Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων καθηγητών- εκπαιδευτικών




Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων έβαλε πλέον στο στόχαστρο και την εκπαίδευση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θυσιάζονται ως άλλες Ιφιγένειες για να ξεπληρωθούν οι τραπεζίτες-τοκογλύφοι  και να μη χάσουν κέρδη οι επιχειρηματίες. Με βάση αυτή την κατεύθυνση, κυβέρνηση και τρόικα  επιχειρούν να μειώσουν στο ελάχιστο τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία και ψηφίζουν αιφνιδιαστικά νόμους για τον περιορισμό του αριθμού των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο. Γι’ αυτό καταργούν χιλιάδες σχολεία σε όλη τη χώρα και χιλιάδες οργανικές θέσεις και τμήματα, αυξάνουν τους μαθητές ανά τμήμα, σταματούν το διορισμό εκπαιδευτικών, απολύουν ουσιαστικά 10.000 αναπληρωτές, θεσπίζουν την αναγκαστική μετάθεση των εκπαιδευτικών, την «αξιολόγηση»-χειραγώγηση και την αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους, με στόχο τη δημιουργία εργασίας λάστιχο και στο δημόσιο σχολείο (όπως και στον ιδιωτικό τομέα) και την «ανακάλυψη» εκπαιδευτικών που είναι «υπεράριθμοι», ώστε να απολυθούν. Γι’ αυτό ετοιμάζουν νέους νόμους για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, με στόχο τα σχολεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως οι επιχειρήσεις, οι μαθητές να μετατραπούν σε πελάτες και οι διευθυντές των σχολείων σε managers, η ουσιαστική γνώση να αντικατασταθεί από αποσπασματικές πληροφορίες και δεξιότητες και  η διδασκαλία από συνεχείς εξετάσεις και φραγμούς.  Γι’ αυτό διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και τους εξαθλιώνουν, υποχρεώνοντάς τους να μετακινούνται  σε απομακρυσμένες περιοχές για πολλά χρόνια και με επίδομα αντί για μισθό.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση  επέλεξε την περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων  για να συγκρουστεί. Το μήνυμα της στους εκπαιδευτικούς ήταν:
·         ή υποτάσσεστε- μπροστά στις πανελλήνιες εξετάσεις-  και έτσι απερίσπαστα περνάω την πολιτική μου  της  διάλυσης του  δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης και της απόλυσής σας
·         ή αντιδράτε και σας «φορτώνω», με τη βοήθεια των ΜΜΕ, το «όνειδος» της παρακώλυσης των  πανελληνίων εξετάσεων
Οι καθηγητές μπροστά σε αυτή την επίθεση δεν είχαν άλλη επιλογή. Αποφάσισαν να δώσουν έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης των ίδιων αλλά και της δημόσιας εκπαίδευσης.  H απόφαση για απεργία που λαμβάνουν οι ΕΛΜΕ είναι μια απόφαση αγώνα  για τη δημόσια παιδεία, είναι πρόταση αγώνα για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση και στο μέλλον, είναι απόφαση αγώνα   για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Είναι ακόμα ένα  λιθαράκι  στον αγώνα του λαού για την απόκρουση και ανατροπή του κοινωνικού σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.
Ο αγώνας των καθηγητών όμως  μπορεί να είναι νικηφόρος μόνο αν στηριχτεί από τους εργαζόμενους , τη νεολαία, από την ίδια την κοινωνία!
Η κυβέρνηση και τα  καθεστωτικά ΜΜΕ κατηγορούν τους καθηγητές ότι παίζουν με τον κόπο και την αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους .Όμως:
·         Δεν δικαιούνται να μιλάνε για την αγωνία της νεολαίας και των οικογενειών τους, αυτοί που έχουν  δημιουργήσει ένα σχολείο-εξεταστικό κάτεργο, μακριά από τις ανάγκες για ουσιαστική μόρφωση, ένα σχολείο της ημιμάθειας, του ατελείωτου τρεξίματος, της παραπαιδείας!
·         Δεν δικαιούνται να μιλάνε για την αγωνία της νεολαίας και των οικογενειών τους, αυτοί που αναγκάζουν τις  οικογένειες των εργαζομένων  να ξοδεύουν τεράστια ποσά για τη μόρφωση των παιδιών τους ,  την  ίδια στιγμή που οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περικόπτονται, σχολές καταργούνται, η ανεργία στους νέους εκτινάσσεται στο 64% και η μετανάστευση θερίζει.!  
Η απεργία των καθηγητών είναι απεργία για όλους και για όλες μας και γι αυτό  πρέπει να είμαστε στο πλευρό τους! Να βρεθούμε μαζί τους στο δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα για ένα άλλο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, που θα δίνει μόρφωση σε όλους, που θα διδάσκει την ιστορική και επιστημονική αλήθεια.
Να υπερασπιστούμε όμως και το δικαίωμα να παλεύουμε για όλα αυτά!
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ και ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την επιστράτευση των εκπαιδευτικών  στην οποία προχώρησε η  κυβέρνηση και ζητάμε άμεσα να αποσυρθεί . Αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον  αυταρχικό δρόμο που έχει επιλέξει για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας του λαού μας,  για να συντρίψει κάθε  δημοκρατικό δικαίωμα  των εργαζομένων , για την επιβολή μιας κοινωνίας της πείνας, της φτώχειας , της ανεργίας, της καταστολής,  του ζόφου και φόβου  για τους πολλούς και της άπλετης κερδοφορίας - πάνω στο έδαφος  της πιο βαθειάς εκμετάλλευσης των εργαζομένων- των μεγάλων επιχειρηματικών  ομίλων.  Η  υπογραφή της επιστράτευσης των καθηγητών και μόνο με την ανακοίνωση-  πρόταση της διοίκησης της ΟΛΜΕ   και πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για απεργία από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ δείχνει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί  πλέον τη λογική της ποινικοποίησης ακόμη …και της σκέψης για αγώνα! Γι αυτό πρέπει να μας βρει και θα μας βρει όλους αντιμέτωπους,

Απαιτούμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική  απεργία στις 17 /5/2013 

Πρέβεζα 15/5/2013
                                         ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ