Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Κλείνουν νοσοκομεία, 1.250 στην εντατική




Μετέωροι χωρίς δημόσια νοσοκομεία θα βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα ασθενείς και εργαζόμενοι, ελέω τρόικας και δικομματικής κυβέρνησης. Οι μεν ασθενείς θα στερηθούν και τη στοιχειώδη ιατρική τους περίθαλψη, λόγω περαιτέρω υποβάθμισης των υπηρεσιών, οι δε εργαζόμενοι θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Και αυτό επειδή η απόφαση είναι ειλημμένη: το ΕΣΥ πρέπει να αποδομηθεί και γι' αυτό θα πρέπει να απαλλαγεί έως το τέλος του μήνα από 1.250 εργαζομένους, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, και μέχρι το 2014 από άλλους τόσους.
Βέβαια το ζήτημα είναι ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι ήδη απουσιάζουν περίπου 25.000 εργαζόμενοι από το ΕΣΥ (νοσηλευτές, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό), καθώς και 6.000 γιατροί.
Και το θέμα είναι ότι αρχικά η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα πρόκειται για εργαζομένους σε κινητικότητα, οι οποίοι σε λίγους μήνες θα επανέρχονταν στο σύστημα, πλέον όμως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για απομακρύνσεις.

Αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τα πνεύματα και να μην ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζομένους, τους διαβεβαίωσε ότι όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν σε άλλες κενές οργανικές θέσεις.
Και εδώ είναι ο εμπαιγμός της όλης υπόθεσης: κενές οργανικές θέσεις δεν υπάρχουν πια στο σύστημα υγείας, καθότι έχουν καταργηθεί πρόσφατα με τα νέα οργανογράμματα που υιοθετήθηκαν. Και μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει ότι οι γιατροί δεν θα πειραχθούν, αλλά ποιος πιστεύει πια το οτιδήποτε, αφού μόλις πριν από λίγο καιρό οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν και πάλι ότι από τα νοσοκομεία δεν θα απολυθεί κανείς, επειδή ακριβώς παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού.
Και το επιπλέον ζήτημα είναι πως τόσο οι απολύσεις όσο και τα λουκέτα που ετοιμάζονται έχουν σχεδιαστεί επί χάρτου, χωρίς να έχουν ληφθεί υπ' όψιν τα πληθυσμιακά κριτήρια και οι ανάγκες των ασθενών. Αλλωστε, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Υγειονομικός χάρτης δεν υπάρχει, παρ' ότι έχουν δοθεί 6 εκατ. ευρώ.
Η καταγραφή του προσωπικού αλλά και οι ανάγκες σε όλη τη χώρα θα γίνονταν μέσα από το χάρτη υγείας για τον οποίο έδωσαν 6 εκατ. ευρώ ώστε να υλοποιηθεί από την ΕΣΔΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ομως όχι μόνο δεν τον υλοποιήσαν, αλλά φθάσανε σε τέτοιο σημείο αντιδικίας που δεν προχωρεί τίποτε. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για τις όποιες αλλαγές και τα λουκέτα σε νοσοκομεία και κλινικές, αφού δεν υπάρχουν καν τα στοιχεία».
Από τη διαθεσιμότητα συνεπώς δεν αναμένεται να γλιτώσουν ούτε οι γιατροί, καθώς σε περίπτωση λουκέτου μιας υγειονομικής μονάδας δεν θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις για να μεταφερθούν. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει αρχίσει εδώ και καιρό να στοχοποιεί τον ιατρικό κλάδο του ΕΣΥ, αφού θέτει σε διαθεσιμότητα τους γιατρούς εις βάρος των οποίων εκκρεμεί μια πειθαρχική δίωξη, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί εάν όντως είναι ένοχοι ή απλώς πρόκειται για μια καταγγελία.