Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Διαθεσιμότητα- κινητικότητα υγειονομικών και στα Νοσοκομεία της Ηπείρου;



 Σαφώς αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας απαντώντας σήμερα  σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νικολάου Μωραΐτη, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Άρτας. (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Συγκεκριμένα στη σχετική ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε  την «πραγματικά επικίνδυνη  λειτουργία του Νοσοκομείου της Άρτας εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν και σε ιατρικό, αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Όλη αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς να μην μπορούν να βρουν τη γιατρειά τους και να αναγκάζονται να μετακομίζουν σε άλλα πλησιέστερα νοσοκομεία όμορων νομών»
«Χαρακτηριστικές είναι οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο ιατρικό προσωπικό. Μάλιστα, το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί εκ μέρους του Νοσοκομείου δεν καλύπτει τις εφημερίες σε κλινικές και σε εργαστήρια του Νοσοκομείου. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ψυχιατρική Κλινική, υπάρχει ουσιαστικά ένας επιμελητής, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο στο πρωινό ωράριο. Προβλήματα, βέβαια, υπάρχουν και στο Ακτινοδιαγνωστικό, με αποτέλεσμα να μην εφημερεύει το απόγευμα για όσους ασθενείς υπάρχουν και να μην μπορούν πραγματικά να κάνουν εξετάσεις. Επιπλέον, στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα και εκεί οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα»
«Τεράστια τα προβλήματα και στα τρία Κέντρα Υγείας του Νομού και ιδιαίτερα στα δύο Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στον ορεινό όγκο, όπου έχουμε ένα δύσβατο οδικό δίκτυο και αποκλεισμούς το χειμώνα, με αποτέλεσμα και αυτό να δημιουργεί επιπλέον τεράστια προβλήματα στους ασθενείς αυτών των περιοχών».
«Οι ελλείψεις είναι επίσης σοβαρές και στα αναλώσιμα του Νοσοκομείου. Και μιλάμε για ένα Νοσοκομείο που όταν εφημερεύει, έχει μία πληρότητα που αγγίζει το 90%. Επομένως, όλα αυτά τα προβλήματα που συσσωρεύονται αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής και βάζουν πραγματικά σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών».
Και ζήτησε «να παρθούν και μέτρα σε ό,τι αφορά την πλήρη στελέχωση  του Νοσοκομείου και με ιατρικό, αλλά και με νοσηλευτικό προσωπικό και να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση και για τα αναλώσιμα, ώστε να υπάρχει μια σωστή λειτουργία και να προσφέρονται υπηρεσίες στον κόσμο της περιοχής». 

Ο υπουργός στην απάντησή του ανέφερε για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου Αρτας:
"Το Νοσοκομείο πήρε πέρυσι 18 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός ήταν ο περσινός Προϋπολογισμός. Όμως, κύριε συνάδελφε, θα πρέπει να σας εξηγήσω την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ακριβώς. Ο περσινός στόχος ήταν 1 δισεκατομμύριο 900 εκατομμύρια για τα λειτουργικά έξοδα όλων των νοσοκομείων, ενώ ο στόχος για το 2014 είναι 1 δισεκατομμύριο 600 εκατομμύρια. Ο στόχος, δηλαδή, για το 2014 είναι να είμαστε 300 εκατομμύρια πιο κάτω στο σύνολο απ’ όσο ήμασταν το 2013. Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, υπό τις παρούσες συνθήκες το να έρθω στη Βουλή και να σας πω ότι θα κάνουμε δεκτό το αίτημα και ότι θα αυξήσουμε -και μάλιστα κατά γενναίο τρόπο- τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου της Άρτας, θα ήταν εκ μέρους μου μία μη ειλικρινής δήλωση» «Σίγουρα σε κάθε περίπτωση αύξηση του Προϋπολογισμού στο Νοσοκομείο από το 2013 στο 2014 είναι παντελώς αδύνατη».

Σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό ο Α. Γεωργιάδης  υποσχέθηκε:
«Όσον αφορά τα κενά –και θα σας καταθέσω εδώ τα στοιχεία που μου δόθηκαν από την Υπηρεσία για τα κενά που έχει το Νοσοκομείο- δηλαδή για δύο θέσεις Νευρολογίας, δύο θέσεις Ιατρικής Βιοπαθολογίας, μία θέση Ψυχιατρικής, μία θέση Πνευμονολογίας, μία θέση Παθολογίας, δύο θέσεις Ουρολογίας και μία θέση Νευροχειρουργικής, πρέπει να σας πω ότι έχουμε ήδη συμπεριλάβει την κάλυψή τους στην πρόσληψη των τετρακοσίων μονίμων ιατρών που θα κάνουμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και των πεντακοσίων μονίμων ιατρών που θα κάνουμε τους πρώτους μήνες του 2014. Εκτιμούμε δηλαδή ότι τα κενά θα έχουν καλυφθεί πλήρως μέχρι την άνοιξη του 2014»

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα- κινητικότητα  στα Νοσοκομεία, άφησε να εννοηθεί ότι και στα νοσοκομεία της Ηπείρου θα υπάρξει ανάλογη, ενώ ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ:
« Ασφαλώς θα υπάρξει κινητικότητα και διαθεσιμότητα και στα νοσοκομεία της επαρχίας. Αυτό το έχω εξηγήσει. Σε λίγο θα γίνει στο Υπουργείο Υγείας η συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ για να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις. Κατά συνέπεια, ναι, θα υπάρξει και κινητικότητα και διαθεσιμότητα, όχι απολύσεις, γιατί τα κενά είναι περισσότερα απ’ αυτά που έχουμε υπό διαθεσιμότητα ή κινητικότητα. Και πάντα ομιλώ για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων -το τονίζω- γιατί μου λένε διαρκώς: «Είπατε όχι απολύσεις γενικά». Δεν είπα γενικά, είπα για το συγκεκριμένο. Στο γενικό θα δούμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ, για να μην ανοίγω μεγάλη κουβέντα».
.