Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Για τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πρέβεζας και την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Φιλιππιάδας



Αρχικά ακούστε τη συνέντευξη  του  διευθυντή της  Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πρέβεζας Γιάννη Μπαΐλη στο ραδιοφωνικό σταθμό Prisma  95,1     (κλικ  ΕΔΩ) .

  Εμείς  να επισημάνουμε   τα παρακάτω.

1. Το νοσοκομείο Πρέβεζας, όπως και πολλά  νοσοκομεία της χώρας, αλλά και τα κέντρα υγείας του νομού  υφίστανται τις επιπτώσεις  των καταστροφικών πολιτικών στο χώρο της υγείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ανάλογα ως συνεταιράκια   ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ) με ιδιαίτερο ζήλο  (λόγω και των μνημονίων)  τα τελευταία χρόνια .

Οι πολιτικές αυτές συνίστανται σε:

  • Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου 
  • Μείωση  κάθε  χρόνο του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου,  σε βαθμό που ήδη φέτος και ενώ είμαστε στο μέσον του έτους αρχίζουν να εξαντλούνται τα κονδύλια σε διάφορους κωδικούς, ιδιαίτερα δε σε αυτούς που αφορούν την προμήθεια απαραιτήτων υγειονομικών υλικών 
  • Ραγδαία αποστελέχωση του, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει μια μείωση του προσωπικού της τάξης > 32% (δηλαδή χάθηκε το 1/3 του προσωπικού του, νοσηλευτικό- ιατρικό κλπ) . Αποτέλεσμα να υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν άκρως οριακά. Έτσι ένα  καθημερινό απλό και ανθρώπινο συμβάν (πχ μια ασθένεια ενός γιατρού ή μια άδεια γιατρού ή  μια απουσία λόγω μητρότητας μιας γιατρού) να θέτει επί τάπητος το ζήτημα αναστολής λειτουργίας  του συγκεκριμένου τμήματος. Οι επιλογές της προσωρινής μετακίνησης γιατρών από άλλα παρακείμενα   νοσοκομεία  μπορεί να αποσοβούν σε τέτοιες περιπτώσεις την άμεση λειτουργική κατάρρευση κάποιου τμήματός  του αλλά… μέχρι πότε; Και είναι δυνατόν να συνεχίζεται  επ ‘  άπειρον αυτή η κατάσταση;

Για να δείξουμε δε στους αναγνώστες  μας τι σημαίνει η πολιτική υποβάθμισης που εφαρμόζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  κλπ  στο Νοσοκομείο Πρέβεζας παραθέτουμε τα παρακάτω:
Το οργανόγραμμα του 2005 του Νοσοκομείου   προέβλεπε 53 θέσεις ειδικευμένων γιατρών
Έκτοτε και μέχρι το 2012 είτε με ενσωμάτωση οργανισμών και άλλων μονάδων στον οργανισμό του Νοσοκομείου (πχ ΚΨΥ)  είτε με έγκριση σύστασης θέσεων γιατρών (από τις οποίες ορισμένες  είχαν και προκηρυχθεί)  με  κοινές υπουργικές αποφάσεις   , οι θέσεις των γιατρών έφτασαν τις 71.
Και τότε έρχεται το νέο οργανόγραμμα που ενέκρινε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις 31.12.2012 και κυριολεκτικά κατακρεουργεί τις θέσεις των γιατρών στον οργανισμό σε 49!( Μείωση κατά 22 θέσεις)
Από αυτές σήμερα στο Νοσοκομείο Πρέβεζας υπηρετούν 38(!)  μόνο ειδικευμένοι γιατροί και οδοντίατροι με οργανική θέση, από τους οποίους δυο σε άδεια άνευ αποδοχών και  μια σε  άδεια μητρότητας.
Να επισημάνουμε επίσης ότι η συγκυβέρνηση  έγραψε στα παλαιά των υποδημάτων της την κοινή πρόταση Διοίκησης –Σωματείου για νέο οργανισμό με τουλάχιστον  71 θέσεις ειδικευμένων γιατρών .
Αν αυτό δεν είναι συνειδητή πολιτική υποβάθμισης του Νοσοκομείου Πρέβεζας τότε τι είναι;
Είναι δυνατόν με αυτές τις προϋποθέσεις  να μπορεί να λειτουργεί  ομαλά σαν μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης   ένα νοσοκομείο με 110 οργανικές κλίνες ;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

2. Οι πολιτικές "διαλύω ένα κέντρο υγείας για να αποσοβήσω προσωρινά μια κατάρρευση τμήματος ή τομέα ενός νοσοκομείου"  είναι πλήρως αδιέξοδες , είναι διαχείριση της υποβάθμισης και απαξίωσης του ΕΣΥ  και φυσικά δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.
Πρώτον, διότι όντως πρόκειται για διάλυση και κατάργηση του  κέντρου Υγείας.
Δεν υπάρχει «αναστολή εφημέρευσης κέντρου Υγείας». Αυτό είναι παραμύθι. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις. Από τη στιγμή που  παύει να εφημερεύει ένα κέντρο Υγείας  και λειτουργεί μόνο τα πρωινά με μια γενική γιατρό  παύει να είναι και κέντρο υγείας. Καταργείται σαν κέντρο Υγείας. Περιφερειακό Ιατρείο  μπορείς να το πεις ,αλλά Κέντρο Υγείας …ΟΧΙ!
Δεύτερον ,δεν υπάρχει «προσωρινή» αναστολή λειτουργίας  Κέντρου υγείας.
Για δυο λόγους:
Α. Μια προσωρινή αναστολή λειτουργίας ενός  κέντρου υγείας  θα επιφέρει τέτοιο  καίριο χτύπημα στην εικόνα του προς  τους  πολίτεςώστε ακόμη και να επαναφερθεί σε λειτουργία μετά από δύο ή τρεις  μήνες κανένας δεν θα το εμπιστεύεται.
Β. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Παράδειγμα  το αίτημα για έγκριση λειτουργίας του Νοσοκομείου Πρέβεζας "υπό έκτακτες συνθήκες"  για το μήνα Μάιο, που υπέβαλε για έγκριση (την οποία και πήρε) προς τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας ( ΚΛΙΚ ΕΔΩ). Πέρασε ο Μάιος , είμαστε στον Ιούλιο και ακόμη οι « έκτακτες  συνθήκες λειτουργίας»  ισχύουν και μάλιστα μονιμοποιήθηκαν και βαθαίνουν! Ακριβώς αυτό που ανέφερε ο Σύλλογος  Εργαζομένων του Νοσοκομείου  Πρέβεζας στην ανακοίνωσή  του στις 30 Μάη (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
Να τι έλεγαν σε αυτή την ανακοίνωση  οι εργαζόμενοι: «Ήδη  στο όνομα αποτροπής του κλεισίματος του νοσοκομείου,  με πρόταση της Διοίκησης και έγκριση της Διεύθυνσης της 6ης Υπε το Νοσοκομείο Πρέβεζας, τουλάχιστον για το Μάιο,  βρίσκεται σε λειτουργία  «εκτάκτων συνθηκών» που όμως δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις , αλλά και εφαρμογή πρακτικών με δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα.

Το επόμενο διάστημα θα οξυνθεί ιδιαίτερα το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης ( με ιατρικό  και νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό) του Νοσοκομείου μας αλλά και των κέντρων Υγείας ευθύνης του. Επίσης θα ενταθεί στο έπακρο το οικονομικό πρόβλημα του νοσοκομείου λόγω της υποχρηματοδότησής του.

Οι «έκτακτες συνθήκες» λειτουργίας του  θα γίνουν μόνιμες…

Η συγκυβέρνηση έχει δρομολογήσει και υλοποιεί, δια της διολισθήσεως,  τη διαδικασία υποβάθμισης του Νοσοκομείου  Πρέβεζας , όπως και άλλων μικρών νομαρχιακών  νοσοκομείων στη χώρα μας , προδιαγράφοντας του  ένα ρόλο κυρίως μονάδας παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης και πρώτων βοηθειών».

Αυτά...
Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Και αν  οι εργαζόμενοι , αν οι γιατροί του Νοσοκομείου Πρέβεζας, αν όλη η κοινωνία της Πρέβεζας  θέλει να διατηρήσει, να υπερασπίσει και να αναβαθμίσει το Νοσοκομείο της πόλης, οφείλει τώρα να ξεσηκωθεί , να συγκρουστεί με τις εφαρμοζόμενες  πολιτικές στο χώρο της Υγείας και με αυτούς που τις σχεδιάζουν και τις υλοποιούν.
Γιατί το Νοσοκομείο και τα κέντρα Υγείας ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ


ΥΓ: Και για τους "δύσκολους"  έχουμε και μερικά ακόμη στοιχεία.
ΚΥ Θεσπρωτικού (μαζί με ΠΙ)
προβλεπόμενες θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων =20
εγγεγραμμένοι στη δύναμη σήμερα γιατροί =12

ΚΥ Φιλιππιάδας (μαζί με ΠΙ)
Προβλεπόμενες θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων  =9
εγγεγραμμένοι στη δύναμη σήμερα γιατροί = 2

ΚΥ Καναλακίου ( μαζί με ΠΙ)
Προβλεπόμενες θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων  =16
εγγεγραμμένοι στη δύναμη σήμερα γιατροί=6

ΚΥ Πάργας (μαζί με ΠΙ)
Προβλεπόμενες θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων  =7
εγγεγραμμένοι στη δύναμη σήμερα γιατροί =2

τωρα  και από τους εγγεγραμμένους πόσοι υπηρετούν..

είναι άλλου παπά ευαγγέλιο !