Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Οι «έκτακτες συνθήκες λειτουργίας» και η σχεδιασμένη διάλυση του Nοσοκομείου Πρέβεζας




Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Νοσοκομείο Πρέβεζας  είναι αποτέλεσμα μιας καλά σχεδιασμένης πολιτικής που είχε και έχει  στόχο  την υποβάθμιση  του Νοσοκομείου και  τη δημιουργία τελικά τέτοιων συνθηκών λειτουργίας, που από μόνες τους θα οδηγήσουν τόσο τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο  όσο και σημαντικά τμήματα του πληθυσμού  της πόλης και του νομού να παρακαλούν… είτε να συγχωνευτεί είτε να κλείσει!

Η σημερινή κατάντια του νοσοκομείου έχει τις αιτίες της  στις πολιτικές που αναδύθηκαν και εφαρμόστηκαν  στη χώρα μας   μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της προσπάθειας του ίδιου του  συστήματος και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν να αντιμετωπίσει την κρίση με τέτοιο τρόπο   ώστε να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης  του στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων του πληθυσμού και από την άλλη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις , να ανοίξει  δηλαδή το δρόμο για εξασφαλισμένη μέγιστη κερδοφορία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.  
Αυτό συνεπάγεται εκτός των άλλων την  αριθμητική συρρίκνωση  των δομών του ΕΣΥ ( νοσοκομείων και κέντρων υγείας)  στο ελάχιστο και την παραχώρηση  άπλετου χώρου και του καταλληλου "επενδυτικόυ κλιματος" για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Στη χώρα μας αυτό το σχέδιο έλαβε και λαμβάνει  σάρκα και οστά μέσω των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που συνυπέγραψαν η τρόικα(ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ)  και οι ελληνικές  κυβερνήσεις   με εφαρμοστικό  κορμό πάντα των πολιτικό άξονα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κατά καιρούς ως "τσόντες" τα κόμματα  του Καρατζαφέρη και του Κουβέλη.

Με λίγα λόγια υπάρχει πολιτική απόφαση , πολιτική βούληση και πολιτικός σχεδιασμός για υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας,  όπως και πολλών άλλων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας,  με τελικό μετασχηματισμό του είτε ουσιαστικά σε κέντρο υγείας είτε μέσω της  κατάργησης της αυτοτέλειάς του,  σε παράρτημα άλλης νοσηλευτικής μονάδας της περιοχής  μέσω της πολιτικής των συγχωνεύσεων –συνενώσεων και ουσιαστικά στο τέλος της  ολοκληρωτικής κατάργησής   του..
Και κάπου εκεί κοντά θα ξαναξεφυτρώσουν και στην Πρέβεζα οι ιδιωτικές κλινικές !!!
Μετά πάσης  βεβαιότητος…

Να γιατί έγκαιρα το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, εκτιμώντας σωστά την κατάσταση και τις αιτίες της, είχε αναδείξει , τους τελευταίους  οκτώ μήνες,  το θέμα στην τοπική κοινωνία της Πρέβεζας, οργάνωσε μια σειρά σημαντικών κινητοποιήσεων, ανάμεσα στις οποίες  συμμετοχή σε  υγειονομικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας , συγκρότησε μαζί με άλλα σωματεία και πολίτες της Πρέβεζας την Επιτροπή Αγώνα Υγείας Πρέβεζας, έθεσε σε κίνηση σημαντικά τμήματα της Πρεβεζάνικης  Κοινωνίας,  οργάνωσε  μαζί με την Επιτροπή Αγώνα τόσο την άκρως επιτυχημένη καμπάνια συλλογής των υπογραφών στο «Ψήφισμα των Πολιτών Της Πρέβεζας»  (περί τις 12.000 υπογραφές) , όσο και το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων στην Πρέβεζα, εκείνο της 17ης Απρίλη  στο Νοσοκομείο.  
Και έπεται συνέχεια…
Και αυτά κόντρα σε προσπάθειες ανοικτής ή κρυφής υπονόμευσης αυτού του αγώνα από εχθρούς αλλά  και άσπονδους φίλους...
Όμως συνυπεύθυνες  για τη σημερινή πορεία κατάρρευσης  του νοσοκομείου είναι και οι  διοικήσεις του. Οι οποίες διοικήσεις , όπως είναι γνωστό,  επιλέγονται και τοποθετούνται  για να υλοποιήσουν μέχρι κεραίας στο χώρο τους (δηλαδή στο νοσοκομείο)  την εκάστοτε  κυβερνητική πολιτική.  Εν προκειμένω την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονίων που συνυπέγραψαν  οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και η τρόικα. Μάλιστα και οι διοικήσεις υπογράφουν αντίστοιχα μνημόνια με το υπουργείο υγείας!!!
Από αυτή την άποψη το αίτημα της  Διοίκησης του Νοσοκομείου  προς την 6η Υπε (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)  για κήρυξη του νοσοκομείου Πρέβεζας σε  κατάσταση λειτουργίας «υπό έκτακτες συνθήκες», όσο κι αν φαίνεται ότι γίνεται για να προλάβει το ολοκληρωτικό και άμεσο λουκέτο  του Νοσοκομείου, στην πραγματικότητα  η εφαρμογή ενός τέτοιου  σχεδίου ελάχιστα θετικά αποτελέσματα θα έχει και μάλιστα πολύ βραχυπρόθεσμα, πολύ σύντομα  θα χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά και θα επιταχύνει τη διαδικασία διάλυσης του νοσοκομείου μέσω μιας αλυσίδας παρενεργειών που θα προκαλέσει. Παρενέργειες  που έχουν να κάνουν με παραβίαση  νόμων   κανονισμών και διατάξεων που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των γιατρών,των κανόνων  ασφάλειας της υγείας και της ζωής των ασθενών, το δικαίωμα αμοιβής της εργασίας.
Αυτή είναι η άποψή μας.  
Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και η Επιτροπή Αγώνα  Υγείας Πρέβεζας, συνεχίζοντας την άκρως επιτυχημένη δράση τους, πρέπει να πάρουν όλες τις αναγκαίες  νέες πρωτοβουλίες για να μπει η κοινωνία της Πρέβεζας φραγμός στα σχέδια διάλυσης του Νοσοκομείου.
Η κυβέρνηση  έχει πάρει τις αποφάσεις της.
Και το λέμε ξεκάθαρα..
Να υποβαθμίσει και να διαλύσει το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Πράγμα που θα έχει τεράστιο κοινωνικό και υγειονομικό κόστος στον τοπικό πληθυσμό.
Στο χέρι των κατοίκων της περιοχής είναι  να αντισταθούν και να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια.





Αν έχεις μέσον διάβαινε.......


Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις μεταθέσεων – μετακινήσεων από το Νοσοκομείο Πρέβεζας. Κυρίως είναι αιτήματα μεταθέσεων υπαλλήλων που κατάγονται από άλλα μέρη και ζητούν να μετατεθούν στον τόπο καταγωγής τους παρ΄ ότι διεκδίκησαν και πήραν μόνιμη θέση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και ενδεχομένως τη στέρησαν από κάποιον ντόπιο. Σε μια εποχή που προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε το Νοσοκομείο ανοιχτό, πάγια τακτική του Διοικητικού  Συμβουλίου  του Νοσοκομείου είναι να μην εγκρίνει τα αιτήματα αυτά γιατί μειώνεται το προσωπικό, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι μειωμένο κάτω από το όριο της ασφαλούς λειτουργίας. Πολλές φορές μάλιστα οι αιτούντες ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό και είναι και μοναδικοί στον τομέα τους και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις όσων φεύγουν, άρα υποβιβάζεται κατ΄ ουσίαν και το Νοσοκομείο.

 Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις όμως του Διοικητικού Συμβουλίου έρχονται οι γνωστές και από παλιά «άνωθεν εντολές»  από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια που όπως φαίνεται ζουν και βασιλεύουν να ακυρώσουν τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων. Αν έχεις μέσον διάβαινε......και μπάρμπα στην Κορώνη προχώρα.
                            
Λαμπρινή Σούρδη
Εκπρόσωπος γιατρών στο Δ.Σ Νοσοκομείου  Πρέβεζας

1η Μάη: Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας



Η φετινή εργατική πρωτομαγιά θα τιμηθεί από  τους εργαζομένους του Νοσοκομείου Πρέβεζας, μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, στο χώρο του Νοσοκομείου , που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και σε διαδικασία  ραγδαίας υποβάθμισης κάτω από βάρος των πολιτικών Τρόικας –συγκυβέρνησης.

Ταυτόχρονα παρεμβάσεις στην κεντρική αγορά  της πόλης της Πρέβεζας, την Παρασκευή 26/4/2013 και την Δευτέρα 29/4/2013  έκαναν μετά από  απόφαση της γενικής τους συνέλευσης μέλη του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο καλώντας του πολίτες της Πρέβεζας.
  • να εναντιωθούν και να βάλουν φραγμό στις πολιτικές τρόικας- συγκυβέρνησης που υποβαθμίζουν το νοσοκομείο 
  • να αγωνιστούν για την αναβάθμισή του 
  • να αγωνιστούν για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση των πληρωμών , συμμετοχών και χαρατσιών και κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας   
Από την απόφαση του συλλόγου για την  Εργατική Πρωτομαγιά:

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Η φετινή εργατική πρωτομαγιά  έρχεται σε μια περίοδο στην οποία η  σχεδιασμένη επίθεση της συγκυβέρνησης και της τρόικας ενάντια στον κόσμο της εργασίας συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη βιαιότητα. Χωρίς φραγμούς  και όρια  θυσιάζονται  πολύ μεγάλα τμήματα εργαζομένων  , προκειμένου το σύστημα να ανασυγκροτηθεί από την κρίση του και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να ξεπεράσουν τις συμπληγάδες της κρίσης  με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες .
Υλοποίηση αυτής της επίθεσης είναι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, οι μισθοί πείνας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η φοροληστεία και τα χαράτσια, οι απολύσεις και η ανεργία, η διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως επίσης και η μεθοδευμένη διάλυση του ΕΣΥ και των δομών του την οποία  εμείς ως υγειονομικοί βιώνουμε και εκ των έσω.
Ειδικά στην Υγεία, σχεδιάζουν πάνω στα συντρίμμια του ΕΣΥ να στήσουν ένα σύστημα υγείας  στο οποίο όλο το κόστος των υπηρεσιών υγείας θα μεταφερθεί στις τσέπες μας και οι λίγες, κατ’ όνομα,  δημόσιες δομές που θα απομείνουν  θα λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρίες με καθαρό κίνητρο και σκοπό το κέρδος και με εργαζόμενους υγειονομικούς με ελάχιστα δικαιώματα  και μισθούς πείνας
Εκ των πραγμάτων η φετινή εργατική πρωτομαγιά  παίρνει χαρακτήρα μιας μεγάλης  μάχης  και λιγότερο συμβολικής επετείου.
Γι αυτό σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά και  μαχητικά στην απεργιακή συγκέντρωση του Συλλόγου μας  την Τετάρτη 1η  Μάη  στο Νοσοκομείο στις 10 πμ . 
  • Για μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. 
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής, τμήματος. 
  • Όχι στην υποβάθμιση και διάλυση  του Νοσοκομείου μας 
  • Καμία διαθεσιμότητα - απόλυση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των μονάδων Υγείας και του Νοσοκομείου μας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, κατάργηση των πληρωμών και των συμμετοχών  από τους ασθενείς στις υπηρεσίες υγείας, με  δωρεάν περίθαλψη όλων των ανέργων και ανασφάλιστων .

  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 24.04.2013

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αίτημα για λειτουργία του Νοσοκομείου Πρέβεζας υπό "έκτακτες συνθήκες"



Αίτημα για έγκριση λειτουργίας "υπό έκτακτες συνθήκες" υπέβαλε προς τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφερειας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας  ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω απόφαση την οποία  δεν την υπερψήφισε η εκπρόσωπος των γιατρών

ΘΕΜΑ 2ο: «Λειτουργία Νοσοκομείου για τον μήνα ΜΑΙΟ 2013».
Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του την ΔΣ/529/26/4/2013 εισήγηση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, που έχει ως εξής:
«Πρόταση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου υπό τις υφιστάμενες έκτακτες συνθήκες.
Τα συσσωρευθέντα προβλήματα του Νοσοκομείου καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη λειτουργία του σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και διατάξεις. Η κατ’ επανάληψη αγωνιώδης αναφορά αυτών των προβλημάτων στην 6η ΥΠΕ και κατ’ επέκταση στο Υπουργείο για εξεύρεση λύσεων δεν έδωσε δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα, πλην της προσωρινής μετακίνησης αναισθησιολόγου που και αυτή θα λύσει προσωρινά και εν μέρει μόνο το πρόβλημα.
Τα προβλήματα έχουν επισημανθεί από το διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής κ. Μπαΐλη Ιωάννη με το υπ.αριθμ. πρωτ. 2448/20/03/2013 έγγραφο. Μετά όμως το υπ. αριθμ. πρωτ. ΕΜΠ/ 63/24/04/2013 νέο έγγραφό του και κάτω από αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι σε καμιά των περιπτώσεων δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία των ΤΕΠ του Παθολογικού Τομέα, καθόσον τούτο σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο του Νοσοκομείου. Προκειμένου όμως να καταστεί δυνατή η λειτουργία του προτείνεται:
1. Οι αγροτικοί ιατροί των Κ.Υ. Θεσπρωτικού και Καναλακίου να εφημερεύουν στα ΤΕΠ του Παθολογικού και κατά το πρωινό τακτικό ωράριο να είναι κανονικά στα Κ.Υ.
2. Οι υπηρετούντες ειδικευόμενοι της Γενικής Ιατρικής να πραγματοποιούν τις εφημερίες τους επίσης στα ΤΕΠ του Παθολογικού.
3. Το ίδιο προφανώς προτείνεται και για τους ειδικευόμενους της Καρδιολογικής και για τους αγροτικούς της ΜΤΝ. Οι εφημερεύοντες ειδικευόμενοι και αγροτικοί στα ΤΕΠ, πλην των ειδικευόμενων της Παθολογίας, δε θα ασχολούνται με προβλήματα των νοσηλευομένων στην Παθολογική Κλινική ασθενών.
4. Λόγω των εκτάκτων αναγκών και παρά τη σεβαστή απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, οι αιμοδοσίες δεν είναι απαραίτητο να γίνονται με την παρουσία ιατρού, αλλά υπό την κάλυψη των ιατρών των ΤΕΠ. Όποτε γίνεται αιμοδοσία σε Κ.Υ. θα καλύπτεται ομοίως από τον εφημερεύοντα με ενεργό εφημερία ιατρό.
5. Οι εφημερεύοντες Μικροβιολόγοι στο Τμήμα Αιμοδοσίας θα καλύπτουν τις κενές εφημερίες του Μικροβιολογικού Τμήματος
6. Η συνταγογράφηση χρονίων παθήσεων να συνεχίσει ως έχει.
7. Οι ειδικότητες της Παθολογίας (Γαστρεντερολόγος, Πνευμονολόγος, Νευρολόγος και Νεφρολόγος) να πραγματοποιούν από τέσσερεις εφημερίες τετράωρης διάρκειας (05.00 έως 09.00 μμ) στα ΤΕΠ του Παθολογικού, ενώ
ταυτόχρονα θα εφημερεύει Παθολόγος σε ενεργό εφημερία. Ο Παθολόγος τις ώρες αυτές θα φροντίζει για την επίλυση των προβλημάτων της Κλινικής και την απογευματινή επίσκεψη. Τις ημέρες εκείνες θα εφημερεύουν κατά προτεραιότητα οι αγροτικοί ιατροί, ενώ όταν οι Παθολόγοι έχουν εφημερία ετοιμότητας θα εφημερεύουν με τους ειδικευόμενους της Παθολογίας.
8. Όσες τυχόν διακομιδές γίνονται από τα Κ.Υ. θα είναι χωρίς συνοδό ιατρό εφόσον εφημερεύει ένας μόνο ιατρός. Θα πρέπει όμως να προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τα ΤΕΠ Παθολογικού ή Χειρουργικού αντίστοιχα, ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη του περιστατικού από το Νοσοκομείο.
Όλες οι ως άνω προτάσεις δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις γίνονται όμως από αίσθημα ευθύνης των ιατρών του Νοσοκομείου προκειμένου να μην κλείσει το Νοσοκομείο και να συνεχίζει να εξυπηρετείται ο κόσμος. Ως εκ τούτου οι προτάσεις αυτές θα έχουν ισχύ μόνο εφόσον τις εγκρίνει η 6η ΥΠΕ.
Ο Δ/ντης Παθολογικού Τομέα , Ο Δ/ντης Χειρουργικού Τομέα , Ο Δ/ντης Εργαστηριακού Τομέα, αποδέχονται τις παραπάνω προτάσεις με την προϋπόθεση να βρεθούν λύσεις μέχρι 31/5/2013».
Μετά από διαλογική συζήτηση
Κατά πλειοψηφία αποφασίζει
Να διαβιβασθεί στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια επειγόντως αίτημα για την έγκριση από την Διοίκηση της παραπάνω εισήγησης των Διευθυντών Τομέων και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας με τις προτάσεις για την λειτουργία του Νοσοκομείου.
Το μέλος του ΔΣ Λαμπρινή Σούρδη δήλωσε παρούσα.