Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Επαναφέρουν το θέμα παρακράτησης των συντάξεων των νοσηλευομένων χρονίως ψυχικά πασχόντων!



Μια ημέρα μετά την 10η Οκτωβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας,  η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση με εκπροσώπους των  Συλλόγων Ασθενών Ψυχικής Υγείας  επαναφέρει το θέμα της  νομοθετικής ρύθμισης της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά ασθενών από την διοίκηση των νοσοκομείων, με το δικαιολογητικό της κάλυψης μέρους του κόστους της μακροχρόνιας νοσηλείας  τους στα ψυχιατρικά ιδρύματα.  

 (Σας θυμίζει αυτό  μήπως κάτι από την κυβερνητική προπαγάνδα για την επιβολή του χαρατσιού των 25 ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία;)

H συγκεκριμένη  νομοθετική διάταξη η οποία είχε ψηφιστεί επί θητείας  του Α. Λοβέρδου ως υπουργού Υγείας,  είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της κοινότητας των λειτουργών ψυχικής υγείας , των συλλόγων για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν η μετέπειτα υφυπουργός κ. Φ. Σκοπούλη αρμόδια επί θεμάτων ψυχικής υγείας, να οδηγήσει στην αναστολή της εφαρμογής της παρακράτησης,
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από δελτίου τύπου του υπουργείου Υγείας (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
«Η Υφυπουργός Υγείας κα Ζέττα Μ. Μακρή συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των  Συλλόγων Ασθενών Ψυχικής Υγείας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος  της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά ασθενών από την διοίκηση των  νοσοκομείων. Συμφωνήθηκε η άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με πρώτη συνάντηση την προσεχή Δευτέρα στις 9:00. Επιθυμία όλων είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πάντα με γνώμονα την προστασία της αξιοπρέπειας των ασθενών και παράλληλα με σεβασμό στο δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης των ατομικών περιουσιακών τους στοιχείων, όπου υπάρχει το περιθώριο».