Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σε βάθος τριετίας …η «μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας!



Αλλάζει τροπάρι τώρα ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης.
Και μεταθέτει την ολοκλήρωση της περιβόητης μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)  σε βάθος …τριετίας.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του σε  επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με την πιθανότητα κατάργησης του Κέντρου Υγείας Τροπαίων. ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Και τονίζει  ότι δεν θα κλείσει κανένα κέντρο Υγείας
« Δεν πρόκειται να κλείσουμε κανένα κέντρο υγείας σε κανένα σημείο της επικράτειας. Το λέω διότι δέχομαι διαρκώς ερωτήσεις από διαφορετικές περιοχές. Η κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας βρίσκεται ακριβώς στην άλλη πλευρά από αυτήν που φοβούνται ή, όπως είπατε, για αντιπολιτευτικούς λόγους καλλιεργούν πολλοί. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε, και πιστεύουμε ότι εάν υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση θα το πετύχουμε σε ένα βάθος τριετίας βέβαια που θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, μία δομή παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τέτοια -πάντα μιλάμε για δημόσια δομή ελεύθερης πρόσβασης καθολικού χαρακτήρα- που θα έχει τέτοιου είδους ισχύ και θα εμπνέει τέτοια εμπιστοσύνη στους πολίτες, ώστε θα αποτελέσει ουσιαστικό όπλο στην ανάσχεση της πολύ μεγάλης ροής των ασθενών απευθείας στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία. Άρα, λοιπόν, όχι μόνο δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά έχουμε πολύ μεγάλο συμφέρον να την ενδυναμώσουμε. Μιλάμε για την ακριβώς αντίστροφη λογική».

Σχετικά με αυτές τις δηλώσεις  του υπουργού  Υγείας έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις.
  •   Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας είναι φανερό ότι σχεδιάζουν να υλοποιήσουν την πρόταση της task force για την ΠΦΥ. Η οποία εκτός των άλλων προβλέπει ουσιαστικά  και μείωση του αριθμού των κέντρων Υγείας (ΚΥ), μιας και σύμφωνα με την πρόταση ο πληθυσμός αναφοράς για κάθε ΚΥ είναι  50.00-100.000 κάτοικοι. Επίσης τόσο  ο υπουργός  Υγείας άλλα και άλλοι  παράγοντες του χώρου , όπως πχ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει ότι οι δομές ΠΦΥ (ΚΥ και μονάδες του ΕΟΠΥΥ) είναι πολλές για τα αριθμητικά δεδομένα του πληθυσμού της χώρας. Άρα η δήλωση αυτή του υπουργού σήμερα στη βουλή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα προτάσσει η task force αλλά και με προηγούμενες δηλώσεις  τόσο του ιδίου όσο και άλλων αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων . 
  • Αυτό που αποφεύγει να δηλώσει ο υπουργός είναι  η μαγική λέξη… «μετατροπή». Δηλαδή η μετατροπή  και υποβάθμιση ΚΥ σε οικογενειακά ιατρεία ( με πληθυσμό αναφοράς  5.000-10.000κατοίκους ) , όπως προβλέπει και το σχέδιο της task force. (ΚΛΙΚ ΕΔΩ). Άρα ο υπουργός δεν διαψεύδει την υποβάθμιση αρκετών δομών ΠΦΥ (ΚΥ σε οικογενειακά ιατρεία)  αλλά απλά ισχυρίζεται ότι τα ΚΥ  δεν θα κλείσουν με την έννοια του λουκέτου...
  •   Όπως φαίνεται, ο υπουργός  αντιλαμβανόμενος  τη θύελλα που έχει ξεσηκώσει και θα ξεσηκώσει το σχέδιο των  αντιδραστικών ανατροπών στην ΠΦΥ πάει τη βαλίτσα αρκετά μακριά. Σε βάθος τριετίας η ολοκλήρωση του σχεδίου.  Προφανώς περιμένοντας ότι σαλαμοποιώντας και τεμαχίζοντας την όλη διαδικασία θα συναντήσει τις λιγότερες αντιδράσεις .
4.