Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Έρχονται θύελλες ( όχι απαραίτητα φθινοπωρινές...)




  

Τουλάχιστον 1250 υγειονομικοί  φέτος και 1250 του χρόνου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Από τη διαθεσιμότητα δεν εξαιρείται κανένας κλάδος υγειονομικών. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφού καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις στα Νοσοκομεία που υπηρετούν, θα «τοποθετηθούν» αποκλειστικά σε άλλα σε κενές οργανικές θέσεις άλλων Νοσοκομείων. Όμως στους περισσότερους κλάδους στα Νοσοκομεία έχουν καταργηθεί πλέον  οι κενές οργανικές θέσεις (με τα νέα οργανογράμματα)  και έτσι το να βρεθεί άλλη  κενή οργανική θέση είναι σαν να ψάχνεις ψύλλο  στ’ άχυρα! Άρα  οι διαθεσιμότητες θα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες απολύσεις. Αλλά ακόμη και αν βρεθεί κενή οργανική θέση, εξαιτίας του γεγονότος ότι πρέπει να είναι αποκλειστικά σε Νοσοκομείο, θα οδηγεί τον ενδιαφερόμενο σε περιοδεία ανά την επικράτεια και έτσι για πολλές οικογένειες χαμηλόμισθων υγειονομικών  πρακτικά  η μετάθεση αυτή θα ισοδυναμεί με απόλυση
Για προσλήψεις προσωπικού η θέση του υπουργού Υγείας είναι : «Δεν συζητάμε».
Λουκέτα σε νοσοκομεία θα γίνουν .
Μπορεί ο υπουργός να μιλά για αλλαγή ρόλων σε νοσοκομεία , αλλά όταν ένα μικρό νοσοκομείο το μετατρέπεις σε ένα κέντρο υγείας της  κακιάς ώρας , αυτό ισοδυναμεί με κλείσιμο.
Και να το επαναλάβουμε: Λουκέτα, με την κυριολεξία του όρου, θα μπουν  σε νοσοκομεία .
Το 2014  τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων θα μειωθούν (πόσο ακόμη για να καταρρεύσουν;) κατά 300 δις, ενώ ήδη το 2013 έχουν μειωθεί κατά 500 εκατ σε σχέση με το 2012. 
Ο ΕΟΠΥΥ όπως είναι γνωστό πρακτικά έχει καταρρεύσει και τον ετοιμάζουν για λειτουργία  με καθαρά  ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια , οπότε αντίο παροχές για τους  εκατομμύρια ασφαλισμένους του... πρακτικά όμως σε λίγο  ανασφαλίστους!
Θα επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και η σχέση  των νοσοκομείων και στην περιφέρεια της Ηπείρου  αλλά και της Λευκάδας. Διεργασίες στο παρασκήνιο γίνονται και η κουβέντα  έχει ανοίξει πια και επίσημα.
Λογική συνέπεια όλων αυτών είναι ότι παρά το ότι διανύουμε και περίοδο που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία τους, κάνει χρήση  αδειών  για καλοκαιρινές διακοπές ( λέμε τώρα…),  τα σωματεία των εργαζομένων , οι  συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην υγεία πρέπει να έχουν τεθεί ήδη σε συναγερμό .

Έρχονται θύελλες ( όχι απαραίτητα φθινοπωρινές…)

ΥΓ: τη φωτογραφία την πήραμε  από την ενημερωτική ιστοσελίδα της Πρέβεζας atpreveza.gr, ανήκει στον Βασίλη Μεταλληνό και απεικονίζει.... μία καταιγίδα πάνω από την πόλη της Πρέβεζας. (Δεν την επιλέξαμε τυχαία...)