Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Προ των πυλών το κλείσιμο των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι



 Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας υγειονομικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ η κυβέρνηση ετοιμάζει τον ξαφνικό θάνατο των υγειονομικών υπηρεσιών του Οργανισμού, με πρόσχημα την μεταφορά στο ΕΣΥ, οδηγώντας ταυτόχρονα τους υγειονομικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα.
Αυτά προκύπτουν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και του Υπ. Υγείας η απόφαση της Κυβέρνησης είναι οριστική και το ζήτημα είναι πλέον με ποιο τρόπο θα παρουσιαστεί προκειμένου να υπάρξουν οι μικρότερες αντιδράσεις.
Ξαφνικός θάνατος λοιπόν σε ότι έχει απομείνει σε δημόσιες υπηρεσίες στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με περιτύλιγμα ολίγη διαβούλευση. Όσο για το εργασιακό μέλλον των υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ είναι προφανές ότι παραμένει επισφαλές.
Είναι προφανές ότι τα λουκέτα δεν σταματούν μόνο στα Νοσοκομεία, στα σχολεία αλλά αγκαλιάζουν το σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με κοινωνικές υπηρεσίες. Γίνεται καθαρό ότι το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης έχει αποφασίσει εκτός από τα εργασιακά δικαιώματα να καταργήσει κάθε κοινωνική δομή και να τη δώσει φορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η μόνη απάντηση πλέον είναι ο διαρκής αγώνας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών για να σωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πρόνοιας που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα

Δείτε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας υγειονομικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ για το θέμα ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μετά τη συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. – ΕΟΠΥΥ με τον Υπουργό Υγείας στις 9-9-2013, προέκυψαν τα εξής :
Ο ΕΟΠΥΥ με τη μορφή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, όποιο σενάριο και να υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση, ΠΕΘΑΝΕ. Όλοι μας μπαίνουμε σε διαθεσιμότητα- κινητικότητα.
Τα σχέδια των Επιτροπών για την καινούργια μορφή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα κατατεθούν στον Υπουργό Υγείας στις 15-9-2013. Θα υπάρξει διαβούλευση και οι αποφάσεις το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου, θα πρέπει να ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.
 Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και κανείς υγειονομικός υπάλληλος δεν θα χάσει τη δουλειά του.

Συνάδελφοι,

Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις, εμείς δεν εφησυχάζουμε. Οι διαθεσιμότητες – κινητικότητες και οι επικείμενες αξιολογήσεις είναι επικίνδυνες. Η αξιολόγηση – μοριοδότηση θα γίνει στους φορείς υποδοχής στους οποίους ακόμη δε γνωρίζουμε με τι είδους σχέσεις εργασίας θα μεταφερθούμε.
Τα εγχειρήματα και μεγαλεπήβολα σχέδια νέων φορέων τύπου ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, φοβόμαστε, για ακόμη μία φορά, μήπως αποδειχθούν ασκήσεις επί χάρτου.
Η μεταφορά των δομών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ θα μας οδηγήσει σε μονοπάτια είτε ιδιωτικοποιήσεων ή οικονομικού μαρασμού., υπό τη «σκέπη» του ΕΣΥ.

Γι' αυτό στις Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να αποφασίσουμε ΜΑΖΙΚΑ για τη συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις και σχέδια δράσης (τοπικές ενημερώσεις και πιέσεις σε όλα τα επίπεδα) με σκοπό την εξασφάλιση :

• της Δημόσιας και Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
• του ρόλου των Υγειονομικών Μονάδων ως πυρήνα της πρωτοβάθμιας,
• των θέσεων εργασίας και των συνθηκών μετάβασής μας στους φορείς υποδοχή, αν και όταν συμβεί.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - ΕΟΠΥΥ