Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοικτή επιστολή-ανακοίνωση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας προς τους κατοίκους του νομού Πρέβεζας



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
                              Προς τους κατοίκους της Πρέβεζας

Φίλη  και φίλε συμπολίτη
Απευθυνόμαστε για μιαν ακόμη φορά σε σένα, καθώς τα νέα μέτρα που επιχειρεί να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση στο χώρο της Υγείας,  σε συνεργασία και κάτω  από την εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την πρόσβασή σου σε ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας.
Αυτά περιλαμβάνουν:
1. Αύξηση της συμμετοχής  των ασφαλισμένων στην προμήθεια πρωτότυπων αξιόπιστων  φαρμάκων, καθώς  τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο, και τη διαφορά τιμής με οποιαδήποτε άλλο πρωτότυπο  φάρμακο ή και γενόσημο, οι ασφαλισμένοι θα την καλύπτουν από την τσέπη τους.
2. Από 1 Ιανουαρίου 2014 η συγκυβέρνηση επιβάλλει χαράτσι 25 ευρώ σε μετρητά, για κάθε εισαγωγή σου στο νοσοκομείο . Μελετούν την αύξηση του χαρατσιού (εισιτήριο) των 5 ευρώ που δίνεις για εξέταση στο νοσοκομείο και σταδιακά  την επιβολή συμμετοχής ( άμεσης πληρωμής)   στους άμεσα ασφαλισμένους,  για νοσηλεία και ιατρικές πράξεις  ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία.  Πρακτικά όλα  αυτά σημαίνουν ότι σε λίγο καιρό η ασφάλιση υγείας σε οποιοδήποτε ταμείο κοινωνικής ασφάλισης θα καλύπτει μόνο ένα ελάχιστο, ανεπαρκέστατο επίπεδο παροχών. Προς ικανοποίηση  των μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών  που πωλούν «ασφάλιση υγείας» και ήδη έχουν αρχίσει μέσα από τα ελληνικά ΜΜΕ και διαφημίζουν την «πραμάτεια» τους. Γι αυτούς δουλεύουν κυβέρνηση και τρόικα! Αυτό σημαίνει ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ανάλογα με την οικονομική σου κατάσταση.
3. Η κατάσταση σε σχέση με τη μη  προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας έχει πάρει χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης.  Το περίφημο «κουπόνι ελεύθερης πρόσβασης» που διαφημίζει η κυβέρνηση αφορά ελάχιστους σε σχέση με το  1, 5 εκατομμύριο ανέργους και ανασφαλίστους και καλύπτει μόνο πρωτοβάθμια φροντίδα (δεν καλύπτει νοσηλεία, φάρμακα κλπ), ισχύει  για 3 (!) επισκέψεις σε γιατρό (που συνιστούν στην ουσία ένα απλό check up ) και αφού βγάλουν μια διάγνωση,  θα λένε στον ασθενή «λυπούμαστε έχετε την τάδε νόσο, φροντίστε μόνος σας για τα υπόλοιπα». Αυτό κι αν είναι κατόρθωμα της συγκυβέρνησης! Να σου λένε από τι πάσχεις, αλλά να μη σου χορηγούν τα φάρμακα ή την ενδεδειγμένη νοσηλεία.
4. Τρόικα και συγκυβέρνηση έχουν  θέσει  σε εφαρμογή σχέδιο κατάργησης δεκάδων  γενικών νοσοκομείων και χιλιάδων νοσοκομειακών κρεβατιών, ξεκινώντας από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  το οποίο το επόμενο διάστημα θα το επεκτείνουν και στα νοσοκομεία  της περιφέρειας.  Άλλα νοσοκομεία τα κλείνουν πλήρως  (λουκέτο) , αλλά τα μετατρέπουν σε κέντρα υγείας και άλλα τα αλλάζουν ρόλο. Μέχρι  το τέλος τους έτους σχεδιάζουν  να αναδιατάξουν τα νοσοκομεία και στην περιοχή μας. Θέτουν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους  στα νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που από το ΕΣΥ λείπουν 6000 γιατροί και 22.000 άλλο προσωπικό.
5. Μια σειρά νοσοκομεία ( ανάμεσα σε αυτά και το νοσοκομείο της Πρέβεζας) υποβαθμίζονται καθημερινά, καθώς οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησής τους  και η  κραυγαλέα έλλειψη προσωπικού τα οδηγεί σε αδυναμία να ανταποκριθούν  πλήρως και επαρκώς στο ρόλο τους σαν μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης σε κάθε περιοχή. Η κυβέρνηση ζητά οι νέοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το 2014 να είναι μειωμένοι κατά 15%-17% σε σχέση με  2013! Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις αρκετά νοσοκομεία θα κινδυνεύσουν να  κλείσουν από   μόνα τους. Όσα «επιβιώσουν»  θα λειτουργούν σαν ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες, χαρατσώνοντας τους προσερχόμενους πολίτες. Στο νοσοκομείο της Πρέβεζας συνεχώς μειώνεται το προσωπικό            (νοσηλευτικό, ιατρικό) με αποτέλεσμα   το νοσοκομείο να βρίσκεται στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες,  μέχρι το τέλους τους έτους.
Οι ανατροπές αυτές  στον υγειονομικό χάρτη της χώρας  και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γενικότερα δεν γίνονται για να βελτιωθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας,  όπως ισχυρίζεται  ο υπουργός Υγείας και η συγκυβέρνηση, αλλά γίνονται στα πλαίσια των μνημονιακών επιταγών περικοπής των δημοσίων  δαπανών στην Υγεία, γίνονται για να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας  υγείας προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων .
Φίλη και Φίλε συμπολίτη.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν χωρά εφησυχασμός. Κάθε μέρα που περνά χωρίς να αντιδρούμε   είναι σε βάρος μας. Ως εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Πρέβεζας βρισκόμαστε σε κατάσταση διαρκών κινητοποιήσεων. (απεργίες, συλλαλητήρια, εκδηλώσεις) σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους  που πλήττονται από τις πολιτικές της συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε νέες  εκδηλώσεις και   νέο συλλαλητήριο Χρειαζόμαστε και τη δική σου ενεργό συμμετοχή. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε.
Είναι η ώρα να συμπορευτούμε σε ένα μεγάλο αγώνα ανατροπής των πολιτικών ΕΕ-ΔΝΤ - επιχειρηματικών ομίλων και όσων τις εφαρμόζουν.