Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας: Για το θόρυβο της "κυοφορίας" των νέων διοικητών των νοσοκομείων και η πολιτική που θα ασκήσουν...



Μετά από ωδίνες πολλών μηνών, το Υπουργείο Υγείας επέλεξε διοικητές για τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ και βεβαίως, της Αχαΐας.
Οι προσδοκίες όμως που καλλιεργούνται από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες και κάποια τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;
 Προφανώς δε θα αναφερθούμε στο –υπαρκτό- ζήτημα της επιλογής/μοιρασιάς των θέσεων σε «φίλους» του ενός ή του άλλου (αυτό πάντα γίνονταν στο κράτος των κολλητών) ούτε για τις «καραμπόλες» κατόπιν παρεμβάσεων "άνωθεν" που μέχρι χτες άφηναν ορφανά νοσοκομεία μέχρι να τελεσφορήσει ο συμβιβασμός...
Ακόμα, στην τελική ανάρτηση των διοικητών εξαφανίστηκε από τον τίτλο των υποδιοικητών του Αγίου Ανδρέα και του Αιγίου τα Νοσοκομεία Νοσημάτων Θώρακος και Καλαβρύτων αντίστοιχα (όπως και σε άλλα καταργούμενα ιδρύματα πχ το νοσ. Αμαλιάδας παρουσιάζεται ως Κέντρο Υγείας).
Πριν καν ανακοινώσουν τις αποφάσεις καταργήσεων των εν λόγω νοσοκομείων…
 Αλήθεια, πως θα τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές στα καυτά προβλήματα των νοσοκομείων;
Και για του λόγου το αληθές, θα παραθέσουμε κάποια στοιχεία που μάθαμε τις τελευταίες ημέρες.
Σε συγκεντρώσεις υπευθύνων και διευθυντών τμημάτων σε όλα τα ιδρύματα της περιοχής, ανακοινώνονται μειώσεις προϋπολογισμών των νοσοκομείων (σε σχέση με του 2013) ως εξής: ΠΓΝΠ 14%, Άγιος Ανδρέας 25% και Καραμανδάνειο 20%.
 Ας μας πουν λοιπόν οι νέοι διοικητές και η 6η ΥΠΕ που τους καθοδηγεί, πως θα "βγει" η νέα χρονιά, όταν –για παράδειγμα- στον Άγιο Ανδρέα, το φετινό κονδύλι έφτασε μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος και έκτοτε πάγωσαν όλες οι προμήθειες; Που στο ΠΓΝΠ οι εξετάσεις ούρων δίδονται ελλιπείς λόγω «ελλείψεων stick»; Που στο Αίγιο τα βράδια δεν υπάρχει εφημερεύον εργαστήριο για τα απολύτως αναγκαία;
 Πως θα υπάρξουν τα νοσοκομεία της περιοχής μας όταν στενάζουν πια και υπολειτουργούν τμήματα ολόκληρα από την έλλειψη γιατρών και προσωπικού; Πως θα διαχειριστούν την επερχόμενη διαθεσιμότητα πλέον των 100 εργαζομένων στην Αχαΐα; Πως θα σταθούν στη νέα εμπλοκή πληρωμής των εφημεριών των γιατρών με «τυπικές» παρασπονδίες του Υπουργείου Υγείας; Πως θα προωθήσουν, ακόμα και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των νοσοκομειακών εργαστηρίων και άλλων υπηρεσιών ή των ιδωτικών απογευματινών χειρουργείων που εξήγγειλαν προς όφελος ιδιωτικών ομίλων; Πως θα αντιμετωπίσουν το φόρτο εργασίας στα νοσοκομεία μετά την κατάργηση Ιατρείων του ΕΟΠΥΥ και Κέντρων Υγείας της περιοχής που απεργάζονται οι εγκέφαλοι της task force και της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα;
Είναι σίγουρο, ανεξάρτητα της όποιας ικανότητας ή θέλησης όποιου διοικητή, η πολιτική γρήγορης/ακαριαίας υποβάθμισης και κατάργησης μονάδων ολόκληρων στα πλαίσια της πολιτικής εξευμενισμού των διεθνών τοκογλύφων θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί με κάθε μέσο.
Η λογική που ευθαρσώς εκφράστηκε από τον Υπουργό ότι δεν θεωρεί υποχρέωση του κράτους την υγειονομική κάλυψη όλου του πληθυσμού ορίζει με ακρίβεια τη συμπεριφορά του και σε σχέση με τις μονάδες υγείας.
Ήδη 11 νοσοκομεία έχουν κλείσει στα πλαίσια της «αναδιάρθρωσης» σε μια χώρα που πάνω από το 1/3 του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο και αδύνατο να προσεγγίσει –με φραγμούς το 5ευρω και το 25ευρω- ούτε καν τα κρατικά ιδρύματα.
Ο κοινωνικός δαρβινισμός είναι η ιδεολογία που «κουμπώνει» με το εφαρμοζόμενο οικονομικό μοντέλο της αγοράς. Και -ως μη όφειλαν- αυτοί που τον εφαρμόζουν στο υγειονομικό σύστημα είναι αυτοί που συνταγματικά είχαν την υποχρέωση να προστατεύσουν την υγεία του λαού!
Με όλους τους εργαζόμενους διεκδικούμε την ανάπτυξη ενός συγχρόνου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με προσανατολισμό τόσο στην πρόληψη όσο στη γρήγορη διάγνωση και θεραπεία.
Οι αλλαγές στην υγεία είναι πολιτική επιλογή των επικυριάρχων της ΕΕ και του ΔΝΤ σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Η ΕΙΝΑ δεν πρόκειται να μείνει άπραγη μπροστά στην καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται.
Θα αποκαλύπτει κάθε έλλειψη υλικών ή προσωπικού.
Θα αντιστέκεται σε κάθε διαλυτική απόφαση του Υπουργείου, της ΥΠΕ ή του όποιου διοικητή.
Θα οργανώνει τις αντιστάσεις των γιατρών-μελών της και των εργαζομένων στα νοσοκομεία για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αξιοπρεπείς αποδοχές.
Θα παλεύει για την ενημέρωση του λαού προκειμένου να γνωρίζει τι ετοιμάζουν για την υγειονομική καταστροφή του, πως «σπονσοράρουν» συμφέροντα και την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών ομίλων του ιατροβιομηχανικού συμπλέγματος «ανοίγοντας» την αγορά, περιορίζοντας ταυτόχρονα την προσβασιμότητα των πολιτών στις στοιχειώδεις υπηρεσίες.
Η ΕΙΝΑ θα στέκεται αλληλέγγυα σε όσους πολίτες έχουν ανάγκη, μέσω των διεκδικήσεών της και του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης που συμμετέχει και θεωρεί πως επιτυχία της ύπαρξής του θα είναι η αυτοκατάργησή του όταν δε θα υπάρχει κανείς να το έχει πια ανάγκη.

Πηγή: Ε.Ι.Ν.Α.