Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Υγειονoμικοί: Χρειαζόμαστε συντονισμό για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα & όχι ημερίδες για να "συναποφασίσουμε" με ποιους όρους θα κλείσουν υπηρεσίες υγείας, θα γίνουν οι απολύσεις και πώς θα χαρατσωθούν οι πολίτες.

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας  στις 23 Αυγούστου και μπροστά στο νέο κύμα –επιδρομή της συγκυβέρνησης- τρόικα -κεφαλαίου απέναντι στα κοινωνικά αγαθά και  ιδιαίτερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη   στο χώρο της υγείας (χαράτσια, πληρωμές, συμμετοχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, καταργήσεις νοσοκομείων, διαθεσιμότητες υγειονομικών κλπ), είχαμε προβάλει ένα πλαίσιο και συγκεκριμένες προτάσεις (ΚΛΙΚ ΕΔΩ),    καθώς το υγειονομικό κίνημα κατά την άποψη μας δεν έχει και   χρειάζεται  επειγόντως: σχέδιο, κατάλληλους στόχους, οργάνωση και συμμαχίες.

Δυστυχώς  κατά ένα μεγάλο μέρος της - και ίσως το πιο ουσιαστικό της- η πρόταση αυτή απορρίφτηκε   στην πράξη  από τα ηγετικά κλιμάκια της ΠΟΕΔΗΝ. Τα οποία προφανώς τα πιάνει ανατριχίλα με τέτοιες προτάσεις...

Ταυτόχρονα και από σωματεία  Νοσοκομείων  ιδιαίτερα της  περιφέρειας εκφράστηκαν παρόμοιες απόψεις με τις δικές μας,  τουλάχιστον για ορισμένες από τις προτάσεις μας (από νοσοκομεία  του Αιγαίου, Πελοποννήσου, Μεσολογγίου  κλπ ).

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 μέσα στις αποφάσεις που πάρθηκαν, με στόχο να οργανωθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων , ήταν και η εξής: «Πραγματοποίηση σύσκεψης των Δ.Σ. όλων των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων- ΚΥ-δομών πρόνοιας – ψυχιατρικών δομών – ΕΚΑΒ, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,  ιατρικών και οδοντιατρικών συλλόγων της Ηπείρου, την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη το απόγευμα στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΙ».

ΚΛΙΚ στο παρακάτω έγγραφο
Πράγματι στα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Ηπείρου ήλθε μια πρόσκληση από το σωματείο του ΠΓΝΙ.
Όμως  μια …διαφορετική πρόσκληση.
Μια πρόσκληση  από το σωματείο των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του σωματείου .

ΚΛΙΚ στο παρακάτω έγγραφο


Μια πρόσκληση η οποία καλεί τα σωματεία σε ...ημερίδα με τίτλο :

«ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ. ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ» 

 Σκοπός  της ημερίδας μάλιστα,  όπως αναγράφεται στο κείμενο της πρόσκλησης είναι : «….να φέρει στο ίδιο τραπέζι συζήτησης τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης  και τους φορείς  των ιδρυμάτων υγείας- πρόνοιας της περιφέρειας Ηπείρου και των νήσων Κέρκυρας και Λευκάδας, ώστε μέσω γόνιμου διαλόγου και συζήτησης  να σκιαγραφηθούν τα προβλήματα και να τεθούν προτάσεις για την στήριξη του συστήματος  υγείας –πρόνοιας την περίοδο κρίσης που διανύουμε».

Δηλαδή όπως αναφέρει ορθά   σε σχετική του ανακοίνωση  το Ενιαίο Αγωνιστικό Μέτωπο Υγειονομικών  του Π.Γ.Ν.Ι.  : θα κληθούν οι  διάφοροι φορείς πχ διοικητές νοσοκομείων, περιφερειάρχες, αυτοί  που προωθούν την «εργασιακή ειρήνη», να μας «ενημερώσουν» με εισηγήσεις τουςτην ώρα που η ανάγκη για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, επιδιώκοντας να περάσουν το κλίμα ότι όλοι μαζί πρέπει να συμβάλλουμε να γίνει ομαλή προσαρμογή στην σφαγή της εργασιακής μας ζωής και στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Δηλαδή τελικά να συναποφασίσουμε με ποιους όρους θα κλείσουν υπηρεσίες υγείας, με ποιους όρους θα γίνουν οι απολύσεις».

Και να σκεφτούμε ότι αυτή την ημερίδα  την θέτει   υπό την αιγίδα της η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έγραψε στις σόλες  των υποδημάτων της  προτάσεις όπως αυτές που κάναμε πριν την έναρξη των πρόσφατων κινητοποιήσεων, ώστε με προϋποθέσεις επιτυχίας να οργανωθούν οι αγώνες.
Εμείς, τούτες τις  κρίσιμες ώρες για τους υγειονομικούς και το λαό μας   , αντί για τέτοιου τύπου ημερίδες-παγίδες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, θεωρούμε- μετά και από την εμπειρία που συλλέγουμε  από τις κινητοποιήσεις  που βρίσκονται σε εξέλιξη- ότι οι προτάσεις που καταθέσαμε (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)  είναι εξαιρετικά επίκαιρες..
και ιδιαίτερα επιβεβλημένη η ανάγκη πλέον συντονισμού από τα κάτω και μέσω μαζικών γενικών συνελεύσεων   των μαχόμενων σωματείων των νοσοκομείων της χώρας για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα .