),
ενώ είπε ότι θα προκηρυχτούν στο μέλλον και άλλες 2 (δηλαδή σύνολο 4).
Μόνο που απέκρυψε ότι αυτό είναι χειρότερο και  από πέρυσι, που προσλήφθηκαν 6 επικουρικοί!
Επίσης ανέφερε ότι θα προσληφθεί και νοσηλευτικό προσωπικό.
Μόνο που πάλι  απέκρυψε ότι αυτοί που θα προσληφθούν θα είναι όλοι κι όλοι  3 συμβασιούχοι εργαζόμενοι ( μη γιατροί)  και από αυτούς στο νοσηλευτικό προσωπικό θα ανήκει μόνο ένας (τραυματιοφορέας). 
Και αυτοί μετά παρέλευση ενός έτους θα απολυθούν.
Και αυτό που επίσης απέκρυψε είναι ότι οι αντίστοιχες περσινές προσλήψεις ήταν.. 11!  
Και όλα αυτά όταν συνολικά στα δυο-τρία τελευταία  χρόνια μειώθηκε το προσωπικό του Νοσοκομείου κατά πολλές δεκάδες!
Μεγαλο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης!


Δυστυχώς  ο κ. Τσουμάνης ταλαιπώρησε κι άλλο την αλήθεια σε αυτήν του τη συνέντευξη.
Σε μια προσπάθεια να συκοφαντήσει όσους αγωνίζονται για τη σωτηρία και αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας,  αποκαλύπτοντας  ταυτόχρονα το ρόλο της κυβέρνησης  και της πολιτικής της στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου, ανέφερε ότι όσοι τελικά  αποκαλύπτουν στο λαό την υποβάθμιση του Νοσοκομείου..
κάνουν  ζημιά(!!!)
Και  έτσι εκτός των άλλων δεν έρχονται  νέοι γιατροί για να ειδικευτούν στο Νοσοκομείο, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένες ειδικότητες.
Ατύχησε όμως για πολλοστή φορά ο κ. Τσουμάνης.
Διότι αν έκανε τον κόπο να μάθει από πρώτο χέρι  στο υπουργείο τους λόγους, που δεν έρχονται στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας κάποιοι από τους νέους γιατρούς, που ήταν στις λίστες για την απόκτηση ορισμένων   ιατρικών ειδικοτήτων,  θα μάθαινε ότι είχαν  φύγει για απόκτηση ειδικότητας στο εξωτερικό .
Και τα ερωτήματα   στον  κ. Τσουμάνη:
1. Γιατι έφυγαν στο εξωτερικό και δεν πήγαν  σε κάποιο άλλο, από τις πολλές δεκάδες  νοσοκομεία της χώρας, να ειδικευτούν ..
αφού τους «ανησυχούν», όπως ισχυρίζεται ο κ. Τσουμάνης, αυτά που ακούν για την Πρέβεζα;
2. Γιατί αυτό συμβαίνει για ορισμένες  ειδικότητες στην Πρέβεζα και  για άλλες όχι ; Τι επιλεκτική «ανησυχία» είναι αυτή;
Και επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια ..
Θα δώσουμε ορισμένους συνδέσμους (links) για να βοηθήσουμε τον κ. Τσουμάνη
να απαντήσει στα  τελευταία ερωτήματά μας .

α. Γιατί φεύγουν οι επιστήμονες από την Ελλάδα (ΚΛΙΚ ΕΔΩ
...
«Η κύρια δεξαμενή συναδέλφων που φεύγουν στο εξωτερικό είναι αυτοί που τελειώνουν την Ιατρική» τονίζει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, και προσθέτει: «Οι περισσότεροι που πάνε έξω για ειδικότητα δεν θα γυρίσουν. Υπάρχουν και επιστήμονες, που αποφασίζουν να αφήσουν τη θέση τους στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν μια αντίστοιχη και πολύ πιο καλοπληρωμένη θέση στο εξωτερικό. Υπάρχουν γιατροί που πάνε στη Γερμανία, την Αυστραλία, το Ντουμπάι και αλλού. Εμείς, ως Ιατρική Σχολή, βλέπουμε ότι από τους νεαρούς συναδέλφους που παίρνουν το πτυχίο τους, αυτοί που έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες και δυνατότητες, φεύγουν. Αποτέλεσμα; Το επίπεδο των ειδικευόμενων γιατρών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να έχει πέσει. Γιατί οι καλύτεροι, που έχουν και τη δύναμη, προσπαθούν να φύγουν. Μεγάλος αριθμός πηγαίνει στη Γερμανία. Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι οι Έλληνες τελειόφοιτοι γιατροί είναι από τις καλύτερες ομάδες στη χώρα».

β. Μαζική φυγή γιατρών από την Κρήτη (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
...

• Η γενιά των παιδιών των ειδικευόμενων γιατρών που μόλις έχουν τελειώσει την ειδικότητά τους αναγκάζονται να φύγουν γιατί οι συνθήκες εργασίας πλέον στο ΕΣΥ είναι πολύ άσχημες, η εκπαίδευση τους ελλιπής και με τα καινούργια μισθολόγια δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Π.χ. ένας ειδικευόμενος νεοδιόριστος έχει μισθό κάτω από 1000 ευρώ, δεν μπορεί να ζήσει. Την ίδια στιγμή ενώ σύμφωνα με την Ε.Ε. ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να κάνει 4 εφημερίες το μήνα, εκτελούμε πολλές περισσότερες εφημερίες χωρίς να τις πληρωνόμαστε, εθελοντικά.
Συγκριτικά, ένας γιατρός που ξεκινάει την ειδικότητα του στην Αμερική πληρώνεται με 38.000 ευρώ το χρόνο σε δημόσιο νοσοκομείο.
• Oι ειδικευόμενοι γιατροί βλέπουν ότι το σύστημα δεν τους προσφέρει ιδανικές συνθήκες εργασίας. Οικονομικά έχουν καταβαραθρωθεί και πριν την ισχύ των νέων μέτρων οι απώλειες στις αμοιβές τους ήταν της τάξης του 40 - 45% και θα πέσουν ακόμα 20% με τα καινούργια μέτρα. Με το να απαξιώνει η Πολιτεία το ΕΣΥ, διαπιστώνει ο γιατρός ότι οι συνθήκες εργασίες είναι πολύ χειρότερες εν συγκρίσει με αυτές που είχαμε πριν από 3 - 4 χρόνια. Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι εργάζονται 6.000 Ελληνες γιατροί.
Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που φεύγουν είναι η μελλοντική γενιά των γιατρών του ΕΣΥ και τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας, συνάδελφοι που ως μαθητές - φοιτητές ήταν αριστούχοι και που δυστυχώς δεν μένουν στη χώρα αλλά τους εκμεταλλεύονται στο εξωτερικό και δυστυχώς πολλοί από αυτούς τους γιατρούς δεν θα ξαναγυρίσουν πίσω.
• Με τα νέα μέτρα πολλοί γιατροί στον ιδιωτικό τομέα θα κλείσουν τα ιατρεία τους καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της λειτουργίας του ιατρείου. Αυτό το δυναμικό που στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας Υγείας δεν θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και θα μπει υπό την στέγη πολυϊατρείων ή μεγάλων διαγνωστικών κέντρων. Η μετατροπή ενός γιατρού σε στέλεχος μιας εταιρείας δημιουργεί μια υπαλληλική σχέση, δημιουργούνται θέματα ηθικής και ο γιατρός γίνεται παροχέας υγείας που θα βλέπει τον άνθρωπο όχι ως ασθενή αλλά ως πελάτη. Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά του ειδικευομένους γιατρούς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τα Χανιά για να φύγουν στο εξωτερικό 16 ατόμα, καθώς επίσης και 4 Οδοντιατροι. Οι χώρες είναι η Μ. Βρετανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Ελβετία κ.ά..

γ. Ερημώνουν τα αγροτικά ιατρεία (ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Αυτά για απόψε!
Θα επανελθουμε!