Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ετοιμάζεται το σχέδιο καταργήσεων , αλλαγής ρόλου, υποβάθμισης νοσοκομείων της περιφέρειας. Σύντομα (την επόμενη εβδομάδα) η ανακοίνωση του δεύτερου κύματος αναδιαρθρώσεων .


Όλα δείχνουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις για το δεύτερο  κύμα αναδιαρθρώσεων  ( καταργήσεις , αλλαγές ρόλων,   υποβαθμίσεις  νοσοκομείων της Περιφέρειας και βέβαια η έναρξη του δεύτερου κύματος κινητικότητας των υγειονομικών.
Το οριστικό σχέδιο, βάσει των προτάσεων των διοικητών των διαφόρων Υγειονομικών Περιφερειών, θα αποφασιστεί στο ΚΕΣΥΠΕ  της Παρασκευής που έρχεται.
Ήδη στη σχετική συζήτηση που έγινε στη βουλή (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) μετά από ερώτηση του βουλευτή του  ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και μέσα κυρίως από την απάντηση του υπουργού φάνηκε έμμεσα  ο γενικότερος σχεδιασμός για τα νοσοκομεία της περιφέρειας( ιδιαίτερα γι αυτά που είναι διπλά σε κάθε νομό)   αλλά και  για το νοσοκομείο Ιεράπετρας Κρήτης.

Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα  από την απάντηση του υπουργού Υγείας  Άδωνη Γεωργιάδη και  θα καταλάβετε:

«Ελλείψεις έχουμε σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία. Δεν ήρθα εδώ για να σας υποκριθώ ότι διάγουμε κάποια περίοδο μεγίστης ευημερίας και ότι όλα πάνε καλά. Έχουμε προβλήματα.
Όμως, πρέπει να σας πω ότι ειδικά για το Γενικό Νοσοκομείο της Ιεράπετρας τα προβλήματα δεν είναι περισσότερο οξυμμένα από ό,τι σε άλλες περιοχές. Αντιθέτως, το κράτος -όπως θα σας πω στη συνέχεια και θα σας το παρουσιάσω και με τα σχετικά στοιχεία- φροντίζει το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας στο μέτρο του εφικτού και των σημερινών συνθηκών.
Πρέπει, δε, να σας πω -επειδή στην ερώτησή σας υπάρχουν κάποια σκέλη για το αν θα υποβαθμιστεί, αν θα αλλάξει χαρακτήρα και όλα αυτά τα οποία ξέρετε και γράφετε- ότι αφού ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της κινητικότητας στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, εκκρεμεί –όπως ξέρετε- και το σχετικό σχέδιο που θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα. Το οριστικό σχέδιο, βάσει των προτάσεων των διοικητών των διαφόρων Υγειονομικών Περιφερειών, θα αποφασιστεί στο ΚΕΣΥΠΕ –το ΚΕΣΥΠΕ είναι το αρμόδιο Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας- της Παρασκευής. Άρα, την άλλη εβδομάδα θα μπορούσα να σας καταθέσω και το σχέδιο για το Νομό Λασιθίου, αν υπάρχει και πώς υπάρχει.
Επειδή δεν θέλω να φαίνεται ότι υπεκφεύγω, πριν μιλήσω συγκεκριμένα για τους γιατρούς –εννοώ σε σχέση με την ερώτηση και το αν θα αλλάξει χαρακτήρα κλπ. που γράφετε μέσα- πρέπει να σας πω ότι από τη συνολική Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης στο Νομό Λασιθίου υπάρχει η ιδιομορφία να υπάρχουν τρία Νοσοκομεία και ένα Κέντρο Υγείας. Εννοώ στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα, στη Σητεία κλπ.. Άρα, υπό την έννοια αυτή, είναι πιθανόν να υπάρξουν κάποια σχέδια μεταφοράς κλινικών. Αυτό, όμως, δεν ξέρω να σας το πω σήμερα. Εάν το φέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μπορεί να το ξέρω την Παρασκευή.
Άρα, όλο το σχέδιο, για όλη την Ελλάδα, θα το παρουσιάσω μόλις το οριστικοποιήσουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας».