Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Για την κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας των δημοσίων υπαλλήλων


Αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή το  σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης». ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
Ανάμεσα στα άρθρα του είναι και αυτό της κατάργησης  της μηχανογραφικής άδειας των δημοσίων υπαλλήλων  ( 1 ημέρα ανά δίμηνο).

Λέει λοιπόν ο κώδικας δημοσίων  υπαλλήλων (άρθρο 50,παράγραφος  6, ν.3528 / 2007, ΦΕΚ.26Α):
«Υπάλληλος ο οποίος χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και απασχολείται μπροστά σε οθόνη οπτικής καταγραφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ωρών του ημερήσιου ωραρίου εργασίας δικαιούται μηχανογραφική άδεια, μετά πλήρων αποδοχών, μίας (1) ημέρας ανά δίμηνο. Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά μέσα στο δίμηνο το οποίο αφορά. Εφόσον η άδεια αυτή δεν εξαντληθεί στο διάστημα αυτό, δεν μεταφέρεται ούτε καταβάλλεται αποζημίωση στον υπάλληλο».

Αυτή λοιπόν την άδεια που καθιερώθηκε το  1989 , το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση,  δια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, την καταργεί.

Γιατί ;
Διότι όπως λέει το υπουργείο και στην αιτιολογική έκθεση(ΚΛΙΚ ΕΔΩ), η άδεια αυτή αποτελεί «αναχρονιστική πρόβλεψη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα», ενώ παράλληλα «με την κατάργησή  της  εξοικονομούνται 1, 8 εκατομμύρια εργατοώρες ετησίως στο  δημόσιο τομέα».

Μάλιστα,  γι αυτόν τον  δήθεν  αναχρονισμό η  κυβέρνηση, δια του εισηγητού της στη Βουλή, "κατήγγειλεότι « η συγκεκριμένη άδεια έτσι όπως καθιερώθηκε, θεσμοθετήθηκε και λειτουργούσε μέχρι σήμερα στο δημόσιο ήταν αποτέλεσμα μιας εσφαλμένης πρακτικής, η οποία ήταν τότε η συνηθισμένη -τα προηγούμενα χρόνια- η οποία οδήγησε τους συνδικαλιστές στο να ζητήσουν –και τελικά να επιτύχουν- να επιβληθεί η άδεια αυτή, ενώ το πνεύμα και ο σκοπός αρχικά της διατάξεως της συγκεκριμένης ήταν τελείως διάφορος».
  
Βεβαίως αυτό που δεν λέει η αιτιολογική έκθεση, αλλά αναγκάστηκε να το παραδεχτεί και ο εισηγητής της ΝΔ  στη βουλή  και πολλοί βουλευτές τους , είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη βασίστηκε σε ευρωπαϊκή οδηγία του 1989, η οποία υποχρέωσε και την Ελλάδα να λάβει μέτρα προφύλαξης της υγείας των υπαλλήλων, οι οποίοι δουλεύουν πάνω σε οθόνη, δηλαδή, σε υπολογιστή, πέραν του πενταώρου. Για την ακρίβεια αυτή η οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  υποχρέωνε τον εργοδότη –το δημόσιο εν προκειμένω- να φροντίζει έτσι ώστε ανά δίωρο ο εργαζόμενος επί οθόνης να μπορεί να έχει ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα -διακοπή δηλαδή της εργασίας του. Αυτό στην Ελλάδα πέρασε νομοθετικά με τη χορήγηση 1 ημέρας αδείας ανά δίμηνο . Δηλαδή «απώλειας» ανά υπάλληλο, σύμφωνα με τους  συγκυβερνώντες  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , 8 εργατοωρών ( αφού 8 ωρες είναι ο ημερήσιος χρόνος εργασίας του υπαλλήλου)  ανά δίμηνο ,  ήτοι 48 εργατοώρες το χρόνο.

Όμως τόσο ο εισηγητής της ΝΔ όσο και άλλοι κυβερνητικοί  βουλευτές- ομιλητές στη Βουλή, που υποστηρίζουν την κατάργηση της συγκεκριμένης άδειας,  υπερθεμάτισαν  «για λόγους υγείας!!!!»  για την εφαρμογή της οδηγίας του 15 λέπτου διαλλείματος κάθε δυο ώρες εργασίας μπροστά σε οθόνη υπολογιστή όπως άλλωστε προβλέπεται και από την ευρωπαϊκή οδηγία !!!

Πάμε  τώρα να κάνουμε κάποιους υπολογισμούς.
Ο ημερήσιος χρόνος εργασίας των υπαλλήλων είναι 8 ώρες.
Άρα  όσοι εξ αυτών  δουλεύουν συνεχώς μπροστά σε οθόνες υπολογιστών, δικαιούνται  του διαλλείματος των 15 λεπτών ανά δίωρο , ήτοι «απώλεια»  1 εργατοώρας ημερησίως   ( 4 Χ15’=60’ ),  ήτοι 22 εργατοωρών μηνιαίως , ήτοι  264 εργατοωρών ετησίως.

48 "χαμένες εργατοώρες"με τη χορήγηση της μηχανογραφικής άδειας λοιπόν έναντι  264 μετά την  κατάργηση της και με την εφαρμογή των 15λεπτων  διαλλειμάτων!!!

Αυτά όσον  αφορά τη γελοιότητα της επιχειρηματολόγησης και των αιτιολογικών εκθέσεων των συγκυβερνώντων  και των  σοφών συμβούλων τους , εντός και εκτός βουλής .

Τώρα αν με ρωτήσετε γιατί καταργούν τη μηχανογραφική άδεια...
Θα σας πω. 
  • Δεν την καταργούν για λόγους εκσυγχρονισμού  της Δημόσιας Διοίκησης. 
  • Δεν την καταργούν για να ελέγξουν τις «απώλειες»  εργατοωρών  των υπαλλήλων, όπως  άλλωστε αποδείξαμε παραπάνω.
  • Την καταργούν, όπως καταργούν και τις ειδικές  εκπαιδευτικές άδειες και όπως  μειώνουν τις άδειες εξετάσεων φοιτούντων υπαλλήλων , μόνο και μόνο   για να περάσουν ένα μήνυμα στους εργαζόμενους. Το σύγχρονο μήνυμα που εκπέμπει το κεφάλαιο μέσω των πολιτικών του εκπροσώπων  : Αυτά που ξέρατε , ξεχάστε τα .Τώρα θα δουλεύετε  σα δούλοι, σα σκλάβοι , όπως θέλουμε, με τους μισθούς και τα ημερομίσθια  που θέλουμε, με τις εργασιακές συνθήκες που θέλουμε, με τις εργασιακές σχέσεις που θέλουμε»