Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας: Νίκη στο αγώνα των καθηγητών



Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ  Ε Ρ Γ Α Ζ Ο Μ Ε Ν Ω Ν  Ν Ο Σ Ο Κ Ο  Μ Ε Ι Ο Υ  Ι Κ Α Ρ Ι Α Σ

15-05-2013
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας εκφράζει την αλληλεγγύη και  την  αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των καθηγητών και καταγγέλει την αυταρχισμό και την υποκρισία της κυβέρνησης που εφαρμόζει πιστά την επιχείρηση διάλυσης και της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση της εσωτερικής τρόϊκας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επέλεξε τις διακοπές  του Πάσχα, 2 βδομάδες πριν τις γενικές εξετάσεις,  για να εφαρμόσει τις αντιδραστικές ρυθμίσεις της. Σκοπός της να να φέρει τον κλάδο των καθηγητών προ τετελεσμένων και μπροστά σε ένα ξεκάθαρο εκβιασμό σε σχέση με τις εξετάσεις και τους μαθητές τους για να τους αναγκάσει να δεχτούν τον εργασιακό σφαγιασμό τους χωρίς αντίδραση, ποντάροντας και στον  λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό. Κι ας καμώνεται η κυβέρνηση πως νοιάζεται για τους μαθητές και χύνει κροκοδείλια δάκρυα : αυτή είναι που εχει κάνει τη ζωή μας μαύρη και έχει υποθηκεύσει το μέλλον της νεολαίας. Η ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται  είναι όλη δική της!

Αν και η συζήτηση, με τη βοήθεια και των κατευθυνόμενων «παπαγάλων» των κυρίαρχων ΜΜΕ,  έχει επικεντρωθεί στο κομμάτι της κατακρεούργησης των εργασιακών δικαιωμάτων των καθηγητών και ιδιαίτερα στην αύξηση του ωραρίου, στην πραγματικότητα αυτά τα κυβερνητικά  μέτρα είναι μέρος των πολιτικών διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και αποκλεισμού μεγάλων κομματιών της νεολαίας από αυτήν. Είναι η αναβάθμιση της επίθεσης που ήδη κλείνει σχολειά ή τα αφήνει χωρίς καθηγητές, βιβλία, θέρμανση, που αφήνει  τους μαθητές  χωρίς μέλλον κι απ’ αυτή την άποψη μας αφορά όλους !
Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών δεν αφορά μόνο την αύξηση του  διδακτικού ωραρίου αλλά πολύ περισσότερο τις πάνω από 10000 απολύσεις που αυτή συνεπάγεται (με ότι σημαίνει αυτό και στην παρεχόμενη εκπαίδευση και σε κενά ειδικά σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας).Αφορά τις υποχρεωτικές μεταθέσεις σ’ όλη την χώρα και  την κατάργηση της οργανικότητας  που μετατρέπει τους καθηγητές σε περιφερόμενους ανά την επικράτεια με μισθούς πείνας σπρώχνοντάς τους έτσι στην παραίτηση ή την απόλυση.

Και μπορεί αυτή να ήταν η στιγμή για να βρεθούν στο στόχαστρο οι καθηγητές όμως στο στόχαστρο της ίδιας βάρβαρης επίθεσης  βρισκόμαστε ή θα βρεθούμε κι όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς καμιά κάθε λογική και ηθική νομιμοποίηση και πατώντας πάνω στην αγωνία των χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά καταφεύγει σε μια πρωτοφανή κίνηση «έκτακτου καθεστώτος»: μετά τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στο Μετρό επιστρατεύει προληπτικά τους καθηγητές για να στείλει το μήνυμα ότι απαγορεύεται ακόμα και να σκεφτόμαστε ν’ αντισταθούμε στις πολιτικές και τα συμφέροντα που διαλύουν τις ζωές μας και σπέρνουν την πείνα και την εξαθλίωση. Γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο να σταθούμε δίπλα στους αγωνιζόμενους συναδέλφους μας και να κάνουμε ότι μπορούμε για να έχει νικηφόρα έκβαση η δική τους μάχη.Γ ιατί είναι και δική μας μάχη!
Οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν κινδυνεύουν απ’ την απεργία των καθηγητών. Το μέλλον τους δεν θα καταστραφεί ακόμα κι αν οι εξετάσεις γίνουν αργότερα. Το μέλλον της νεολαίας κι όλης της κοινωνίας κινδυνεύει απ’ τις πολιτικές που ρημάζουν τις ζωές μας κι απ’αυτούς που τις εφαρμόζουν. Απ’ αυτούς που πετσοκόβουν όλα τα δικαιώματά μας , που διαλύουν υγεία ,παιδεία και κάθε δημόσια παροχή, απ’ αυτούς που έχουν φτάσει την (επίσημη) ανεργία των νέων στο 65% και μας έχουν γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω.
 
Οι καθηγητές κι οι εκπαιδευτικοί γενικότερα διδάσκουν πριν απ’ όλα με το παράδειγμά τους και τη στάση ζωής τους. Αυτή την δύσκολη και συνάμα μεγάλη στιγμή καλούνται με τη στάση τους να παραδώσουν το μάθημα της αξιοπρέπειας και της αντίστασης.Τ ο ίδιο πρέπει να κάνουμε όλοι μας.
Γι’ αυτό καταγγέλουμε την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ ότι με τη στάση της ενισχύει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Όχι μόνο δεν μπαίνει μπροστά στον δύσκολο αυτό αγώνα αλλά με τις κινητοποιήσεις-υπεκφυγές που έχει εξαγγείλει αφήνει ακάλυπτους τους συναδέλφους και την μέρα έναρξης της επιστράτευσης  και για την απεργία τους.Η στάση της είναι απαράδεκτη και την καλούμε  ν’ αλλάξει άμεσα.
Γι’ αυτό καλούμε τις Ομοσπονδίες μας, τα πρωτοβάθμια σωματεία, γονείς και μαθητές, κάθε οργανωμένο φορέα και όλο τον λαό να πάρουν άμεσα αποφάσεις και πρωτοβουλίες στήριξης των καθηγητών και του αγώνα τους.

       ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
       ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ
       ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ