Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η Υγεία και το Νοσοκομείο Πρέβεζας στον Προκρούστη της ΕΕ και του ΔΝΤ



Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ολομέτωπη-ολοκληρωτική επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ & του ΔΝΤ ενάντια σε κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων και του λαού. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής γίνονται ολοένα πιο χειροπιαστά και αναγνωρίσιμα στην καθημερινή ζωή της ελληνικής οικογένειας. Χαράτσια, ακρίβεια, ανεργία, φτώχεια, χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των εργαζομένων, απαξίωση και στην ουσία κατάργηση της δημόσιας παρεχόμενης φροντίδας υγείας.

Ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας τα πράγματα παίρνουν τη μορφή καταιγίδας. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η προληπτική ιατρική είναι ανύπαρκτες ή σοβαρά υποβαθμισμένες. Τα κέντρα υγείας όπου υπάρχουν καρκινοβατούν. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα αγροτικά ιατρεία. Μα και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (νοσοκομειακή) τα πράγματα είναι σε απελπιστική κατάσταση: το κράτος αποσύρεται από την επιχορήγηση των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα οι συνολικές δαπάνες υγείας μειώθηκαν από 22,5 δις ευρώ το 2009 σε 13,5 δις ευρώ το 2012 (μείωση 40%). Οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώθηκαν από 14 δις ευρώ σε 9,5 την αντίστοιχη περίοδο που οδηγούν σε δραματικές περικοπές στις παροχές τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Την περίοδο 2009-2012 μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες υγείας κατά 32% και οι μισθοί των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 21,6%.
Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Η εξέλιξη των λειτουργικών δαπανών στα Δημόσια νοσοκομεία ήταν οι εξής:
• 2009 – 2,9 δις ευρώ
• 2010 – 2,6 δις ευρώ
• 2011 – 2,4 δις ευρώ
• 2012 – 2,2 δις ευρώ
Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα: Πώς δικαιολογείται αυτή η μείωση των δαπανών για τα νοσοκομεία; Μήπως μειώνονται οι άρρωστοι και οι ανάγκες της κοινωνίας σε υπηρεσίες υγείας; Σίγουρα όχι, αν δούμε τα στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αύξηση διαφόρων σοβαρών νοσημάτων που σχετίζονται με την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.  Ο μόνος λόγος που αντιτείνουν είναι ότι τα λεφτά αυτά πάνε προκειμένου κάποια στιγμή να επιτευχθεί «οικονομική ανάπτυξη»… που ποτέ δεν πρόκειται να έρθει όπως διατείνονται οι πιο έγκυροι οικονομικοί αναλυτές. Τα χρήματα αυτά τελικά καταλήγουν στις τσέπες επιχειρηματιών και των τοκογλύφων που εισπράττουν απευθείας τις δόσεις των δανείων που παίρνει το κράτος.
Τα αποτελέσματα της παραπάνω πολιτικής έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται με δραματικό τρόπο: Να μην υπάρχουν υλικά όπως γάζες και οινόπνευμα, αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία, οι ασθενείς υποχρεώνονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τα υλικά, η υγεία των πολιτών να βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της προβληματικής λειτουργίας των νοσοκομείων. Οι αμοιβές των εργαζομένων στο χώρο της υγείας (νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, γιατροί κτλ) οδηγούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Και όλα αυτά για να πληρωθούν οι ντόπιοι και διεθνείς τοκογλύφοι. Μια σειρά από υπηρεσίες των νοσοκομείων και Κ.Υ. παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους έναντι «πινακίου φακής». Όλη αυτή η εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας έχει σα στόχο των εξαναγκασμό των ασθενών και των υγειονομικών να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Έχει σαν στόχο τη βαθμιαία παράδοση όλο του συστήματος υγείας σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες που οσμίζονται από μακριά τα τεράστια κέρδη που θα τους αποφέρει η εκμετάλλευση αυτού  του τόσο ευαίσθητου τομέα. Και αυτό τη στιγμή που οι ανάγκες του κόσμου για υπηρεσίες υγείας αυξάνονται δραματικά. Ανάγκες, οι οποίες απαιτούν αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
Αντ’ αυτού βλέπουμε το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ που περιλαμβάνει μετατροπή Νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ή αλλαγή χρήσης σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλ. Κέντρα Υγείας με εξειδικευμένες λειτουργίες.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά στη κατάρρευση της δημόσιας υγείας με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όσο και για τους εργαζομένους στο χώρο της δημόσιας υγείας.


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Καλούμε τους εργαζομένους του νοσοκομείου, τα εργατικά συνδικάτα,  τους κατοίκους της περιοχής και άλλους φορείς  όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Αύξηση των δαπανών ώστε να αναβαθμιστούν τα νοσοκομεία - Απαιτούμε τη λειτουργία σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου στην Πρέβεζα και Κ.Υ.
Ένα δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας δωρεάν σε όλους τους κατοίκους χωρίς διακρίσεις
Γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς
  Κανένας ιδιώτης στο χώρο της υγείας
Πλήρη στελέχωση όλου του δημόσιου συστήματος υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
  Πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό
  Κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό
  Να καταργηθούν τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί νόμοι και η δανειακή σύμβαση. Ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Μη αναγνώριση, διαγραφή του χρέους.
Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.
   Έξω από το ΕΥΡΩ και την ΕΕ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/8/2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ  Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


 ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α  Τ.Ε. Πρέβεζας