Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Απεργία στις 29 Νοεμβρίου ,ημέρα ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ έξω από το υπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια, αποφάσισε η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)



 Από τις αποφάσεις  του Γενικου Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ

1. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 29 Νοέμβρη, ημέρα ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ έξω από το υπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με Επιτροπές Υγείας κατοίκων από πολλές περιοχές της χώρας, που διεκδικούν την υπεράσπιση-αναβάθμιση των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Πολυϊατρείων, Περιφερικών Ιατρείων, της περιοχής τους. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής μας και την εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουν έμπρακτα ότι Η ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ κι όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της αγοράς.
2. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις για να φράξουμε τον δρόμο της καταστροφής, για την ακύρωση της πολιτικής της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, τονίζοντας την ανάγκη μορφών πάλης μέσα από ανοιχτές Επιτροπές πολιτών ή φορέων, συντονιστικά συλλόγων, επιτροπές γειτονιάς, συλλόγους χρονίως πασχόντων, ενάντια στη κατάργηση δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομεία – πολυϊατρεία κλπ). Συγκροτούμε «επιτροπές σωτηρίας» των Νοσοκομείων και ΚΥ και στη διαδικασία αυτή εντάσσουμε τους αποκλεισμούς Ταμείων Νοσοκομείων και άλλες μορφές κινητοποιήσεων από 1ης Ιανουαρίου 2014 που θα στοχεύουν στη κατάργηση του 25ευρου, στην αποτροπή της είσπραξης των νοσηλίων και των εργαστηριακών εξετάσεων ως βεβαιωμένες οφειλές μέσω της Εφορίας και στην ελεύθερη-δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα Νοσοκομεία.
3. Καταγγέλλουμε κάθε σχεδιασμό κατάργησης των σημερινών δομών του ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ, κάθε διαθεσιμότητα και απόλυση, κάθε απόπειρα διάλυσης του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μετατροπής του μόνον σε αγοραστή υπηρεσιών. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ΕΟΠΥΥ και την πλήρη κάλυψη των οικονομικών αναγκών του.
4. Διεκδικούμε την υλοποίηση των προτάσεων μας για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ένα ολοκληρωμένο – καθολικό – δωρεάν – ποιοτικό- αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας, χρηματοδοτούμενο με επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αξιοποιήσει τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερικά Ιατρεία και να οργανώσει ικανοποιητικό Δίκτυο δομών Π.Φ.Υ. σε κάθε περιοχή της χώρας με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, προσανατολισμένο :
-στην πρόληψη
-στη προαγωγή της υγείας
-στην ολιστική αντίληψη
-στις παρεμβάσεις στους τόπους κατοικίας και εργασίας
-στη καθολικότητα
-στην ισότιμη και εύκολη πρόσβαση
-στην 24ωρη λειτουργία
με οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονική Ομάδα Υγείας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Απαραίτητη είναι η κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών και η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας προς όλους τους κατοίκους.
5. Σε συνεργασία με τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών όλης της χώρας αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες :
-Για τη στελέχωση – στήριξη όλων των υποστελεχωμένων Τμημάτων Νοσοκομείων, με επαρκές νοσηλευτικό-ιατρικό-εργαστηριακό προσωπικό
-Για τον διορισμό όλων των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους
Για την αξιοποίηση στην Ελλάδα των νέων γιατρών που αναγκάζονται να ξενιτευτούν
- Για τη στήριξη του θεσμού της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης στο ΕΣΥ
-Για να λειτουργήσουν όλες οι έτοιμες κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ
-Για να οργανωθούν αυτοτελή ΤΕΠ
-Για ασφαλή και ποιοτικά προγράμματα εφημεριών
-Για να αποτραπούν οι αυθαίρετες μετακινήσεις
-Για την αποκάλυψη-τεκμηρίωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην σωματική και ψυχική υγεία
6. Οι νέες εσκεμμένες εμπλοκές στην καταβολή εφημεριών από τον Σεπτέμβριο του 2013 κινδυνεύουν να αφήσουν και πάλι απλήρωτους τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς. Απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, τη ρύθμιση της κανονικής ενταλματοποίησης της πληρωμής τους στο μέλλον και την κατάργηση της οροφής του 9% από τις πρόσθετες εφημερίες.